... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Παρασκευή 17 Αυγούστου 2018

Γυναίκες εναντίον ισλαμιστών για ίσα κληρονομικά δικαιώματα

Μαζική διαδήλωση γυναικών και ανδρών υπέρ των ίσων κληρονομικών δικαιωμάτων

Το μέτρο -μία από τις πολλές προτάσεις της Επιτροπής για τις Ατομικές Ελευθερίες και την Ισότητα που συνέστησε πριν από έναν χρόνο ο Τυνήσιος πρόεδρος- συνάντησε την έντονη αντίδραση των συντηρητικών θρησκευτικών κύκλων.
Ενδεικτική είναι η «πορεία διαμαρτυρίας» που οργάνωσαν το περασμένο Σάββατο, καταγγέλλοντας πως τα ίσα κληρονομικά δικαιώματα και άλλες προτάσεις της Επιτροπής είναι αντίθετες με τις αρχές του Ισλάμ και τις παραδοσιακές αξίες και απαιτώντας να μην αλλάξει η κυβέρνηση τους ισχύοντες ισλαμικούς νόμους.
Σύμφωνα με αυτούς, οι άνδρες δικαιούνται διπλάσια κληρονομιά από τις γυναίκες και αυτή η ρύθμιση αποτελεί κόκκινη γραμμή για ισλαμικά κόμματα σαν το Ennahda, που αποτελεί εταίρο της κυβέρνησης Εσέμπσι.
Μπροστά στις πιέσεις, ο πρόεδρος υποχώρησε διευκρινίζοντας πως τα ίσα κληρονομικά δικαιώματα θα είναι προαιρετικά και δεν θα ισχύουν για όσες οικογένειες προτιμούν να εφαρμόζουν τη σαρία.
Χειρονομία που φαίνεται να ικανοποίησε το Ennahda, με στελέχη του να χαρακτηρίζουν τη δυνατότητα επιλογής ως ένα πρώτο «θετικό βήμα».
«Οι κανόνες του Ισλάμ σχετικά με το κληρονομικό δικαίωμα -μέσω των οποίων οι γυναίκες κληρονομούν το μισό όσων αποδίδονται στους αδελφούς τους- “ιεροποιήθηκαν” από τους άνδρες γιατί έτσι τους συνέφερε.
Αυτό το δικαίωμα υποτίθεται πως περιλαμβάνεται στο Κοράνι και γι’ αυτό αναφέρεται ως ένα θρησκευτικό πρόβλημα ενώ είναι καθαρά πολιτικό. Και οικονομικό», έλεγε πρόσφατα η Τυνήσια κοινωνιολόγος και ιδρύτρια της τυνησιακής Ενωσης Δημοκρατικών Γυναικών, Χαντίτζα Σερίφ, στη διάρκεια του Φόρουμ Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με θέμα «Η επιταγή της ισότητας», που έγινε στο Μαρόκο.
Αντισυγκέντρωση από φονταμενταλιστές (και φονταμενταλίστριες, δυστυχώς) που αγανακτούν και μόνο στο άκουσμα αιτημάτων ισότητας
H Τυνησία θεωρείται πρωτοπόρος στον αραβικό κόσμο στο θέμα των δικαιωμάτων των γυναικών. Ηδη από το 1956, με την ανεξαρτητοποίησή της, καταργήθηκε η πολυγαμία και κατοχυρώθηκε ανάμεσα στα άλλα το δικαίωμα των γυναικών στο διαζύγιο και η χωρίς διακρίσεις πρόσβασή τους στην παιδεία.
Η χώρα νομιμοποίησε την άμβλωση σχεδόν μία δεκαετία πριν από τις ΗΠΑ. Οι γυναίκες πρωταγωνίστησαν στην αποκαλούμενη Τυνησιακή Ανοιξη, διαδηλώνοντας πλάι στους άνδρες, έτσι που ο αγώνας για τα δικαιώματά τους αποτέλεσε αναπόσπαστο κομμάτι της μάχης για δημοκρατία και ελευθερία.
Μετά την πτώση του δικτάτορα Μπεν Αλι, το νέο Σύνταγμα του 2014 κατοχύρωσε την αρχή της ισότητας των φύλων ενώ θεσπίστηκαν νόμοι όπως εκείνος που επιβάλλει την υποχρέωση όλων των κομμάτων να έχουν εκλογικές λίστες που να περιλαμβάνουν κατά 50% γυναίκες υποψήφιες.
Αλλά οι Τυνήσιες έχουν πολύ δρόμο μπροστά τους για να φτάσουν να είναι ισότιμοι πολίτες της βαθιάς πατριαρχικής κοινωνίας τους. Το 53% των γυναικών έχει υποστεί μία βίαιη επίθεση.
Η σεξουαλική παρενόχληση βρίθει. Δεν τιμωρούνται τα «εγκλήματα τιμής», ούτε οι άνδρες που παντρεύονται γυναίκες που απήγαγαν ή βίασαν.
Δεν αποτελεί έγκλημα η διακίνηση γυναικών για σεξουαλική εκμετάλλευση. Αυτές είναι μόνο μερικές από τις πολλές διακρίσεις που εντείνονται, όπως επισημαίνει η Σερίφ, από μια θρησκευτική κουλτούρα η οποία εμποδίζει την πρόοδο.
Συντάκτης: Χριστίνα Πάντζου




www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: