... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017

2α Δεκεμβρίου:Παγκόσμια Ημέρα κατά της δουλείας



Γράφει η Sis.Gaudat (κατάγεται από την Αίγυπτο)*
Υπάρχουν 4 εκατομμύρια σκλάβοι στη διεθνή βιομηχανία του σεξ, οι περισσότερες γυναίκες.
Η ιστορία μιας από αυτές, είναι ότι αναγκαζόταν να κερδίσει 200-300 ευρώ κάθε νύχτα, για να αποπληρώνει την «κυρία», σε ένα χρέος που ήταν 40.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι θα έπρεπε να πληρώνει για όλη τη ζωή της. Και δεν υπήρχε διαφυγή, γιατί η «κυρία» θα έλτελνε δικούς της ανθρώπους να σκοτώσουν κάποιον από την οικογένειά της.
Η δουλεία άρχισε στην Αίγυπτο πριν 4000 χρόνια, όταν ο Άγιος Ιωσήφ είχε πουληθεί από τους αδελφούς του. Και ο προφήτης Μωϋσής ήθελε να απελευθερώσει 90.000 σκλάβους στην Αίγυπτο.
Στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, η ζωή ενός δούλου ποτέ δεν ξεπερνούσε τα 30 χρόνια, γιατί πέθαινε από τις κακουχίες.
Το εμπόριο σκλάβων από την Αφρική στην Αμερική, ξεκίνησε με 30 εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με αναφορά της UNESCO. Εκατοντάδες χιλιάδες πέθαιναν κατά τη διέλευση του Ατλαντικού, οι περισσότερες γυναίκες. Μέχρι σήμερα υπάρχουν 21 εκατομμύρια γυναίκες και παιδιά που βρίσκονται σε κατάσταση δουλείας.
Στην Ιστορία της Αιγύπτου, ο Θεός βοήθησε τον Μωϋσή να απελευθερώσει τρια εκατομμύρια σκλάβους ανοίγοντας στα δύο τη θάλασσα για να περάσουν.
Μπορούμε σήμερα, να ανοίξουμε ξανά το πνεύμα και την καρδιά μας και να κάνουμε ένα κάλεσμα για να σταματήσει αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας;
* Συγγραφέας του βιβλίου «Under Cover»
Σύμφωνα με τη φετινή ενημέρωση των Ηνωμένων Εθνών για την ημέρα:
Η δουλεία δεν αποτελεί απλώς ιστορικό απομεινάρι. Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO) περισσότεροι από 40 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είναι θύματα της σύγχρονης δουλείας.
Παρά το γεγονός ότι η σύγχρονη δουλεία δεν ορίζεται επακριβώς από το νόμο, ο όρος χρησιμοποιείται ως ομπρέλα για να καλύπτει πρακτικές όπως η εξαναγκαστική εργασία, ο δεσμός χρέους, ο εξαναγκαστικός γάμος και το τράφικινγκ ανθρώπων. Ουσιαστικά, αναφέρεται σε καταστάσεις εκμετάλλευσης, όπου ένα άτομο δεν μπορεί να αρνηθεί ή να φύγει λόγω απειλών, βίας, εξαναγκασμού, εξαπάτησης και/ή κατάχρησης εξουσίας.
Επιπλέον, περισσότερα από 150 εκατομμύρια παιδιά βρίσκονται στην παιδική εργασία, που σημαίνει το ένα στα δέκα παιδιά σε όλο τον κόσμο.
Στοιχεία και αριθμοί:
Εκτιμάται ότι 40,3 εκατομμύρια ανθρώπων βρίσκονται σε σύγχρονη δουλεία, όπου 24,9 σε εξαναγκαστική εργασία και 14,4 σε εξαναγκαστικό γάμο.
Υπάρχουν 5,4 θύματα σύγχρονης δουλείας για κάθε 1.000 ανθρώπους στον κόσμο.
1 στα 4 θύματα σύγχρονης δουλείας είναι παιδιά.
Από τα 24,9 εκατομμύρια που είναι παγιδευμένα σε εξαναγκαστική εργασία, 16 εκατομμύρια άνθρωποι είναι αντικείμενο εκμετάλευσης στον ιδιωτικό τομέα, όπως η οικιακή εργασία, οι οικοδομές και η γεωργία. 4,8 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε εξαναγκαστική σεξουαλική εκμετάλλευση, και 4 εκατομμύρια άνθρωποι σε εξαναγκαστική εργασία που επιβάλλεται από κρατικές αρχές.
Οι γυναίκες και τα παιδιά αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό της εξαναγκαστικής εργασίας, αριθμώντας το 99% των θυμάτων της εμπορικής βιομηχανίας του σεξ, και 58% σε άλλους τομείς.
Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας υιοθέτησε ένα δεσμευτικό Πρωτόκολο, με σκοπό να ενισχύσει τις προσπάθειες παγκοσμίως για την εξάλειψη της εξαναγκαστικής εργασίας, το οποίο τέθηκε σε ισχύ από το Νοέμβρη του 2016.
Η καμπάνια 50 για την ελευθερία, έχει σκοπό να πείσει τουλάχιστον 50 χώρες να κυρώσουν το Πρωτόκολο Εξαναγκαστικής Εργασίας μέχρι το 2018.
Μετάφραση Σ.Β.

Δεν υπάρχουν σχόλια: