Η χρήση σωματικής δύναμης για να ελέγξει ή να βελτιώσει κανείς τη συμπεριφορά του παιδιού του παραμένει νομικά και κοινωνικά αποδεκτή σε πολλές χώρες.
Παρόλα αυτά, η σωματική τιμωρία συνδέεται με αρνητικά αποτελέσματα για τα παιδιά, συμπεριλαμβανομένων της επιθετικής συμπεριφοράς, των ψυχικών προβλημάτων και των ακαδημαϊκών δυσκολιών.
Σε νέα έρευνα, οι επιστήμονες αξιολόγησαν τα επίπεδα εφηβικής βίας τόσο σε χώρες που επέτρεπαν την σωματική τιμωρία, όσο και σε χώρες που την απαγόρευαν.
Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BMJ Open, εξέτασε δεδομένα από 400.000 νέους από 88 χώρες. Από αυτές, 30 χώρες είχαν ολική απαγόρευση της σωματικής τιμωρίας στο σχολείο και το σπίτι, οι 38 είχαν μερική απαγόρευση και οι υπόλοιπες 20 δεν είχαν καμία απαγόρευση.
Στις χώρες που βρίσκονταν σε ισχύ οι ολικές απαγορεύσεις, η σωματική βία ανάμεσα στους νεαρούς άντρες ήταν 69% λιγότερο και 42% λιγότερο για τις νεαρές γυναίκες από ότι σε χώρες που δεν είχαν καμία απαγόρευση, σύμφωνα με την έρευνα.
Στις χώρες που είχαν μερική απαγόρευση, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, το ποσοστό ήταν λίγο χαμηλότερο για τις γυναίκες, ενώ για τους άντρες ήταν το ίδιο.
Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Ψυχολόγων έκανε έκκληση στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να αναγνωρίσει ότι «η σωματική τιμωρία μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για την ανάπτυξη των παιδιών μακροπρόθεσμα» και δεν ενδείκνυται για μέθοδο πειθαρχίας.
Πηγή: Independent
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου