... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Τρίτη 5 Μαΐου 2015

Stained: Oι γυναίκες πίσω από τους φούρνους της ντροπής


Το πρότζεκτ διαμαρτυρίας της Xλόης Κριθαρά Devienne : " Το πρόσφατο πρότζεκτ μου με τίτλο Stained αποτελείται από 17 πορτραίτα γυναικών. Η σειρά βασίστηκε στο σκάνδαλο που αφορούσε τις δύο ελληνικές αλυσίδες αρτοποιίας, της πολύκροτης υπόθεσης διακίνησης και εμπορίας δεκάδων γυναικών από πολλές χώρες. Από την πρώτη στιγμή που διάβασα σχετικά με την υπόθεση -το Μάρτιο του 2015- συγκλονίστηκα, καθώς είχε τύχει κι εγώ να υπάρξω πελάτισσα των συγκεκριμένων πρατηρίων χωρίς να έχω την παραμικρή ιδέα για το τι μπορεί να κρύβεται πίσω τους. Για μένα ο φούρνος είναι ένας χώρος απόλυτα συσχετισμένος με την καθημερινότητα των πολιτών.

Το γεγονός ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση λειτουργούσε σαν βιτρίνα για τέτοιου είδους δραστηριότητες δημιουργεί στο μυαλό μου μια τρομακτική αντίθεση. Το ψωμί είναι ένα σύμβολο της ζωής και του μόχθου των ελεύθερων ανθρώπων, αλλά εδώ συγκαλύπτει την εκμετάλλευση του ανθρώπινου σώματος και της ψυχής των γυναικών που στερήθηκαν κάθε επιλογή και έπεσαν θύματα μιας φρικτής εκμετάλλευσης.
Ως γυναίκα, φωτογράφος και κυρίως ως άνθρωπος, αποφάσισα να δημιουργήσω κάτι που θα βοηθήσει στην περαιτέρω πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση σχετικά με το ειδεχθές έγκλημα, γιατί πιστεύω πως πολύ περισσότερος κόσμος θα έπρεπε να γνωρίσει και να ασχοληθεί με τέτοιου είδους φαινόμενα.
Ο καθένας μεμονωμένα αλλά και όλοι μαζί συλλογικά, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως υποθέσεις σαν και αυτή μας αφορούν άμεσα και μπορεί να συμβαίνουν καθημερινά δίπλα μας.
Οι γυναίκες αυτές, παρόλο που υπέστησαν απίστευτη βία, η ιστορία τους δεν καλύφθηκε επαρκώς από τα επίσημα ΜΜΕ και σε λίγες εβδομάδες πιθανότατα θα έχουν ξεχαστεί. Με τη σειρά Stained, μέλημά μου είναι να δώσω φωνή στην ιστορία τους καθώς ήταν θύματα αλλεπάλληλων βιασμών, απειλήθηκε η ζωή τους και υποχρεώθηκαν να εθιστούν σε επικίνδυνες ουσίες.
Οι φωτογραφίες τις παρουσιάζουν με τα στόματά τους καλυμμένα από προιόντα αρτοποιίας, ώστε να μη μπορούν να μιλήσουν. Το αλεύρι στα σώμα τους τις κάνει άσχημες καθώς συμβολίζει τα βρώμικα λεφτά που έχουν προκύψει από το trafficking, για το οποίο ένοχοι είναι και οι πελάτες. Επίσης, το λευκό χρώμα του αλευριού, σύμβολο αγνότητας, αντικατοπτρίζει τη συγκάλυψη και την αθωοποίηση του ανθρώπινου εμπορίου, αλλά και τα ναρκωτικά που χρησιμοποιούσαν οι εκδιδόμενες. Αντίστοιχα, η σοκολάτα συμβολίζει το αίμα και τη βία που ασκούταν πάνω τους σε καθημερινή βάση. Όλα τα μοντέλα που συμμετείχαν στη φωτογράφηση καταγγέλλουν προσωπικά το σκάνδαλο μέσα από την υποκειμενική τους έκφραση. Κάθε μία από τις κοπέλες επέλεξε μια λέξη για να εκφράσει τη διαμαρτυρία της. Τις ευχαριστώ θερμά για τη βοήθεια και τη συμμετοχή τους."
Δείτε όλο το αφιέρωμα στον παρακάτω σύνδεσμο:
http://www.lifo.gr/team/gnomes/57324

  

  

  

  

   

  




Δεν υπάρχουν σχόλια: