... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Πέμπτη 16 Αυγούστου 2018

Τυνησία: Προς νόμο για ίσα δικαιώματα κληρονομιάς μεταξύ ανδρών και γυναικών



Ο Πρόεδρος της Τυνησίας, Beji Caid Essebsi, ανακοίνωσε νομοσχέδιο για την προώθηση της ισότητας των φύλων στο νόμο για την κληρονομιά. Η είδηση ανακοινώθηκε από τον αρχηγό του κράτους σε μια τελετή στο Μέγαρο της Καρχηδόνας, με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας, που γιορτάζεται στις 13 Αυγούστου, στην Τυνησία. Η ημέρα μνημονεύει την εφαρμογή του Κώδικα Προσωπικής Κατάστασης, ο οποίος καθιέρωσε την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών σε διάφορους τομείς, πριν από 62 χρόνια.
Το νέο σχέδιο νόμου, που παρουσίασε ο Essebsi θα συζητηθεί από τη συνέλευση των εκπροσώπων του λαού στην αρχή της επόμενης κοινοβουλευτικής περιόδου.
Επί του παρόντος, η νομοθεσία που διέπει τα θέματα κληρονομικής διαδοχής στην Τυνησία, είναι εμπνευσμένη από τον ισλαμικό νόμο και προβλέπει ότι, στον ίδιο βαθμό συγγένειας, οι άνδρες κληρονομούν δύο φορές περισσότερο από τις γυναίκες, εκτός από πολύ ειδικές περιπτώσεις. Το προτεινόμενο νομοσχέδιο Essebsi έχει ως στόχο να αντιστρέψει την κατάσταση, καθιστώντας την ισότητα των φύλων κανόνα. Παρέχει όμως και την ευκαιρία να ακολουθήσει, όποιος επιθυμεί, τον ισλαμικό νόμο.
Η πρωτοβουλία που ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα από τον επικεφαλής της Τυνησίας, είναι αποτέλεσμα της δουλειάς της «Colibe», μιας επιτροπής για την ατομική ελευθερία και την ισότητα. Πρόκειται για όργανο που καθιερώθηκε για να μετατρέψει σε νόμο ορισμένες αρχές που διακηρύχθηκαν από το Σύνταγμα το 2014, συμπεριλαμβανομένης της ισότητας των φύλων. Για να υπερασπιστούν τις προτάσεις της επιτροπής, συμπεριλαμβανομένης της αποποινικοποίησης της ομοφυλοφιλίας και την κατάργηση της θανατικής ποινής, ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Τυνησίας (ATFD), κάλεσε σε διαδήλωση στο κέντρο της Τύνιδας.
http://ergasianet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: