Το να φωτογραφίσετε το δωμάτιο του ξενοδοχείου στο οποίο θα διανυκτερεύσετε στην επόμενη εξόρμησή σας ίσως να βοηθήσει κάποιο θύμα trafficking.
Η εμπορία ανθρώπων είναι το πιο γρήγορα αναπτυσσόμενο έγκλημα στον κόσμο και τα θύματα δεν κακοποιούνται μόνο σε σπίτια και σε καλά φυλαγμένους χώρους.
Τα ξενοδοχεία αποτελούν καλή επιλογή για τους εμπόρους ανθρώπων, καθώς μπορούν να πληρώσουν σε μετρητά και να αλλάζουν τα σημεία δράσης τους κάθε μέρα χωρίς να μπορεί να τους εντοπίσει κανείς.
Από το 2007 έως και το περασμένο έτος, το Εθνικό Κέντρο Εμπορίας Ανθρώπων στις ΗΠΑ και η γραμμή βοήθειας BeFree έλαβαν 1.434 καταγγελίες για υποθέσεις trafficking σε ξενοδοχεία και μοτέλ.
Γι' αυτό τον λόγο μια νέα εφαρμογή ονόματι TraffickCam καλεί τους ταξιδιώτες να ανεβάζουν φωτογραφίες από τα δωμάτια των ξενοδοχείων τους. Στόχος είναι η δημιουργία μιας βάσης δεδομένων με δωμάτια ξενοδοχείων από τα οποία μπορούν να ταυτοποιηθούν δωμάτια που δημοσιεύουν οι προαγωγοί στο διαδίκτυο.
Οι traffickers συχνά ανεβάζουν φωτογραφίες των θυμάτων τους σε δωμάτια ξενοδοχείων για να προσελκύσουν πελάτες, πιστεύοντας ότι οι αρχές δεν θα μπορούν να εντοπίσουν το σημείο στο οποίο τραβήχτηκε η φωτογραφία. Η TraffickCam προσπαθεί να το αλλάξει αυτό.
Τα μοτίβα των χαλιών, των επίπλων, τα διακοσμητικά και η θέα από τα παράθυρα συγκρίνονται με τις λεπτομέρειες στις φωτογραφίες που δημοσιεύουν οι ταξιδιώτες, ώστε να έχουν οι αρχές μια διαθέσιμη λίστα με πιθανά ξενοδοχεία που θα μπορούσε να έχει τραβηχτεί η φωτογραφία, σύμφωνα με δελτίο Τύπου της εταιρείας που δημιούργησε την εφαρμογή. Οι πρώτες δοκιμές έδειξαν ότι η εφαρμογή έχει ποσοστό επιτυχίας 85% στην αναγνώριση των δωματίων.
Η βάση δεδομένων, η οποία δημιουργήθηκε από την Οργάνωση «Exchange Initiative» και ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις, έχει ήδη 1,5 εκατομμύρια φωτογραφίες από 145.000 ξενοδοχεία από κάθε μεγαλούπολη των ΗΠΑ.
Η Molly Hackett, διευθύντρια της «Exchange Initiative» και της Οργάνωσης «Νix» για την διάσωση παιδιών, είπε ότι εμπνεύστηκε την εφαρμογή από μια υπόθεση εμπορίας ανθρώπων.
Οι δύο οργανώσεις συνεργάζονταν με τις αρχές για να εντοπίσουν το δωμάτιο ενός ξενοδοχείου στο οποίο είχε φωτογραφηθεί ένα παιδί που είχε πέσει θύμα trafficking.
«Η καθοριστική στιγμή για την δημιουργία της εφαρμογής ήταν όταν δεν μπορούσαμε να αναγνωρίσουμε ένα δωμάτιο ενός μοτέλ. Συνδέσαμε το τμήμα ηθών με τους συνεργάτες μας στην πόλη, όμως χρειάστηκαν τρεις ημέρες για να βρούμε το κορίτσι», δήλωσε η Hackett. «Ήταν μεγάλο χρονικό διάστημα δεδομένης της σύγχρονης τεχνολογίας».
*To κείμενο αρχικά δημοσιεύτηκε στην αμερικανική έκδοση της Huffington Post.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου