... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018

Ιλχάν Ομάρ: Η πρώτη Σομαλή, μουσουλμάνα στο Κογκρέσο


Ζει στη Μινεάπολη της Μινεσότα, θεωρείται από τους οπαδούς της μια αληθινή Wonder Woman και μόλις προχθές η Ιλχάν Ομάρ κέρδισε την εκλογή της στο Αμερικανικό Κογκρέσο με την υποστήριξη των Δημοκρατικών με το συντριπτικό ποσοστό του 78% +.

Μαζί με την αντίστοιχη εκλογή της Παλαιστίνιας Ρασίντα Τλάιμπ (88%) στο Μίτσιγκαν κατάφεραν να αποτελέσουν τις δύο πρώτες γυναίκες μουσουλμάνες που κέρδισαν μια έδρα στο αμερικανικό Κογκρέσο. Και οι δύο έχουν εξαιρετικά προοδευτική ατζέντα για τα καυτά ζητήματα Παιδείας, Υγείας, Ανεργίας, Κοινωνικού Κράτους και δείχνουν να μην ξεχνούν καθόλου την διαδρομή τους.
 Η Ιλχάν Ομάρ είναι 37 χρόνων. Γεννημένη στο Mogadishu της Σομαλίας. Όταν ξεσπά ο αιματηρός εμφύλιος στην πατρίδα της, αναγκάζεται να περάσει τέσσερα ολόκληρα χρόνια σε στρατόπεδο προσφύγων στην Κένυα προσμένοντας την ευκαιρία για φυγή προς την αξιοπρέπεια. Το 1995 (Clinton) η σχετική αίτηση προς τις ΗΠΑ έγινε δεκτή (ο πατέρας της Ilhan είναι εξειδικευμένος εκπαιδευτής Καθηγητών & Δασκάλων) και από κει και πέρα συνεχίζει μία φωτεινή πορεία με κορυφαίες επιδόσεις στα σχολεία και τα Πανεπιστήμια. (Τα 4 χρόνια στο στρατόπεδο προσφύγων, ο πατέρας της φρόντισε να μη στερηθεί μέρα εκπαίδευσης).
Σήμερα, πτυχιούχος Πολιτικών Επιστημών και μητέρα τριών παιδιών, γίνεται η πρώτη Σομαλή, πρώτη μουσουλμάνα και η πρώτη γυναίκα που θα εισέλθει στο Κογκρέσο φορώντας χιτζάμπ, τη μαντίλα που καλύπτει όλο το κεφάλι εκτός από το πρόσωπο. Η νεαρή –που ήρθε στις ΗΠΑ στα 12 της χρόνια, πρόσφυγας πολέμου από την Σομαλία- χαίρει τεράστιας εκτίμησης στην μικρή κοινωνία της. .
Η Ομαρ, δεν είναι όμως νέα στην πολιτική σκηνή, καθώς πριν από δυο χρόνια κέρδισε, για πρώτη φορά, μια έδρα στο τοπικό κοινοβούλιο της Μινεσότα. Η Ομαρ που εξακολουθεί να χρησιμοποιεί ως προσωπικό της μότο το: «Θα πρέπει να πολλαπλασιάσουμε τον λόγο αγάπης μας μπροστά στο μίσος», υπόσχεται πως με την παρουσία της στο Κογκρέσο θα βοηθήσει προκειμένου να γίνει καλύτερη διαχείριση των μεταναστών που καταφθάνουν όχι μόνο στην πολιτεία, αλλά και στις ΗΠΑ γενικότερα.
www.infowoman.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: