... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016

«'Ομως είμαι ένα παιδί που θα μεγαλώσω ένα παιδί»...Η Παγκόσμια Μέρα Κοριτσιού απλώς καταγράφει την φρίκη

%ce%ba%ce%bf%cf%81%ce%b9%cf%84%cf%83%ce%b9%ce%b1-%ce%b3%ce%b1%ce%bc%ce%bf%ce%b92

Ένα κορίτσι κάτω των 15 ετών παντρεύεται κάθε επτά δευτερόλεπτα στον πλανήτη, σύμφωνα με νέα έκθεση της οργάνωσης Save the Children, με αφορμή την σημερινή, Παγκόσμια Μέρα Κοριτσιού.
Η φρίκη που βιώνουν εκατομμύρια παιδιά εξακολουθεί να αποτελεί μια απάνθρωπη καθημερινότητα για ένα μεγάλο μέρος του κόσμου. Τα κορίτσια παντρεύονται από την ηλικία των δέκα ετών – συχνά με πολύ μεγαλύτερους άνδρες – σε χώρες όπως το Αφγανιστάν, η Υεμένη, η Ινδία και η Σομαλία.
Η έκθεση κατατάσσει τις χώρες σε μια κλίμακα από την καλύτερη προς την χειρότερη, με δείκτες που βασίζονται σε κριτήρια όπως οι γάμοι παιδιών, η εκπαίδευση, η εγκυμοσύνη εφήβων, οι μητρικοί θάνατοι και ο αριθμός των γυναικών στα κοινοβούλια.
Οι χώρες στον πάτο του δείκτη είναι ο Νίγηρας, το Τσαντ, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, το Μαλί και ηΣομαλία, στις οποίες καταγράφονται υψηλά ποσοστά παιδικών γάμων. Οι χώρες που βρίσκονται στην κορυφή του δείκτη περιλαμβάνουν την Σουηδία, την Φινλανδία, την Νορβηγία, την Ολλανδία και το Βέλγιο.
Σε αυτό το σημείο να θυμίσουμε ότι ο βασικότερος παράγοντας καθυστέρησης της Αφρικής σε όλους τους τομείς είναι η κτηνώδης εποχή της ευρωπαϊκής αποικιοκρατίας.
«Οι γάμοι παιδιών στερούν από τα κορίτσια τα πιο βασικά δικαιώματα, όπως αυτό της γνώσης, της εξέλιξής τους και το να είναι παιδιά» λέει η Helle Thorning-Schmidt, CEO της Save the Children.
Επιπλέον, εκτός από το ότι τα κορίτσια αυτά ξεχνούν οποιαδήποτε πιθανότητα να πάνε σχολείο, έχουν, αντίθετα, υπερπολλαπλάσιες πιθανότητες να πέσουν θύματα ενδοοικογενειακής βία, πολύμορφης κακοποίησης και βιασμών. Μένουν έγκυες και είναι εκτεθειμένα σε σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, συμπεριλαμβανομένου του HIV. Δεδομένου ότι τα σωματάκια τους είναι ανέτοιμα ακόμα, η εγκυμοσύνη μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για τη υγεία του και την υγεία του μωρού τους.
Η διεθνής κοινότητα έχει «δεσμευτεί» να τερματίσει τον γάμο παιδιών μέχρι το 2030, αλλά αν συνεχιστεί η σημερινή τάση, ο συνολικός αριθμός των ανήλικων κοριτσιών που παντρεύτηκαν θα αυξηθεί από περισσότερα από 700 εκατομμύρια σήμερα σε περίπου 950 εκατομμύρια μέχρι το 2030, και σε 1,2 δισεκατομμύρια μέχρι το 2050.
Η έκθεση αποκαλύπτει επίσης ότι:
  • Τα κορίτσια που βρίσκονται εν μέσω πολεμικών συγκρούσεων είναι πιθανότερο να γίνουν νύφες, ενώ υπάρχουν οικογένειες προσφύγων που παντρεύουν τις κόρες τους ως ασφάλεια
  • Τα κορίτσια από φτωχές οικογένειες είναι πιο πιθανό να παντρευτούν νωρίς από ό, τι οι πλούσιες συνομήλικές τους. Στην Νιγηρία, το 40% των φτωχότερων κοριτσιών είναι παντρεμένα από τα 15 τους, σε σύγκριση με το 3% των πλουσιότερων κορίτσια!
  • Η Ινδία έχει το μεγαλύτερο αριθμό παιδικών γάμων από κάθε άλλη χώρα, εν μέρει λόγω του μεγάλου μεγέθους του πληθυσμού της, με το 47% των κοριτσιών – περίπου 24.600.000 – να είναι παντρεμένα πριον κλείσουν τα 18 τους.
Τα κορίτσια υποφέρουν περισσότερο κατά τη διάρκεια ανθρωπιστικών κρίσεων, όπως η επιδημία Έμπολα στη Σιέρα Λεόνε, όπου τα κλειστά σχολεία οδήγησαν σε περίπου 14.000 εγκυμοσύνες εφήβων.
Στο Λίβανο, η Save the Children υποστηρίζει ένα 14χρονο κορίτσι από την Συρία που ονομάζεται Sahar , η οποία παντρεύτηκε στα 13 της με έναν 20χρονο και είναι τώρα δύο μηνών έγκυος.
«Η ημέρα του γάμου φανταζόμουν ότι θα ήταν μια μεγάλη μέρα, αλλά δεν ήταν. Ήταν όλα δυστυχία. Ήταν γεμάτη θλίψη. Πολλά κορίτσια που παντρεύονται σε νεαρή ηλικία αρρωσταίνουν και υποφέρουν από αιμορραγία. Δόξα το θεό αυτό δεν συνέβη σε μένα» λέει η η Sahar.
«Νιώθω πραγματικά ευλογημένη που θα αποκτήσω μωρό. Όμως είμαι ένα παιδί που θα μεγαλώσω ένα παιδί».

Δεν υπάρχουν σχόλια: