... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Τρίτη, 7 Αυγούστου 2018

Το ΕΚ στηρίζει την ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής

Αποτέλεσμα εικόνας για ο ΕΚ στηρίζει την ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής | | | | 3' ΕΙΔΗΣΕΙΣ /H ΕΥΡΩΠΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ

Πιο ευέλικτες συνθήκες εργασίας και χορήγηση αδειών για την φροντίδα της οικογένειας θα βοηθούσαν τους εργαζόμενους γονείς και φροντιστές να εξισορροπήσουν την επαγγελματική και προσωπική ζωή τους και να αποφύγουν την ανάγκη επιλογής μεταξύ οικογένειας και καριέρας. Ένα πρόβλημα το οποίο βιώνουμε έντοντα και στην Κύπρο λόγω της έλλειψης δομών και κανόνων οι οποίοι να επιτρέπουν την απρόσκοπτη εργασία ανθρώπων με οικογένειες.

Η επιτροπή Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισε τον Ιούλιο νέους κανόνες για την διασφάλιση της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής προκειμένου να αντιμετωπιστεί η υποεκπροσώπηση των γυναικών στην αγορά εργασίας, να αυξηθούν τα κίνητρα για τους πατέρες ώστε να λαμβάνουν οικογενειακή άδεια και να ενθαρρύνουν την ισότητα των φύλων και τις ίσες ευκαιρίες.

Οι γυναίκες, των οποίων το ποσοστό απασχόλησης άγγιζε το 2017 το 66,5% (έναντι 78% για τους άνδρες), είναι πολύ πιο πιθανό να εργάζονται με μερική απασχόληση ή να διακόπτουν την εργασία τους για τις ανάγκες τις οικογένειας, γεγονός που μεγαλώνει το χάσμα της αμοιβής και σύνταξης μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Οι βουλευτές του ΕΚ υποστηρίζουν νέα ή υψηλότερα ελάχιστα πρότυπα για την άδεια γονέων, πατρότητας και τις άδειες των φροντιστών. Ζητούν τουλάχιστον 10 ημέρες αμειβόμενης άδειας πατρότητας για πατέρες ή ισοδύναμους δεύτερους γονείς κοντά στο χρόνο γέννησης, θανάτου του νεογνού και υιοθεσίας, καθώς επίσης 4 μήνες μη μεταβιβάσιμης γονικής άδειας που πρέπει να λαμβάνεται πριν το παιδί κλείσει τα 10 του χρόνια. Αμειβόμενη άδεια ζητούν και για τους εργαζόμενους φροντιστές που πρέπει να φροντίζουν σοβαρά άρρωστους ή εξαρτώμενους συγγενείς.

Οι ευρωβουλευτές προτείνουν το επίπεδο πληρωμής ή το επίδομα να αντιστοιχεί στο ελάχιστο το 78% του μικτού μισθού του εργαζόμενου (για γονική μέριμνα και άδεια φροντιστή) και το 80% (για άδεια πατρότητας). Τέλος, ζητούν οι γονείς να επωφελούνται από ρυθμιζόμενες μορφές εργασίας (όπως η απομακρυσμένη εργασία).

Οι διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο την Επιτροπή και το Κοινοβούλιο αναμένεται να ξεκινήσουν το Σεπτέμβριο.Πηγή: http://politis.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια: