«Δεν μπορείς να ρωτάς μια γυναίκα για κάποια συνάδελφό της: Εκτός από τα φανταστικά της στήθη τι άλλα προσόντα έχει;».
«Δεν μπορείς να της λες: Η φούστα σου είναι πολύ μακριά». «Δεν μπορείς να τη ρωτάς αν φοράει τάνγκα».
Αυτές είναι μερικές από τις φράσεις που περιλαμβάνονται σε γράμμα που δημοσιοποίησαν την περασμένη Κυριακή 17 Γαλλίδες πρώην και νυν υπουργοί για να καταγγείλουν τη σεξουαλική παρενόχληση.
Το κείμενο δημοσιεύτηκε την Κυριακή με αφορμή το σκάνδαλο που ανάγκασε τον Ντενίς Μποπέν, έναν από τους αντιπροέδρους της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, να παραιτηθεί μετά τις αποκαλύψεις ότι παρενοχλούσε τουλάχιστον οκτώ συναδέλφους του του Κόμματος των Πρασίνων.
Καμία δεν τον έχει καταγγείλει στις αρχές γιατί, όπως λένε, «υπάρχει η αντίληψη πως όταν είσαι πολιτικός είναι αδυναμία να εμφανίζεσαι σαν θύμα», ενώ άλλες ομολόγησαν πως φοβήθηκαν αντίποινα ή ακόμη και μήπως έχαναν τη δουλειά τους.
Αλλά μία φωτογραφία του Μποπέν, τον περασμένο Μάρτιο, πλάι σε άλλους επτά άντρες βουλευτές που έβαψαν τα χείλη τους κόκκινα μετέχοντας σε καμπάνια ενάντια στη βία κατά των γυναικών, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, όπως εξηγεί ένα από τα θύματα, η Ελέν Ντεμπό: «Μου ήρθε να κάνω εμετό με την υποκρισία και αποφάσισα να μιλήσω».
«Δεν θα παραμείνουμε πλέον σιωπηλές απέναντι στη σεξουαλική παρενόχληση και την ανάρμοστη συμπεριφορά. Φτάνει πια. Η ασυλία τελείωσε», γράφουν γυναίκες από όλο το πολιτικό φάσμα της Γαλλίας, ανάμεσά τους και η πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, παραθέτοντας παραδείγματα προσβλητικών συμπεριφορών που υπέστησαν οι ίδιες και ζητώντας αυστηροποίηση της νομοθεσίας κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης και δημιουργία ειδικών μονάδων στα αστυνομικά τμήματα για να διαχειρίζονται σχετικές καταγγελίες.
«Οι γυναίκες πρέπει να μπορούν να εργάζονται, να κυκλοφορούν στους δρόμους, να μετακινούνται χωρίς να είναι αναγκασμένες να τις σχολιάζουν ή να τις αγγίζουν αδιάκριτα χέρια. Δεν θα έπρεπε να χρειάζεται να το λέμε ξανά και ξανά. Δεν θα έπρεπε να χρειάζεται να το γράφουμε σε αυτή τη διακήρυξη», τονίζουν καταλήγοντας:«Είναι καιρός να μιλήσουν οι γυναίκες γι’ αυτό και να κάνουν γνωστό ότι δεν θεωρούν αυτές τις συμπεριφορές ως φιλοφρονήσεις αλλά σαν να τους συμπεριφέρονταν σαν πόρνες».
Σύμφωνα με τη Γραμματεία Δικαιωμάτων των Γυναικών, το 25% των κρουσμάτων σεξουαλικής παρενόχλησης και το 8% των σεξουαλικών επιθέσεων γίνονται στους τόπους δουλειάς, ενώ μία στις πέντε Γαλλίδες έχει υποστεί σεξουαλική παρενόχληση στη διάρκεια του εργασιακού της βίου, με δράστες συναδέλφους (41%), εργοδότες (22%) ή προϊστάμενους (18%).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου