... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017

Ζανέλ Μουχόλι: Η φωτογράφος που αγωνίζεται για τα δικαιώματα των γυναικών

Αποτέλεσμα εικόνας για Ζανέλ Μουχόλι

Γεννήθηκε στη Νότια Αφρική πριν από 45 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια αγωνίζεται για τα δικαιώματα των γυναικών και κυριώς για τις ελευθερίες των γυναικών στις χώρες τις Αφρικής.
Ο λόγος για την φωτογράφο ακτιβίστρια Ζανέλ Μουχόλι που με την νέα της έκθεση έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην καλλιτεχνική κοινότητα.
Πρόκειται για 60 φωτογραφίες σέλφι-πορτραίτα, που τράβηξε τα τελευταία τρία χρόνια και με αυτό θέλει να δείξει πως οι γυναίκες και κυρίως οι μαύρες γυναίκες έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με την σκληρή πραγματικότητα της έλλειψης και καταπάτησης των δικαιωμάτων τους ως ελεύθερους ανθρώπους στην κοινωνία.
Μάλιστα σε μία από τις φωτογραφίες εμφανίζεται η ίδια να μοιάζει με το Άγαλμα της Ελευθερίας.
«Με τις φωτογραφίες μου, προσπαθώ να τραβήξω την προσοχή στον κόσμο και να καταλάβουν τι αντιμετωπίζουν οι γυναικές όχι μόνο της Αφρικής αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Την έλλειψη σεβασμού και των ελευθεριών τους ως γυναίκες», είπε η ίδια.
Σε κάθε φωτογραφία η Μουχόλι δίνει ένα διαφορετικό αποτύπωμα και κάθε μία από αυτές έχει τραβηχτεί σε διαφορετικό μέρος της γης.
«Το έργο της Μουχόλι είναι ένα νέο είδος διαμαρτυρίας που δεν βλέπουμε συχνά», είπε η Χλονίφα Μοκοένα υπεύθυνη του Wits Institute for Social and Economic Research.

Δεν υπάρχουν σχόλια: