... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

Η ισότητα χτίζεται στις μικρές ηλικίες μέσα από το βιβλίο

Η Βιβλιοθήκη Ισότητας Θεμάτων και Φύλου της Γ.Γ.Ι.Φ, ανταποκρινόμενη στο ρόλο της, ενημερώνει το κοινό για τα βιβλία της συλλογής της τα οποία ανήκουν στην κατηγορία του παιδικού βιβλίου τα οποία χτίζουν την ισότητα των φύλων στα μυαλά των μικρών παιδιών. Γιατί η παιδεία ξεκινάει τελικά από την οικογένεια και το βιβλίο. Σας παρουσιάζουμε μια επιλογή βιβλίων με κεντρικό θέμα την άρση των στερεοτύπων και των έμφυλων ταυτοτήτων που αξίζει να επιλέξετε για τα παιδιά σας.

Άννα και Θεοφανώ Πριγκίπισσες στα ξένα
Συγγραφέας: ΣΙΝΟΥ ΚΙΡΑ, Εικονογράφος: ΓΟΥΣΗΣ ΣΠΥΡΟΣ, Εκδότης: ΚΕΔΡΟΣ, Έτος έκδοσης: 2004, Σελίδες: 312 Δέκατος αιώνας.
Το Βυζάντιο, που το κυβερνά η ξακουστή Μακεδονική Δυναστεία, βρίσκεται στο απόγειό του. Είναι δυνατό, είναι πλούσιο, είναι το πιο πολιτισμένο κράτος του τότε κόσμου. Διαθέτει όμως κι ένα άλλο όπλο: τις πριγκίπισσές του, ένα όπλο ακριβό, που το χρησιμοποιεί σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις. Δύο τέτοιες πριγκίπισσες είναι η πορφυρογέννητη Άννα, η αδελφή του Βασιλείου του Βουλγαροκτόνου, που με το γάμο της άλλαξε τη μοίρα και την πορεία ενός ολόκληρου λαού, και η Θεοφανώ, η λαμπρότατη κόρη των αριστοκρατών της Μικράς Ασίας, που ως αυτοκράτειρα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας μύησε στον ελληνικό πολιτισμό το δυτικό κόσμο. Δύο γυναίκες αξιοθαύμαστες, που έζησαν μια ζωή που τους επιφύλασσε αμφιβολίες και φόβους, μα και θριάμβους. Από κοντά τους, πολλά από τα πιο σημαντικά πρόσωπα εκείνης της εποχής.

 

Μια μικρή ηρωίδα
Συγγραφέας: Γαλάτεια Καζαντζάκη
Εικονογράφηση: Αλέξης Κορογιαννάκης
Εκδότης: Καστανιώτης 2001
Σ' ένα ορεινό χωριό της Κρήτης, στα 1866, ζει ο καπετάν Αντρέας μαζί με τη γυναίκα και τη 12χρονη κόρη τους Λενιώ. Ένας αγγελιοφόρος εμφανίζεται στο σπίτι τους, κυνηγημένος από τους Τούρκους. Η Λενιώ αναλαμβάνει να τον οδηγήσει με ασφάλεια στη Μονή Αρκαδίου, ώστε να παραδώσει το μήνυμά του στον ηγούμενο. Μετά όμως από πολλές περιπέτειες, ο δρομολάτης πέφτει σε ενέδρα και τραυματίζεται βαριά.
Η μικρή ηρωίδα δεν το βάζει κάτω και συνεχίζει μόνη, γνωρίζοντας ότι τα χαρτιά πρέπει να φτάσουν στον προορισμό τους με κάθε θυσία. Ολοκληρώνει την αποστολή της με επιτυχία, κάνοντας τους γονείς της -που ήρθαν να τη βρουν στο μοναστήρι- περήφανους. Ο τόπος γύρω από τη μονή πλημμυρίζει γρήγορα με Τούρκους και κανόνια. Οι Κρητικοί υπερασπιστές γνωρίζουν τη μοίρα που τους περιμένει, είναι όμως αποφασισμένοι να πολεμήσουν για την ελευθερία τους και την ένωση με την Ελλάδα.

Το Βιβλίο των Ηρωίδων
Εκδ. Φυτράκης
Όταν σκεφτόμαστε την έννοια του ηρωισμού, ίσως να μας έρχονται στο νου κάποια συναρπαστικά κατορθώματα ή τολμηρά ανδραγαθήματα, κάποιοι ξακουστοί πολεμιστές ή κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι διακινδύνευσαν τη ζωή τους για να σώσουν έναν πληγωμένο συνάνθρωπό τους ή κάποιον που κινδύνευε. Τέτοιου είδους ανδραγαθήματα δε συμβαίνουν κάθε μέρα. Ορισμένες ηρωικές πράξεις, ωστόσο, μένουν για πάντα χαραγμένες στις μνήμες των ανθρώπων. Οι γυναίκες που θα γνωρίσετε σ' αυτό το βιβλίο είχαν γενναιότητα, καλοσύνη ή όραμα - καμιά φορά, μάλιστα, και τα τρία μαζί. Μπορεί να μην ήταν τέλειες, ήταν όμως γεμάτες διάθεση για ζωή. Θα γνωρίσετε διάφορες ηρωίδες από όλο τον κόσμο και από διαφορετικές εποχές της Ιστορίας. Σ’ ετούτες τις σελίδες θα παρακολουθήσετε πολλά από τα κατορθώματα γυναικών, είτε ήταν βασίλισσες είτε σκλάβες, καλλιτέχνιδες ή θεραπεύτριες. 
Οι ηρωίδες που παρουσιάζονται είναι η θεραπεύτρια Αγνοδίκη, η Αρχόντισσα Μουρασάκι Σικίμπου της Ιαπωνίας, η ευγενής φεουδάρχισσα Ελεονόρα της Ακουιταίνης, η Ιωάννα της Λωραίνης, η Βασίλισσα η ινδιάνα Σακατζαουέα, η σκλάβα Χάριετ Τάμπμαν, η χημικός Μαρί Κιουρί, η ποιήτρια 'Αννα Αχμάτοβα, η Κυρία Σουν Γιατ-Σεν, η πιλότος Αμαλία Έρχαρτ, και η ζωγράφος Φρίντα Κάλο.

Η ιστορία της Λιλής που είχε ίσκιο αγοριού
Συγγραφείς: O. Bruel, A. Bozellec, A. Galland, C. Bruel
Εκδόσεις: Καλέντης (1985)
Η Λιλή, ένα «άτακτο» κορίτσι, ένα αγοροκόριτσο, αποκτάει τελικά ίσκιο αγοριού.
Σκέφτεται πως την αγαπούν μόνο όταν κάνει και είναι όπως θέλουν οι άλλοι και κλαίει κρυφά, μέχρι που συναντά ένα αγόρι με τα δικά του θέματα…
Σημ: Ένα πρωτοποριακό βιβλίο για την εποχή του, παρέμεινε για χρόνια το μοναδικό ίσως «παιδικό» ανάγνωσμα με ανάλογο θέμα στερεοτύπων.

Ο νοικοκυρός
Λένα Μερίκα
Εκδ. Κέδρος, 2003
Τι μπορεί να κάνει ένας σύζυγος και πατέρας τριών παιδιών που ξαφνικά χάνει τη δουλειά του;
Μα... να γίνει νοικοκυρός!
Μπορεί ένας άντρας να τα καταφέρει με τις δουλειές του σπιτιού; Πώς να νιώθει που η γυναίκα του εργάζεται ενώ εκείνος όχι;
Και πώς θα αντιμετωπίσει ο ίδιος αλλά και εμείς, τα παιδιά του, τα ειρωνικά σχόλια όλων αυτών που δε σέβονται μια τέτοια επιλογή;
Το σίγουρο είναι πως ο νοικοκυρός επιφυλάσσει πολλές, μα πάρα πολλές, εκπλήξεις σε όλους μας!
Ένα χιουμοριστικό μυθιστόρημα για μικρούς και μεγάλους.

Τα βουνά του Θιβέτ 
Εκδ. baraka, 2009
Σ΄ ένα μικρό χωριουδάκι, ψηλά στα βουνά του Θιβέτ, ζει ένας ξυλοκόπος.
Όλη του τη ζωή επιθυμεί να ταξιδέψει σε μακρινά μέρη, να δει τον κόσμο.
Αλλά μεγαλώνει και φτάνει σε βαθιά γεράματα χωρίς ποτέ να φύγει από το βουνό.
Όταν πεθαίνει, ξαφνικά του προσφέρεται μια ευκαιρία να ζήσει μια άλλη ζωή σε όποια μορφή θέλει, οπουδήποτε στους γαλαξίες. Προσεκτικά αποφασίζει… και βρίσκεται σε ένα μέρος που ποτέ δεν θα φανταζόταν ότι θα διάλεγε! Τι αποφάσισε ο ξυλοκόπος;
Το βιβλίο μας μιλάει για το ταξίδι και οι επιλογές της ψυχής μέσα στο χώρο και τον χρόνο και τις επιλογές της επόμενης ενσάρκωσης.
Η τελευταία, είναι εκείνη του φύλου.
Η ψυχή επιλέγει το φύλο της επόμενης ενσάρκωσης ώστε να λάβει περισσότερες / διαφορετικές εμπειρίες.

Για να ζήσουμε μαζί αγόρια και κορίτσια
Εκδόσεις Κέδρος
 - Ποιες είναι οι διαφορές;
- Ποιος είναι ο ρόλος του καθενός;
- Αγόρια και κορίτσια: προς την ισότητα
Η κοινωνία είναι ένα σύνολο. Αποτελείται από εμάς και τους άλλους. Για να ζήσουμε μαζί, θα πρέπει ο καθένας να σέβεται τον άλλο, τη διαφορετικότητά του, τις ανάγκες του.
Τρεις ιστορίες βγαλμένες από την καθημερινή μας ζωή, τρείς «φάκελοι» με στοιχεία σχετικά με το θέμα και τρία παιχνίδια-τεστ θα βοηθήσουν τον αναγνώστη να κατανοήσει πως έχει μια θέση κι ένα ρόλο στην κοινωνία.
Ένα βιβλίο ιδανικό για το σπίτι και το σχολείο.

(συλλογικό)
Η λογοτεχνία γενικότερα και η παιδική λογοτεχνία ειδικότερα, μέσα από τη μυθοπλασία και την αναπαράσταση, δρομολογούν εικόνες της ετερότητας, από τις οποίες αρθρώνουν και χτίζουν όψεις της ταυτότητας.
Οι αναπαραστάσεις στο εσωτερικό των κειμένων σηματοδοτούν τις επιλογές, τις απωθήσεις, τις φοβίες, τις απορρίψεις και τις εξιδανικεύσεις, που προϋποθέτουν την εικόνα του έμφυλου Άλλου.
Οι παραπάνω μελέτες φωτίζουν το θέμα αυτό τόσο από την πλευρά της θεωρίας, όσο και από αυτήν της ερμηνείας και της κριτικής των κειμένων, και αποτελούν ένα χρήσιμο εργαλείο για τους ερευνητές της παιδικής λογοτεχνίας, τους φοιτητές και τους εκπαιδευτικούς. Η έκδοση του τόμου αυτού πραγματοποιήθηκε με τη συμβολή του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών "Παιδικό Βιβλίο και Παιδαγωγικό Υλικό" του Τμήματος Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Το μεταπτυχιακό αυτό πρόγραμμα έχει, εκτός των άλλων, ως στρατηγικό στόχο την έρευνα και μελέτη του πεδίου της παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας και τη θεωρητική εμβάθυνση γενικότερα στον τομέα του παιδικού βιβλίου.

Ο ήρωας και η ηρωίδα με τα χίλια πρόσωπα
Νέες απόψεις για το φύλο στην παιδική λογοτεχνία
Συγγραφέας: Μένη Κανατσούλη
Εκδ: Gutenberg - Γιώργος & Κώστας Δαρδανός, 2008
Η οπτική του φύλου ως μία δυνατότητα ανάγνωσης και ανάλυσης των λογοτεχνικών κειμένων έχει καταστεί απόλυτα έγκυρη πλέον και στη λογοτεχνία για παιδιά.
Η συγγραφέας του βιβλίου "Ο ήρωας και η ηρωίδα με τα χίλια πρόσωπα: νέες απόψεις για το φύλο στην παιδική λογοτεχνία" αναπτύσσει την προβληματική της ως το καταστάλαγμα της ενασχόλησής της επί μία δεκαπενταετία με την έμφυτη διάσταση της παιδικής λογοτεχνίας. Χρησιμοποιώντας βασικές απόψεις και θεωρητικές προσεγγίσεις όπως διαμορφώθηκαν και εξελίχθηκαν στο πλαίσιο της φεμινιστικής κριτικής της λογοτεχνίας, τις εφαρμόζει στα κείμενα για παιδιά, ενώ παράλληλα τις διαχειρίζεται λαμβάνοντας υπόψη της τους ιδεολογικούς και αφηγηματικούς προσανατολισμούς της έρευνας της παιδικής λογοτεχνίας.

Τ’ αυγουστιάτικο φεγγάρι
Συγγραφέας: Βούλα Μάστορη
Εκδ: Πατάκη
Η Άννα είναι μαθήτρια Δημοτικού και σκέτος πονοκέφαλος για τη μαμά της. «Αλλ’ έτσι είναι η μαμά της». Όλο φωνάζει. Και τα θηλυκά, ακόμα λέει, δεν πρέπει να έχουν μεγάλο πόδι ούτε μεγάλο στόμα ούτε μεγάλο μπόι ούτε μεγάλη ιδέα. Η Άννα όμως δε λογαριάζει, έτσι και αλλιώς, τον εαυτό της για θηλυκό. Τι συμβαίνει όμως στην Άννα, όταν η γυναικεία της φύση αρχίζει να παίρνει το επάνω χέρι;

Στο γυμνάσιο
Συγγραφέας: Βούλα Μάστορη
Εκδ: Πατάκη
Ένας χρόνος από τη ζωή ενός 13χρονου γυμνασιοκόριτσου στην επαρχία του 1957-1958. Οι πρώτες εμπειρίες από τους αυστηρούς κανόνες του Γυμνασίου εκείνης της εποχής, τα πρώτα σκιρτήματα της καρδιάς της, οι πρώτες τραυματικές εμπειρίες της, μα, πάνω απ’ όλα, ο δεσμός που αναπτύχθηκε ανάμεσα σ’ αυτή και το φιλόλογό της. Η εξιστόρηση πλαισιώνεται με σελίδες από το κρυφό ημερολόγιο της μικρής έφηβης.

Νινέτ
Συγγραφέας: Ζωρζ Σαρη
Εκδ: Πατάκη
Μήπως ο καθένας μας δε θα ήθελε να ζήσει στην Κωνσταντινούπολη, στην Οδησσό, στην Αθήνα, στο Παρίσι, η στο Σαιν Λουί της Σενεγάλης;
Ποιος δε θα ζήλευε τη Νινέτ, που έζησε σε τόσα μέρη; Η Νινέτ, κορίτσι ατίθασο και γεμάτο ερωτήματα, μοιάζει να έχει «σηκώσει μπαϊράκι» από τη στιγμή σχεδόν που γεννήθηκε.
Τι ψάχνει να βρει στις πόλεις και στις χώρες όπου έζησε; Τι είναι εκείνο που κάνει τις αδερφές της να τη θαυμάζουν, τις θείες της ν' απορούν, τους φίλους της να στέκουν αμήχανοι μπροστά της; Το μυστικό της Νινέτ θα μας αποκαλυφθεί άραγε;

Δεν υπάρχουν σχόλια: