... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

Στοιχεία Σοκ: ένα παιδί εξαφανίζεται κάθε μέρα στην Ελλάδα

Εξαφανισμένο παιδί από την Ελλάδα έγινε μαχητής του ISIS! Ενα ακόμη παιδί, η εξαφάνιση του οποίου δηλώθηκε στη χώρα μας, βρίσκεται στη Συρία, μετά την αρπαγή από τον πατέρα του. Από το 2007, πρώτη χρονιά λειτουργίας του Amber Alert, έχουν...
 
 
γίνει 35 αναζητήσεις πληροφοριών για εξαφανίσεις ανηλίκων. Τρία από αυτά τα παιδιά, μεταξύ των οποίων οι δύο παραπάνω περιπτώσεις, αναζητούνται ακόμη, ενώ τέσσερα βρέθηκαν νεκρά. Τα δύο είχαν δολοφονηθεί.

Η 11χρονη Ρένι Τραΐκοβα το 2010 έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από έναν 40χρονο βοσκό στο Ελαιοχώρι Αρκαδίας. Τη βίασε και την πέταξε ζωντανή σε πηγάδι, όπου ξεψύχησε. Το 2015, είχαμε την ιστορία της 4χρονης Αννυς Μπορίσοβα από τη Βουλγαρία, η οποία δολοφονήθηκε, ενώ η σορός της τεμαχίστηκε και εξαφανίστηκε από τον ίδιο το θεατρίνο-«πατέρα» της. Δύο αδελφάκια, το 2008 στην Ορεστιάδα, έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια παιχνιδιού, όταν εγκλωβίστηκαν σε ανελκυστήρα νεοαναγειρόμενης οικοδομής και ξεψύχησαν από τη ζέστη, την έλλειψη νερού και την ασιτία!

Με αφορμή τις νέες έρευνες αναζήτησης πληροφοριών των βρετανικών Αρχών για την εξαφάνιση του Μπεν Νίνταμ το 1991 στην Κω και την πρόσφατη επεισοδιακή και πρόσκαιρη εξαφάνιση της μικρής Μαρίας στη λεωφόρο Σχιστού, ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής ήρθε σε επαφή με αξιωματικούς της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων και του Τμήματος Αναζητήσεων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, που ασχολήθηκαν με τις περισσότερες από τις υποθέσεις εξαφάνισης ανηλίκων.

Στοιχεία-σοκ

Οι αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. αντιμετωπίζουν 300-360 εξαφανίσεις παιδιών, οι οποίες καταγγέλλονται, κατά μέσο όρο, κάθε χρόνο στην Ελλάδα. Σχεδόν μία την ημέρα δηλώνεται στις αστυνομικές Αρχές. Σε ποσοστό πάνω από 50% τα παιδιά που χάνονται εντοπίζονται μετά από 1-2 ώρες από την εξαφάνιση. Η πλειοψηφία των εξαφανίσεων αφορά σε αγόρια και κορίτσια ηλικίας από 13 έως 18 ετών. Τα 2/3 είναι κορίτσια, που «εξαφανίζονται» κυρίως μετά από τσακωμούς στο οικογενειακό περιβάλλον, λόγω πίεσης για διάβασμα μαθημάτων ή περιορισμό των εξόδων ή εξαιτίας εφηβικού έρωτα…

Καθημερινό φαινόμενο είναι οι εξαφανίσεις μικρών παιδιών από πάρκα, εμπορικά κέντρα ή από τα σπίτια τους, τα οποία τις περισσότερες φορές εντοπίζονται σε σύντομο χρονικό διάστημα. Μοναδική εξαίρεση ένα μικρό παιδάκι που έστειλε στην… κόλαση τους γονείς του για αρκετές ώρες. Είχε βγει από το διαμέρισμα, βρήκε ανοιχτή την πόρτα του γείτονα και κρύφτηκε κάτω από το κρεβάτι του υπνοδωματίου. Εκεί το πήρε ο ύπνος προκαλώντας για ώρες τον πανικό σε γονείς και αστυνομικές αρχές. Εμφανίστηκε «φρέσκο» σαν να μη συμβαίνει τίποτα φέρνοντας στη θέση της την καρδιά των γονιών του. Σύμφωνα με αξιωματικούς των αρμόδιων υπηρεσιών, οι περισσότερες αρπαγές ανηλίκων δεν είναι από τρίτους, αλλά κυρίως γονικές, από χωρισμένα ή σε διάσταση ζευγάρια.

Οι γονείς, με τη βοήθεια του «Χαμόγελου του Παιδιού», απευθύνονται στις αρμόδιες διωκτικές αρχές προκειμένου να αξιολογήσουν τις επικίνδυνες εξαφανίσεις και να προβούν σε σχετικές ανακοινώσεις δημοσιοποίησης στο Amber Alert. Η χρήση του, σύμφωνα με αξιωματικούς της Ασφάλειας, γίνεται με φειδώ, όταν κρίνεται ότι χρειάζεται, τις πρώτες ώρες της εξαφάνισης για να υπάρχει μεγαλύτερη ανταπόκριση του κόσμου στην εισροή πληροφοριών, καθώς αν υπήρχε πυκνότητα τέτοιων δημοσιοποιήσεων, θα «μπούχτιζε ο κόσμος».

Από το 2007 έχουν εκδοθεί 35 φορές αναζητήσεις πληροφοριών για εξαφανίσεις ανηλίκων. Το 2007, πρώτη χρονιά λειτουργίας του Amber Alert, δημοσιοποιήθηκαν τρεις, το 2008, 2009 και 2010 από τέσσερις, δύο το 2011, τρεις το 2012, το 2013 τέσσερις, το 2014 δημοσιοποιήθηκαν τρεις, το 2015 έγιναν έξι ανακοινώσεις και το 2016 δύο, αυτή του 5χρονου Φοίβου, τον οποίο είχε αρπάξει ο πατέρας του Κλοντ Λέσι μετά τη δολοφονία της μητέρας του, και αυτή της 4χρονης Μαρίας την Κυριακή του Πάσχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: