... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Τρίτη 12 Μαρτίου 2019

Μάργκαρετ Φούλερ: Η υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών

Μάργκαρετ Φούλερ

Η Μάργκαρετ Φούλερ ήταν υποστηρίκτρια των δικαιωμάτων των γυναικών, κριτικός, δικηγόρος και δημοσιογράφος. Υπήρξε υπέρμαχος των ίσων δικαιωμάτων των δύο φύλων όσον αφορά στην εκπαίδευση (που την θεωρούσε ιδιαίτερα σημαντική) και στην επαγγελματική αποκατάσταση. Ενέπνευσε πολλούς νεότερούς της και συγκαταλέγεται ανάμεσα στα μεγαλύτερα ονόματα φεμινιστριών της εποχής. Το έργο της: «Οι γυναίκες στον 19ο αι.» (1843) θεωρήθηκε το πρώτο φεμινιστικό κείμενο στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Λίγα λόγια για την ίδια

Η Μάργκαρετ Φούλερ γεννημένη στις 23 Μαΐου 1810 στο Cambridge, στην Massachusetts, το πρώτο παιδί του Timothy Fuller και της Margaret Crane Fuller βαπτίστηκε Sarah Margaret Fuller αλλά κράτησε μόνο το δεύτερο όνομα. Ο πατέρας της Μάργκαρετ Φούλερ την έμαθε από τα 3 χρόνια της να διαβάζει και να γράφει. Μόνη της έμαθε ξένες γλώσσες και λατινικά. Ο πατέρας της έδωσε αρκετό βάρος στην εκπαίδευσή της έτσι από πολύ νεαρή ηλικία η Μάργκαρετ Φούλερ ξεχώριζε από τα κορίτσια της ηλικίας της. Ήταν άτομο που του άρεσε να διαβάζει, είχε εμπιστοσύνη στον εαυτό της και πίστευε την προσωπική εξέλιξη του ατόμου. Στα πρώτα βήματα της σταδιοδρομίας της ξεκίνησε να παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα και να κάνει μεταφράσεις.
Στις 2 Οκτωβρίου 1835, ο πατέρας της πέθανε από χολέρα, αυτό κόστισε στην ίδια και την επηρέασε βαθιά. Μετά τον θάνατο του πατέρα της,  η Μάργκαρετ Φούλερ ένοιωθε το ηθικό χρέος ν’ αναλάβει τα ηνία της οικογένειάς της ωστόσο ανακατεύτηκαν οι θείοι της στα περιουσιακά και η ίδια ένοιωσε απογοητευμένη και παραγκωνισμένη.
«Στις 6 Νοεμβρίου 1839 έκανε την πρώτη της από τις «Συνομιλίες» μεταξύ γυναικών που συνάντησε στο σπίτι της, στην Βοστόνη, στο Peabodys. Αυτό το έκανε η Μάργκαρετ Φούλερ γιατί ήθελε να αντισταθμίσει την έλλειψη παιδείας ανάμεσα στις γυναίκες και διοργάνωνε συζητήσεις και διαλόγους πάνω σε μαθήματα που αφορούσαν τις καλές τέχνες, την ιστορία, την μυθολογία, την ανάγνωση και την φύση. Σ’ αυτές τις συζητήσεις έβαζε τις γυναίκες αυτές ν’ απαντήσουν σε ερωτήσεις, τις ενθάρρυνε να πουν την γνώμη τους και να την αιτιολογήσουν. Ανάμεσά τους υπήρχαν γυναίκες διαβασμένες και κάποια αξιοσημείωτα ονόματα, όπως: Sophia Dana Ripley, Caroline Sturgis και Maria White Lowell» (Πηγή: https://en.wikipedia.org/wiki/Margaret_Fuller). Από το 1840 μέχρι το 1842 εργαζόταν στην εφημερίδα υπερβατισμού: “The Dial” χωρίς να πληρωθεί τα συμφωνηθέντα. Η εργασία, όμως, αυτή την κατέταξε ως ένα από τα πιο σημαντικά πρόσωπα του κινήματος του υπερβατισμού.
Η Μάργκαρετ Φούλερ αγαπούσε κι εμπιστευόταν τις γυναίκες, πίστευε πως μια γυναίκα όποια δουλειά κι αν ονειρευόταν θα μπορούσε να την φέρει εις πέρας, επίσης αυτό που συμβούλευε τις γυναίκες είναι να μην εξαρτώνται από τους συζύγους τους. Σύμφωνα με τις απόψεις της Μάργκαρετ Φούλερ δεν υπάρχει ολοκληρωτικά αρσενικό και καθαρά γυναικείο φύλο κι ότι το κάθε άτομο περιλαμβάνει μέσα του ένα κομμάτι από τα χαρακτηριστικά του άλλου φύλου. Η Μάργκαρετ Φούλερ ήταν επίσης υπέρμαχος των δικαιωμάτων των Αφροαμερικάνων, μερίμνησε για τα δικαιώματα των κρατουμένων, και για τους άστεγους, ωστόσο έγινε γνωστή για την δράση της ως προστάτιδα των δικαιωμάτων των γυναικών. Η Μάργκαρετ Φούλερ πίστευε πολύ στην προσωπική εξέλιξη του ατόμου και γι’ αυτό υπερασπιζόταν ομάδες ευπαθείς κοινωνικά. Το έργο της: «Οι γυναίκες στον 19o αιώνα» έχει θεωρηθεί ως ένα από τα πιο σημαντικά έργα του φεμινισμού, σύμφωνα με την Μάργκαρετ Φούλερ, έβαλε σ’ αυτό το έργο ένα μεγάλο μέρος του εαυτού της.
Το 1850 χάθηκε η Μάργκαρετ Φούλερ σ’ ένα ναυάγιο, καθώς το πλοίο «Elisabeth» που μετέφερε κι άλλους επιβάτες και μαζί και μάρμαρο κοπάνησε πάνω σ’ έναν ύφαλο σε απόσταση εκατό μέτρων από την ξηρά. Το σώμα της δεν βρέθηκε.
Ωστόσο η Μάργκαρετ Φούλερ παρά το έργο της τής ασκήθηκε σκληρή κριτική, όπως: κάποιοι την επέκριναν ως άτομο που περισσότερα έλεγε παρά έκανε, ότι είχε ρηχές σκέψεις, κάποιοι χλεύασαν τις «Συζητήσεις» που έκανε, είχε, επίσης, κατηγορηθεί ότι οι απόψεις της δεν ήταν δικές της σκέψεις αλλά είχαν εκφραστεί νωρίτερα από άλλους.
Στις 21 Ιουνίου 2016  προκειμένου να τιμήσουν την μνήμη της δημιουργήθηκε μια ιστορική πινακίδα στο Polhill Park στην περιοχή Beakon, στη Ν. Υόρκη. Στα εγκαίνια της γιορτής μελοποιήθηκε ένα ποίημα της Μάργκαρετ Φούλερ με τίτλο: «Truth and Form», η σύνθεση έγινε από την Debra Kaye κι ερμηνεύτηκε από την Kelly Ellenwood.
Πηγές
1) https://en.wikipedia.org/wiki/Margaret_Fuller
2) https://www.news247.gr/afieromata/apo-tin-kleopatra-kai-ti-mari-kioyri-stin-anna-frank-kai-ti-merilin-monroe-30-gynaikes-symvola-poy-egrapsan-istoria.6258622.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: