... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Τρίτη 7 Αυγούστου 2018

Δανία: Η πολυγαμία γίνεται κοινή πρακτική μεταξύ των μουσουλμάνων

Αποτέλεσμα εικόνας για «Καμπανάκι» στη Δανία: Η πολυγαμία γίνεται κοινή πρακτική μεταξύ των μουσουλμάνων

Σύμφωνα με την οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα Fakti που εργάζεται με γυναίκες που είναι πρόσφυγες και μετανάστες, περίπου το ένα τρίτο των γυναικών που έχουν λάβει φροντίδα, παραδέχτηκαν ότι ζουν σε μία σχέση όπου ο σύζυγός τους έχει πολλές γυναίκες.
Παρά το ότι είναι παράνομο, η πολυγαμία σύμφωνα με αναφορές, αποτελεί πρακτική για άγνωστο αριθμό μουσουλμάνων στην Δανία, που παρακάμπτουν την απαγόρευση κάνοντας ισλαμικό γάμο ο οποίος δεν καταγράφεται απαραίτητα στις αρχές της Δανίας, όπως αναφέρει η εφημερίδα Berlingske.
«Η πολυγαμία απαγορεύεται στην Δανία, αλλά συμβαίνει» δήλωσε η επικεφαλής της Fakti Λίσε — Λόττε Ντατς. Η κοινωνική σύμβουλος Ίνα Γιένσεν εκτιμά ότι πάνω από το 30% των γυναικών που έχουν συμβουλευτεί την Fakti, οργάνωση η οποία συμβουλεύει πρόσφυγες και μετανάστες, παραδέχτηκαν ότι βρίσκονται σε πολυγαμική σχέση.
«Οι γυναίκες λένε ότι είναι αρκετά κοινή πρακτική. Πιστεύουν ότι είναι δικαίωμα του άντρα σύμφωνα με το Ισλάμ. Ωστόσο, το θέμα είναι ταμπού, γιατί οι γυναίκες νιώθουν ντροπή όταν ο σύζυγός τους παντρεύεται άλλη γυναίκα», εξηγεί η Γιένσεν. Σύμφωνα με τις ίδιες τις γυναίκες, ένας άντρας πρέπει να έχει δεύτερη γυναίκα όταν η πρώτη δεν μπορεί να εκπληρώσει τα καθήκοντά της.
Η Ανίτα Τζόνσον, που διαχειρίζεται τη νεανική συμβουλευτική διαδικτυακή πύλη Ethnic Youth, λέει ότι πολλές μουσουλμάνες που ζουν στην Δανία, αναφέρουν ότι το έτερον ήμισυ πηγαίνουν στις αντίστοιχες χώρες καταγωγής τους σε συχνή βάση και υποψιάζονται ότι έχουν και εκεί οικογένεια.
Σύμφωνα με την Ανίκα Λιβερσάγκε, βοηθός ερευνήτρια σε ζητήματα ενσωμάτωσης και ισότητας φύλων στο Κέντρο Κοινωνικών Επιστημονικών Ερευνών της Δανίας (VIVE), η πολυγαμία γενικά δεν αποδοκιμάζεται από τις γυναίκες και τυπικά συμβαίνει «κάτω από το ραντάρ». Σύμφωνα με την ίδια, δεν είναι τόσο ασυνήθιστο για τους άντρες να ασκούν τα συζυγικά δικαιώματά τους με πρώην συζύγους που αρνούνται να χωρίσουν.
Η Λιβερσάγκε υποστήριξε ότι το πρόβλημα είναι πως οι ισλαμικοί γάμοι δεν καλύπτονται από τον νόμο στη Δανία, κάτι που καθιστά δύσκολη την εφαρμογή των νόμων περί πολυγαμίας.
«Είναι δύσκολο να νομοθετήσεις για κάτι που δεν έχει νομική αξία. Οι άνθρωποι μπορούν άνετα να πάνε στο δάσους και να παντρευτούν σύμφωνα με τον νόμο του Οντίν και του Θορ» σχολιάζει.

Σύμφωνα με τον Μοχάμαντ Κάανι, ιμάμη και δάσκαλο στο τζαμί Ιμάμ Άλι της Κοπενγχάγης, ένα από τα μεγαλύτερα στη Δανία, η γαμήλια τελετή δεν απαιτεί ιμάμη και μπορούν να την κάνουν και οι ίδιοι οι άνθρωποι.
«Δεν κρύβουμε το γεγονός ότι επιτρέπεται στο Ισλάμ να έχει κάποιος μέχρι και τέσσερις γυναίκες, ωστόσο, αναφέρουμε επίσης ότι δεν μπορείς να έχεις παραπάνω από μία γυναίκα σύμφωνα με τη νομοθεσία της Δανίας», δηλώνει ο Κάανι.
Το Ισλάμ είναι η μεγαλύτερη θρησκεία των μειονοτήτων στη Δανία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του 2018, περισσότεροι από 300.000 ή ποσοστό 5,3% του πληθυσμού στη Δανία είναι μουσουλμάνοι.
sputniknews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: