... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017

Γιατί γυναίκες στην Ινδία φωτογραφίζονται φορώντας μάσκα αγελάδας;



Γυναίκες από την Ινδία πρωταγωνιστούν σε μια σειρά φωτογραφιών, φορώντας μάσκες με κεφάλι αγελάδας, για να θέσουν το εξής ερώτημα: «Στην Ινδία είναι ασφαλέστερο τελικά να είσαι ιερή αγελάδα ή γυναίκα;». 

Ο ομαδικός βιασμός ακολουθούμενος και η δολοφονία μιας νεαρής μαθήτριας στο Δελχί, το 2012, είχαν πυροδοτήσει τότε μια εθνική συζήτηση σχετικά με την βία κατά των γυναικών. Όμως πάνω από 4 χρόνια αργότερα, τα στατιστικά δείχνουν πως οι καταγεγραμμένοι βιασμοί και κακοποιήσεις, δεν έχουν μειωθεί σημαντικά στην ινδική πρωτεύουσα, με τουλάχιστον 6 βιασμούς και 12 κακοποιήσεις να καταγράφονται επί καθημερινής βάσεως μέσα στο 2016
Αντιθέτως, το ποσοστό καταδίκης σχετικά με σεξουαλικά αδικήματα μειώθηκε, από περίπου 50% το έτος της προαναφερθείσας σεξουαλικής επίθεσης στο Δελχί, σε λιγότερο από το ένα τρίτο την περσινή χρονιά. 

Οργανώσεις γυναικών αποδίδουν τα κατ' εξακολούθηση υψηλά ποσοστά σε βαθιά εδραιωμένες πατριαρχικές συμπεριφορές, ακατάλληλα εκπαιδευμένη αστυνομία καθώς και έλλειψη κλειστού κυκλώματος καμερών σε αρκετά μέρη της πόλης. 
Ωστόσο την ίδια περίοδο σημειώθηκε μια ραγδαία αύξηση της βίας κατά των θρησκευτικών μειονοτήτων στο όνομα της προστασίας των ιερών αγελάδων, ενός ζώου σεβαστού από πολλούς.

Οι δύο παραπάνω τάσεις αντιπαραθέτονται στο τελευταίο πρότζεκτ του Sujatro Ghosh, ενός καλλιτέχνη από την Καλκούτα. Ο Ghosh απαθανατίζει γυναίκες, που φορούν μάσκες αγελάδας στο κεφάλι, να ποζάρουν μπροστά από διάσημα μνημεία, μέσα σε τρένα ή ακόμα και στα ίδια τους τα σπίτια. 
«Το βασικό ζήτημα είναι τα δικαιώματα και η προστασία των γυναικών» αναφέρει ο ίδιος. «Δεν είμαι ενάντια στην προστασία των αγελάδων, λατρεύω τα ζώα. Αλλά ανησυχώ για την κοινωνικο-πολιτική κατάσταση της χώρας μου»

Ο Ghosh δήλωσε πως το πρότζεκτ του επισημαίνει την αντίθεση των συμπεριφορών απέναντι σε γυναίκες και αγελάδες, ενώ παράλληλα δείχνει αλληλεγγύη στα θύματα της βίας των ανδρών αλλά και του όχλου. 


«Στην πραγματικότητα η μάχη με αυτούς τους πολιτικούς ή της εξτρεμιστικές ομάδες δεν ήταν ποτέ μια επιλογή... έτσι πρωταρχική πρόθεσή μου, ήταν να αυξήσω την ευαισθητοποίηση των ανθρώπων» δηλώνει επίσης ο Ghosh.

Ο καλλιτέχνης έλαβε πολλές προσφορές γυναικών που επιθυμούσαν να πάρουν μέρος στο πρότζεκτ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: