... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018

Έκθεση Κομισιόν για την ισότητα ανδρών και γυναικών – «Δεν είμαστε ακόμη εκεί»

ισότητα


Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε έκθεση για την ισότητα ανδρών και γυναικών, η οποία δείχνει ότι η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στα κράτη μέλη με τη νομοθεσία, τις οδηγίες, τις δράσεις και τις δυνατότητες χρηματοδότησης της ΕΕ είναι σημαντική αλλά άνιση.
Στην έκθεση η φράση «δεν είμαστε ακόμη εκεί», συμπυκνώνει τα συμπεράσματα.
Η πραγματικότητα είναι ότι αν και έχει σημειωθεί πρόοδος, το χάσμα αμοιβής για ίση εργασία παραμένει υψηλό, η βία εξακολουθεί να είναι εκτεταμένο φαινόμενο, οι γυναίκες αν και περισσότερο μορφωμένες από τους άνδρες υποεκπροσωπούνται στα κέντρα λήψης αποφάσεων, τόσο στις εταιρίες όσο και την πολιτική, ενώ δεν συμμετέχουν ικανοποιητικά στον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας.
Η Κομισιόν προκειμένου να πυροδοτήσει την αλλαγή, προώθησε πρόταση για τη βελτίωση της ισορροπίας εργασίας-προσωπικής ζωής των εργαζομένων και ένα Σχέδιο Δράσης για την διευθέτηση της διαφοράς αμοιβής μεταξύ των φύλων. Δραστηριοποιείται επίσης για να τεθεί τέλος στη βία εναντίον των γυναικών μέσω ειδικών χρηματοδοτήσεων και της εγρήγορσης για δράσεις.
Η έκθεση του 2018 για την ισότητα των φύλων δείχνει ότι η πρόοδος σε κάποιους τομείς καθυστερεί:
-Οι γυναίκες εξακολουθούν στην πλειοψηφία τους να έχουν την φροντίδα της οικογένειας,
-το χάσμα αμοιβής μεταξύ των φύλων έχει κολλήσει κατά μέσον όρο γύρω στο 16% επί χρόνια και
-η βία κατά των γυναικών παραμένει πρόβλημα.
«Η υπόθεση της ισότητας των φύλων είναι ψηλά στην ατζέντα, αλλά η πραγματική πρόοδος είναι αργή. Για να επιτύχουμε μια πραγματική αλλαγή, πρέπει να μετατρέψουμε τις προθέσεις και την εγρήγορση σε πράξη. Αυτό σημαίνει ότι με την υιοθέτηση νέας νομοθεσίας η Κομισιόν πρότεινε μια ισορροπία εργασίας-προσωπικής ζωής και με τη συμμετοχή στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης
και την εφαρμογή πολιτικών, έχουμε συμφωνήσει για τη διευθέτηση του χάσματος αμοιβής μεταξύ των φύλων και την πάταξη της βίας κατά των γυναικών», δήλωσε ο πρώτος αντιπρόεδρος Φρανς Τίμερμανς.
Η Επίτροπος για τη Δικαιοσύνη και την Ισότητα των Φύλων Βέρα Γιούροβα πρόσθεσε ότι «η ισότητα των φύλων δεν αφορά μόνον τις γυναίκες. Αφορά την κοινωνία μας, την οικονομία μας και το δημογραφικό μας. Πρέπει να εγγυηθούμε ότι οι γυναίκες είναι πραγματικά ίσες με τους άνδρες στη νομοθεσία. Θα συνεχίσουμε επίσης να εργαζόμαστε για να ενισχύσουμε τις γυναίκες ώστε να μπορούν να κάνουν τις δικές τους επιλογές για την καριέρα και τις οικογένειές τους».
«Το μέλλον της Ευρώπης θα είναι ψηφιακό και είναι στο χέρι μας να είναι συμπεριληπτικό. Οι γυναίκες και τα κορίτσια δεν μπορούν να μείνουν έξω από τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας και της κοινωνίας μας», είπε η Επίτροπος για την ψηφιακή Οικονομία και την Κοινωνία Μαρίγια Γκάμπριελ.
Το πρόγραμμα «Γυναίκες στην ψηφιακή ατζέντα» θα ενισχύσει, θα ενθαρρύνει και θα κινητροδοτήσει τις γυναίκες και τα κορίτσια προκειμένου να κλείσει η διαφορά στη γνώση της ψηφιακής τεχνολογίας μεταξύ των φύλων
Η έκθεση δείχνει επίσης ότι οι γυναίκες αντιμετωπίζουν ακόμη προκλήσεις σε διαφορετικούς τομείς.
• Αν και οι γυναίκες είναι καλύτερα εκπαιδευμένες από τους άνδρες (44 % των γυναικών μεταξύ 30-34 ετών, έναντι 34 % των ανδρών είχαν πανεπιστημιακό πτυχίο το 2016), υποεκπροσωπούνται ευρέως στις θέσεις λήψης αποφάσεων στις εταιρίες και αμείβονται περίπου 16% λιγότερο από τους άνδρες στις χώρες της ΕΕ.
• Οι γυναίκες υποεκπροσωπούννται στην πολιτική. Σε έξι χώρες (Ελλάδα, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Ουγγαρία, Μάλτα) εκπροσωπούν λιγότερο από το 20 % των μελών των κοινοβουλίων.
• Το χάσμα μεταξύ των φύλων ως προς τη συμμετοχή στην απασχόληση έχει κολλήσει τα τελευταία χρόνια γύρω στο 11%.
• Το 44 % των Ευρωπαίων πιστεύουν ότι οι γυναίκες πρέπει να φροντίζουν το σπίτι και την οικογένειά τους. Στο ένα τρίτο των κρατών μελών γύρω στο 70 % των Ευρωπαίων πιστεύουν αυτό.
• Η βία εξακολουθεί να είναι ευρέως διαδεδομένη. Μία στις τρεις γυναίκες στην Ευρώπη έχει βιώσει είτε φυσική, είτε σεξουαλική βία από τα 15 της χρόνια. Επίσης το 55 % των γυναικών έχει δεχθεί σεξουαλική παρενόχληση.

Ενίσχυση των γυναικών στην ψηφιακή εποχή

 Ο τεχνολογικός τομέας θα δημιουργήσει 500.000 νέες θέσεις εργασίας ως το 2020. Ατυχώς, οι ευρωπαίες γυναίκες είναι πιθανόν να χάσουν αυτές τις ευκαιρίες και συνακόλουθα να τις χάσει και η ευρωπαϊκή οικονομία.
Η συμμετοχή των γυναικών στον τομέα ICT (Information and communications technology) και τον ψηφιακό τομέα δεν βελτιώθηκε τα τελευταία χρόνια.
Η σημερινή μελέτη δείχνει ότι η μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στις θέσεις εργασίας της ψηφιακής τεχνολογίας θα ενισχύσει με 16 δις ευρώ το ΑΕΠ της ΕΕ. Ωστόσο μόνον το 24.9% των γυναικών με υψηλή εκπαίδευση αποφοιτούν από τεχνολογικές σχολές. Στην επιχειρηματικότητα, στον τεχνολογικό τομέα, οι γυναικείες start-ups αν και είναι πιο πιθανό να επιτύχουν, αντιστοιχούν μόνον στο 14.8% του συνόλου.
Για την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στον ψηφιακό τομέα, η Επίτροπος Γκάμπριελ περιέγραψε συγκεκριμένα σχέδια για να προωθήσει μοντέλα ρόλων στον τομέα IT, να αντιμετωπίσει τα στερεότυπα, να ενισχύσει τις ψηφιακές δεξιότητες και να στηρίξει την εκπαίδευση και τη μεγαλύτερη συμμετοχή γυναικών επιχειρηματιών. Η πρωτοβουλία της Κομισιόν για τις γυναίκες στην ψηφιακή οικονομία θα υλοποιηθεί στο διάστημα 2018 and 2019.
Newsroom Αθήνα 9.84

Δεν υπάρχουν σχόλια: