... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018

Από την επαιτεία στους δρόμους στην ασφάλεια του ξενώνα Δήμου Κομοτηνής


"Δύο περιπτώσεις γυναικών, η μία με τα παιδιά της, φιλοξενούνται στη δομή 

Στη διάρκεια ενός εικοσιτετραώρου στην Κομοτηνή έγιναν τρεις συλλήψεις γυναικών για επαιτεία ανηλίκων"
Δήμητρα Συμεωνίδου

Από την επαιτεία στους δρόμους βρέθηκαν στην ασφάλεια του ξενώνα κακοποιημένων γυναικών του Δήμου Κομοτηνής. Είναι οι περιπτώσεις των γυναικών και των παιδιών που λόγω διαφόρων συνθηκών εξωθούνται στην ζητιανιά  με απρόβλεπτες για εκείνους συνέπειες. Είναι ένα φαινόμενο υπαρκτό στην πόλη μας, που κατά καιρούς λαμβάνει διαστάσεις. Αυτή η χρονική περίοδος που διανύουμε είναι τέτοια, με συνέπεια να καταγράφονται ακόμα και συλλήψεις ενηλίκων που είτε ζητιανεύουν μαζί με τα παιδιά τους, είτε τα εξωθούν στην επαιτεία, είτε παραμελούν να αποτρέψουν τα παιδιά τους από το να βρίσκονται στους δρόμους με υπαρκτό τον κίνδυνο για την σωματική τους ακεραιότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη διάρκεια ενός εικοσιτετραώρου το χρονικό διάστημα, από το μεσημέρι της 16ης Ιουνίου μέχρι το πρωί της 17ης Ιουνίου στην Κομοτηνή, έγιναν τρεις συλλήψεις γυναικών. Συγκεκριμένα συνελήφθησαν 22χρονη ημεδαπή, διότι εντοπίστηκε να επαιτεί έχοντας μαζί της το ανήλικο τέκνο της και δύο ημεδαπές γυναίκες ηλικίας 47 και 29 ετών, διότι παρέλειψαν να εμποδίσουν από την επαιτεία τις ανήλικες κόρες τους, ηλικίας 13 και 10 ετών.
Κι όμως η σύλληψη αυτών των γυναικών μπορεί να είναι η αρχή για κάτι καλύτερο για τις ίδιες και τα παιδιά τους. Άλλωστε υπάρχουν οι Αρχές εκείνες που μπορούν να κρίνουν ποιές είναι οι συνθήκες εκείνες που έκαναν αυτές τις γυναίκες είτε να ζητιανεύουν μαζί με τα παιδιά τους, είτε να εξωθούν τα παιδιά τους στην επαιτεία. Και οι συνθήκες είναι εκείνες που θα κρίνουν αν πρέπει να τύχουν της προστασίας του κοινωνικού κράτους ή να παραπεμφθούν σαν κοινοί εγκληματίες με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις ίδιες και τα ανήλικά παιδιά τους.
Στην περίπτωση δύο γυναικών το κοινωνικό κράτος λειτούργησε και αυατήν την στιγμή βρίσκονται υπό την προστασία του ξενώνα κακοποιημένων γυναικών του Δήμου Κομοτηνής. Μίας δομής που ανοίγει την αγκαλιά της για να υποδεχτεί όλες τις γυναίκες και τα παιδιά τους που έχουν ανάγκη προστασίας και όχι απαραίτητα μόνο όσες έχουν κακοποιηθεί. 
Με εισαγγελική εντολή βρίσκονται οι δύο γυναίκες στον ξενώνα, αναφέρει ερωτώμενος σχετικά ο αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Κομοτηνής Νίκος Σωτηρακόπουλος. Δύο γυναίκες, φιλοξενούνται στη δομή  του Δήμου Κομοτηνής που τους παρέχει ολοκληρωμένη φροντίδα. Οι επιστήμονες του Ξενώνα ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί για όσο διάστημα οι γυναίκες θα φιλοξενηθούν εκεί θα εξετάσουν γυναίκες και παιδιά, ώστε να συντάξουν την έκθεση εκείνη που είναι απαραίτητη για τη μετέπειτα διαχείρισή τους.
www.xronos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: