... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018

Στόχος οι γυναίκες στο διαδίκτυο

Στόχος οι γυναίκες στο διαδίκτυο

Σύμφωνα με στοιχεία του EIGE, του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Ισότητας για την ισότητα των φύλων, άντρες και γυναίκες έχουν σχεδόν τις ίδιες δεξιότητες σε θέματα τεχνολογίας. Τα δύο φύλα είναι εξίσου εξοικειωμένα, ξοδεύουν παρόμοιες ώρες online και είναι το ίδιο σημαντική η τεχνολογία στη ζωή τους. Υπάρχουν όμως και διαφορές και η σημαντικότερη είναι πως άντρες και γυναίκες δεν χρησιμοποιούν με τον ίδιο τρόπο το ίντερνετ.
 
Αυτό αφορά και το πώς πολιτικοποιούνται στο ίντερνετ τα δύο φύλα. Έχει παρατηρηθεί πως όλο και λιγότερες γυναίκες είναι πρόθυμες να εμπλακούν σε online πολιτικές δραστηριότητες. Έτσι, σε σχέση με τους άντρες συμμετέχουν σε μικρότερο βαθμό σε διαδικτυακές συζητήσεις, δεν εκφράζουν τις πολιτικές τους απόψεις και δεν υποστηρίζουν κόμματα και πολιτικούς. Πρόκειται για μια συνειδητή απόφαση και όχι κάτι τυχαίο.
 
Ο λόγος είναι απλός. Οι γυναίκες υποστηρίζουν πως πλέον δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις επιθέσεις και το μίσος, που κατευθύνεται εναντίον τους, εξαιτίας του φύλου τους. «Δεν υπάρχει τίποτα πιο εκνευριστικό από το να τσακώνεσαι με ένα έξαλλο αρσενικό ακροδεξιό τρολ που έχει πειστεί ότι είναι απόλυτα λογικός και ήρεμος και ότι η ανισόρροπη είσαι εσύ», επεσήμανε η ερευνήτρια Ντόνα Ζάκερμπεργκ, αδερφή του ιδρυτή του Facebook, η οποία μελετά τη σκοτεινή πλευρά των κοινωνικών δικτύων, τονίζοντας πως αυτά μετατράπηκαν σε καταφύγιο ακροδεξιών αντρών, που σπέρνουν το μίσος.
 
Έτσι, μπόρεσε και αυτή να επιβεβαιώσει πως τοξικές, μισογύνικες απόψεις μεταδίδονται με ταχύτητα φωτός και πως οι γυναίκες στοχοποιούνται όχι για τις θέσεις τους αλλά για το φύλο τους. Και αυτό φαίνεται και από τις απειλές που δέχονται. «Δεν άντεχα να διαβάζω άλλα σχόλια ότι θα με χτυπήσουν, ότι θα με βιάσουν, ότι θα με βλάψουν με κάθε τρόπο», λένε πολλές γυναίκες που δέχτηκαν διαδικτυακή επίθεση.
 
Η κατάσταση έχει γίνει αφόρητη. Οι θύτες κρύβονται πίσω από το γεγονός πως το νομοθετικό πλαίσιο στις περισσότερες χώρες δεν είναι επαρκές για να προστατέψει τα θύματα. Επομένως, χρειάζεται να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές, ώστε να σταματήσει αυτή η ασυδοσία. Καθώς δημόσια και ιδιωτική σφαίρα τείνουν πλέον να γίνουν ένα, οι άνθρωποι πρέπει να τυχαίνουν και της ανάλογης προστασίας.

http://www.philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: