Όταν η Χίλαρι Κλίντον έλαβε το χρίσμα των Δημοκρατικών για να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, κατάφερε να σπάσει την λεγόμενη «γυάλινη οροφή» που εμποδίζει τις γυναίκες από το να διεκδικούν ανώτερα αξιώματα στην διακυβέρνηση ή υψηλές θέσεις στον χώρο εργασίας τους.
Η πρώην υπουργός Εξωτερικών είναι η πρώτη γυναίκα στις Ηνωμένες Πολιτείες που κατάφερε να φτάσει ως αυτό το σημείο, όμως όλα αυτά τα χρόνια είχε γίνει μια προετοιμασία. Οι γυναίκες κατάφεραν να μπουν σταδιακά στις κυβερνητικές συσκέψεις, διεκδικώντας ίσα δικαιώματα με τους άνδρες συναδέλφους τους.
Πλέον ο Λευκός Οίκος διαθέτει χώρο όπου οι μητέρες μπορούν να αποθηκεύουν το γάλα τους, ενώ οι τουαλέτες είναι εφοδιασμένες με προϊόντα γυναικείας υγιεινής. Την επομένη των εκλογών, υπάρχει μεγάλη περίπτωση μια πρώην πρώτη κυρία να επιστρέψει και πάλι στον «τόπο του εγκλήματος», αυτή τη φορά όμως ως πρόεδρος. Πώς φτάσαμε όμως ως εδώ;
Οι γυναίκες ήταν πάντοτε ελάχιστες στον Λευκό Οίκο. Ακόμα και επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον, όταν ο αριθμός των γυναικών προεδρικών συμβούλων αυξήθηκε, η είδηση ότι ο πρόεδρος είχε σεξουαλικές σχέσεις με μια μαθητευόμενη, την Μόνικα Λεβίνσκι, ενίσχυσε τις εντυπώσεις περί σεξισμού στην Ουάσινγκτον, παρά το αντίθετο.
Σύμφωνα με την Washington Post, όταν ο Μπάρακ Ομπάμα ανέλαβε καθήκοντα, τα δύο τρίτα των ανώτατων αξιωματούχων του Λευκού Οίκου ήταν άνδρες. Οι γυναίκες ήταν δυσαρεστημένες με τον τρόπο που ανδρικές φωνές κάλυπταν τα λεγόμενά τους στις συσκέψεις και σύντομα εφηύραν μια μέθοδο που να ενισχύει τα επιχειρήματά τους.
Η μέθοδος λεγόταν «ενίσχυση φωνής» και χρειαζόταν τη συνεργασία όλων των γυναικών. Πιο συγκεκριμένα, κάθε φορά που μια αξιωματούχος έκανε μια σημαντική πρόταση, οι άλλες γυναίκες την επανέφεραν στην συζήτηση, όχι μόνο για να μην περάσει απαρατήρητη, αλλά και για να μην την προτείνει στη συνέχεια ένας άνδρας ως δική του.
«Ξεκινήσαμε να το κάνουμε και το θέσαμε αυτό σαν στόχο. Ήταν μια καθημερινή συνήθεια», ανέφερε μια πρώην σύμβουλος του Ομπάμα που θέλησε να παραμείνει ανώνυμη.
Κατά την δεύτερη θητεία του Ομπάμα, οι γυναίκες άρχισαν σταδιακά να αποκτούν ίση πρόσβαση στις συσκέψεις με τον πρόεδρο. Πρόκειται για μια δύσκολη δουλειά που οι περισσότεροι άνθρωποι εγκαταλείπουν μετά από δύο ή τρία χρόνια λόγω του φόρτου εργασίας. Οι συσκέψεις ξεκινάνε στις 7.30 το πρωί και μπορεί αν συνεχιστούν ως αργά το βράδυ. Οι διαθέσιμες ώρες για την προετοιμασία προτάσεων είναι ελάχιστες.
«Λόγω της μικρής χρονικής περιόδου που βρίσκεσαι στον Λευκό Οίκο, εκμεταλλεύεσαι κάθε λεπτό για να διασφαλίσεις ότι είσαι εκεί, πλήρως αφοσιωμένη και παρούσα», εξηγεί η Τζουλιάν Γκλόβερ, πρώην υπουργός Εξωτερικών του αντιπροέδρου Ντικ Τσένεϊ.
Οι γυναίκες έδωσαν κυριολεκτικά μάχη για να έχουν παρουσία στις σημαντικές συσκέψεις του Λευκού Οίκου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπήρξαν προβλήματα. Πολλές γυναίκες μάλιστα συνειδητοποίησαν ότι δεν υπήρχε χρόνος για να αφιερώσουν στα παιδιά τους, με μια σύμβουλο του Μπους ονόματι Κάρεν Χιους να τον προειδοποιεί να μην υπερφορτώνει τις εργαζόμενες μητέρες. «Δεν χρειάζεται να είμαι εδώ μέχρι τις 10.30 το βράδυ για να κάνω την δουλειά μου», είχε πει.
Τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί σειρά αλλαγών στον Λευκό Οίκο για την βελτίωση των συνθηκών εργασίας για τις εργαζόμενες μητέρες. Έχουν τοποθετηθεί παραβάν για την αποθήκευση γάλατος, ενώ δεν είναι λίγες οι γυναίκες που φέρνουν μαζί και τα παιδιά τους. Οι νέες μητέρες παίρνουν άδειες μητρότητας έως και 12 εβδομάδων, πράγμα σπάνιο στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου