... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

ΓΓΙΦ: Καμιά ανοχή στους βιασμούς. Ρόλος της Πολιτείας η εξάλειψη της έμφυλης βίας

RAPE

αμιά ανοχή στους βιασμούς, ο βιασμός είναι ένα αποτρόπαιο έγκλημα εξουσίας και επιβολής, που προσβάλλει βάναυσα την προσωπικότητα και την αξιοπρέπεια του θύματος, υπογραμμίζει η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ, Φωτεινή Κούβελα, με αφορμή τα πρόσφατα περιστατικά βιασμών που είδαν το φως της δημοσιότητας. Είναι ένα έγκλημα που μας αφορά όλες και όλους, προσθέτει, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, 1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού.
Επιπλέον μας αφορά γιατί στις κοινωνίες μας επικρατεί η κουλτούρα του βιασμού. Η βαθιά δηλαδή, χαραγμένη πεποίθηση ότι: Οι γυναίκες έχουν υποχρέωση να προσέχουν (που πάνε, τι φοράνε, πως και με ποιον μιλούν), ώστε να μην πέσουν θύματα βιασμού και όχι ότι οι άντρες έχουν υποχρέωση να μην βιάσουν! Δεν υπάρχει αιτιολογία για την παραμικρή ανοχή, τονίζει εμφατικά, σημειώνοντας ότι «ο ρόλος της συντεταγμένης πολιτείας είναι να συμβάλει πολύπλευρα με όλες τις δυνάμεις της στην εξάλειψη της έμφυλης βίας και του βιασμού ειδικότερα, με την ενίσχυση των δομών και των πολιτικών, που στόχο έχουν την προστασία των θυμάτων». H αντιμετώπιση των καταγγελλόμενων βιασμών οφείλει να είναι άμεση και αποφασιστική, με σεβασμό στα θύματα, τόσο από τις διωκτικές αρχές όσο και από τα δικαστήρια.
Δεν είναι λίγες οι φορές, συνεχίζει η κ. Κούβελα, που η «υπηρεσία μας έχει γίνει αποδέκτης διαμαρτυριών για την καθυστέρηση της αντίδρασης των διωκτικών αρχών ή εκείνων που επιτυγχάνονται στα δικαστήρια, ιδίως μέσω της παρελκυστικής πολιτικής των αναβολών εκδίκασης των υποθέσεων βιασμού». Από την άλλη, συνεχίζει, οι πάσης φύσεως καθυστερήσεις εξουθενώνουν τα θύματα, ψυχολογικά και οικονομικά (ιδίως όταν το θύμα κατοικεί μακριά από τον τόπο εκδίκασης - ενίοτε και στο εξωτερικό) και συμβάλλουν στο διασυρμό και την ενοχοποίησή τους. Η ΓΓΙΦ, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, έχει αναπτύξει συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, (εκπαιδεύσεις αστυνομικών) και θα συνεχίζει με τους φορείς απονομής της δικαιοσύνης.
Σε αυτό το πλαίσιο, προτεραιότητα της ΓΓΙΦ είναι η κύρωση της διεθνούς «Σύμβασης για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας». Πρόκειται για τη λεγόμενη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, 2011, το πρώτο νομικώς δεσμευτικό κείμενο, το οποίο ορίζει τις μορφές που προσλαμβάνει η βία κατά των γυναικών και παρουσιάζει ένα ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο για την πρόληψή της, την προστασία των θυμάτων και για την παύση της ατιμωρησίας.
Παράλληλα, ολοκληρώνει η κ. Κούβελα, η έμφυλη βία συνιστά έναν τομέα άμεσης προτεραιότητας για το νέο, επικαιροποιημένο «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2016 - 2020» (ΕΣΔΙΦ), που σύντομα θα δοθεί στη δημοσιότητα, ενώ σημαντικές πλευρές για την συνολική αντιμετώπιση της έμφυλης βίας ενσωματώνονται και στο σχέδιο νόμου για την ουσιαστική ισότητα των Φύλων που έχει επεξεργαστεί η ΓΓΙΦ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: