... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017

Ο Ξενώνας για Κακοποιημένες Γυναίκες είναι Εκεί για να Σε Προστατέψει Ανά Πάσα Ώρα

Με αφορμή την 25η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της βίας κατά των Γυναικών, η Popaganda μίλησε με δύο υπεύθυνες του ξενώνα φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών και των παιδιών τους, του τελευταίου κρίκου της αλυσίδας στο δίκτυο της ΓΓΙΦ.



Βία. Τρία γράμματα, χιλιοειπωμένα, χιλιοσυζητημένα τόσο πολύ που πλέον δεν μας σοκάρουν. Οι ειδήσεις, οι ταινίες, τα παιχνίδια, η καθημερινότητα μας έχουν κάνει να τα χάνουμε από την πράξη που μας φέρνει στον κόσμο κι όχι από ανοιγμένα κεφάλια και μύτες. Πρέπει να σημειωθεί και να γραφτεί με κεφαλαία γράμματα πως συγκεκριμένα η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί την δέκατη κύρια αιτία θανάτου για τις γυναίκες ηλικίας 16 έως 44 ετών.

Υπάρχουν όμως και καταφύγια, οι ξενώνες φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών που φτάνουν συνολικά τους 21 ξενώνες ανά τη χώρα. Ο ξενώνας είναι ο τελευταίος στην σειρά, στο δίκτυο της Γενικής Γραμματείας Ισότητας Φύλων ενάντια στην κακοποίηση των γυναικών. Πρώτα η γυναίκα απευθύνεται στην Γραμμή 15900 ή στο Συμβουλευτικό και αν το αποφασίσει, μπαίνει στον ξενώνα.
Για τους αριθμούς, στο διάστημα 1-11-16 έως 31-10-17 οι δομές της ΓΓΙΦ και των δήμων δέχτηκαν 5210 γυναίκες εκ των οποίων οι 4849 εξυπηρετήθηκαν από τα συμβουλευτικά κέντρα και οι 361 φιλοξενήθηκαν στους ξενώνες του δικτύου υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας. Το 71% των γυναικών αυτών ήταν θύματα ενδοοικογενειακής βίας με δράστη κυρίως το σύζυγο (νυν/πρώην). 
Η πλειοψηφία των γυναικών ήταν μητέρες με παιδιά (σε ποσοστό 75%). Το 43% των γυναικών είχαν ως αίτημα την ψυχοκοινωνική στήριξη, το 21% τη νομική στήριξη και το 16% απευθύνθηκαν στις δομές για ενημέρωση-πληροφόρηση. Ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό των γυναικών που απευθύνθηκαν στις δομές ανήκε στην ηλικιακή κατηγορία 26-55 ετών (69%) και περιλάμβανε όλα τα μορφωτικά επίπεδα. Επίσης, βάσει των στατιστικών στοιχείων που έχει στη διάθεση της η ΓΓΙΦ, δεν διαπιστώνεται κάποιο συγκεκριμένο προφίλ των δραστών καθώς μπορεί να ανήκουν σε οποιαδήποτε κοινωνικοοικονομική τάξη, ηλικιακή ομάδα, υπηκοότητα και ανεξαρτήτως μορφωτικού επιπέδου. Τονίζεται ότι οι παρεχόμενες υπηρεσίες είναι απολύτως εμπιστευτικές και καλυπτόμενες από το απόρρητο της συμβουλευτικής.
Η τωρινή αντιδήμαρχος, Μαρία Στρατηγάκη, πρώην Γενική Γραμματέας Ισότητας, είχε την ιδέα και το πλάνο να βρει κάποια κονδύλια και προχώρησε στον σχεδιασμό ενός πανελλαδικού δικτύου, ώστε να υπάρχουν συμβουλευτικά κέντρα και ξενώνες σε όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας για να μπορούν να καλύπτονται όλα τα περιστατικά. Συν την Γραμμή SOS 15900. Τότε κάλεσε τους δήμους να δείξουν το ενδιαφέρον τους και να δεσμευτούν για την υλοποίηση του έργου, εφόσον τους είχε κατοχυρώσει το κονδύλι και είχε φτιάξει την στρατηγική.
Μέσα σε αυτούς τους δήμους ήταν και ο Δήμος Αθηναίων, ο οποίος έφτιαξε τον Ξενώνα για Κακοποιημένες Γυναίκες και Παιδιά που λειτουργεί από τον Ιούνιο του 2013. «Από τότε μέχρι σήμερα έχουμε φιλοξενήσει πάρα πολλές γυναίκες και τα παιδιά τους, θύματα κακοποίησης και πλέον από το 2015, λόγω της προσφυγικής εισροής, δεχόμαστε γυναίκες, μόνες τους φυσικά, που δεν συνοδεύονται από κάποιον άνδρα. Πέρα από την ευαλωτότητα της ιδιότητας του πρόσφυγα, πίσω στην χώρα τους ή κατά την διάρκεια του ταξιδιού μπορεί να είχαν υποστεί κάποια μορφή βίας από οποιονδήποτε», αναφέρει η Νένα Νικολέτου, η παιδαγωγός του Ξενώνα.
Ο Ξενώνας λειτουργεί όλο το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο, σαν καταφύγιο, ανά πάσα ώρα και στιγμή, με στόχο την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας. Στην προγραμματισμένη εισαγωγή, η γυναίκα έχει περάσει από ένα Συμβουλευτικό Κέντρο, έχει κάνει όλες τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και κανονίζεται με ραντεβού να εισαχθεί στον ξενώνα που θα την υποδεχτεί. «Έκτακτη εισαγωγή κάνει μόνο ο Ξενώνας της Αθήνας και ο Ξενώνας του ΕΚΚΑ και σημαίνει ότι οι γυναίκες μπορούν μέσα σε όλο το 24ωρο να δεχτούν μια γυναίκα. Μια γυναίκα που έχει υποστεί έναν βιασμό ή έχει ξυλοφορτωθεί από τον σύζυγο ή τον σύντροφο, καλεί στην Γραμμή SOS 15900 και έχει πάρει τα παιδιά της και είναι εκτός. Ένας από τους δύο Ξενώνες θα την υποδεχτεί ανεξάρτητα αν είναι μία η ώρα τη νύχτα ή τρεις το πρωί» λέει η Τίνα Στρατηγάκη, κοινωνική λειτουργός του Ξενώνα, αναφέροντας πως ο Ξενώνας της Αθήνας έχει ειδικό χώρο που φιλοξενεί αυτές τις γυναίκες.
Η μέγιστη χωρητικότητά του είναι 40 άτομα«Δεν είναι πάντα γεμάτος, όμως δεν έχει αδειάσει ποτέ», σχολιάζει η παιδαγωγός Νένα Νικολέτου. «Η εμπειρία έχει δείξει ότι υπάρχουν συγκεκριμένες εποχές που δεχόμαστε περισσότερα αιτήματα. Στις γιορτές, για παράδειγμα, που βρίσκεται η οικογένεια όλη μαζί μπορεί να υπάρξουν περισσότερες συγκρούσεις. Είναι δύσκολη περίοδος και στάνταρ θα έχεις περισσότερα αιτήματα ή έκτακτες εισαγωγές, δηλαδή συνέβη κάτι εκείνη την στιγμή στο σπίτι. Στο κλείσιμο των σχολείων, γιατί οι μητέρες περιμένουν να τελειώσει το παιδί ομαλά την τάξη του και να πάει σε έναν ξενώνα για τρεις μήνες, να δει τι θα κάνει, έτσι ώστε από Σεπτέμβρη να έχει βρει μια λύση. Σκεπτόμενη πάντα τα παιδιά.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: