Το AMBER ALERT HELLAS είναι το Εθνικό Συντονιστικό Πρόγραμμα έγκαιρης και έγκυρης ειδοποίησης των πολιτών σε περιστατικά εξαφάνισης/απαγωγής ανηλίκων το οποίο ενεργοποιείται από τον Οργανισμό «Το Χαμόγελο Του Παιδιού» με την έγκριση της Ελληνικής Αστυνομίας.
Tο Child Alert, Amber Alert ή Child Rescue Alert (Το “Εθνικό Συντονιστικό Πρόγραμμα έγκαιρης και έγκυρης ειδοποίησης των πολιτών σε περιστατικά εξαφάνισης/απαγωγής ανηλίκων”) είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται για την ειδοποίηση των πολιτών σε περιστατικά ανησυχητικής για τη ζωή τους εξαφάνισης ανηλίκων. Η ειδοποίηση διαδίδεται κατόπιν αποφάσεως της εντεταλμένης διωκτικής αρχής ή επίσημα αναγνωρισμένο ή πιστοποιημένου οργανισμού (1) σχετικά με τα εξαφανισμένα παιδιά, που είναι σε θέση να παρέχει υπηρεσίες σε περιστατικά ανησυχητικών εξαφανίσεων ανηλίκων, συμπεριλαμβανομένων των απαγωγών. Τα συστήματα αυτά αποσκοπούν στη γρήγορη διάδοση των σχετικών πληροφοριών για μια πολύ ανησυχητική εξαφάνιση ανήλικου στο ευρύ κοινό εν γένει, μέσω διάφορων διαύλων επικοινωνίας, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες εύρεσης του ανήλικου. Η προέλευση των συστημάτων τύπου Amber Alert εντοπίζεται στις ΗΠΑ, όπου η 9 ετών Amber Hagerman απήχθη και δολοφονήθηκε στις 13 Ιανουαρίου 1996.
(1) Έγγραφο εργασίας για το προσωπικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: «Βέλτιστες πρακτικές για τη δρομολόγηση ενός διασυνοριακού προγράμματος συναγερμού σε περιπτώσεις απαγωγής ανηλίκων» SEC (2008) 2912 τελικό, σ. 3
(1) Έγγραφο εργασίας για το προσωπικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: «Βέλτιστες πρακτικές για τη δρομολόγηση ενός διασυνοριακού προγράμματος συναγερμού σε περιπτώσεις απαγωγής ανηλίκων» SEC (2008) 2912 τελικό, σ. 3
Η βασική ιδέα του Προγράμματος Amber Alert, το οποίο παρουσιάστηκε επίσημα στη χώρα μας στις 25 Μαΐου 2007, συνίσταται στην άμεση, έγκυρη και λεπτομερή ενημέρωση των πολιτών σχετικά με περιστατικό εξαφάνισης ανηλίκου μόλις λίγα λεπτά μετά την ειδοποίηση των Αρχών ή του Οργανισμού (Ευρωπαϊκή Γραμμή Για Τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000) σχετικά με αυτό.
ΟΜΑΔΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΩΣΗΣ «ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΑΚΡΗΣ»
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» ανέλαβε την πρωτοβουλία και συγκρότησε την Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης «Θανάσης Μακρής» με τη συμμετοχή των αρμόδιων κρατικών φορέων (ΕΛ.ΑΣ., Πυροσβεστικό Σώμα, Λιμενικό Σώμα) καθώς και πιστοποιημένων εθελοντικών οργανώσεων (Ενδεικτικά: Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού).
Όπως παρουσιάστηκε επίσημα την 25ηΜαϊου 2012 - Παγκόσμια Ημέρα Για τα Εξαφανισμένα Παιδιά, στόχος της Ομάδας είναι ο συντονισμός σε επιχειρησιακό επίπεδο των ενεργειών που πρέπει να γίνονται σε περίπτωση εξαφάνισης παιδιού σε αστικό ή σε φυσικό περιβάλλον. Όλοι όσοι συμμετέχουν θέτουν όλα τα μέσα που διαθέτουν, το εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό και την τεχνογνωσία τους στη διάθεση της Ομάδας, που σαν βασικό σκοπό έχει την άμεση ανταπόκριση και ενεργοποίηση των εμπλεκόμενων φορέων καθώς και τη βέλτιστη αξιοποίηση των υφιστάμενων μέσων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου