... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Υποχρεωτική η στρατιωτική θητεία για τις γυναίκες στη Νορβηγία

Υποχρεωτική η στρατιωτική θητεία για τις γυναίκες στη Νορβηγία

Το κοινοβούλιο της Νορβηγίας ενέκρινε  νόμο που θεσπίζει την υποχρεωτική στράτευση και για τις γυναίκες, μια εξέλιξη την οποία χαρακτήρισε ιστορική η υπουργός Άμυνας Ίνε Έρικσεν Σοράιντε.

Η πρώτη εκπαιδευτική σειρά στρατεύσιμων οπλιτών στην οποία θα συμπεριλαμβάνονται γυναίκες θα κληθεί το καλοκαίρι του 2016.

Τις τελευταίες δεκαετίες στις γυναίκες επιτρεπόταν να εντάσσονται εθελοντικά στις ένοπλες δυνάμεις.

Η αλλαγή αυτή θα επιτρέψει στις δυνάμεις της Εθνικής Άμυνας να «στρατολογήσουν το καλύτερο στρατιωτικό προσωπικό με το μεγαλύτερο κίνητρο», έκρινε η Έρικσεν.

Ο νόμος ως σήμερα όριζε ότι όλοι οι άνδρες 19 ως 44 ετών υποχρεούνται να υπηρετήσουν θητεία έως και 19 μηνών στις ένοπλες δυνάμεις. Η θητεία τυπικά είναι 12 μήνες.

Υπάρχουν πρόνοιες εναλλακτικής θητείας για αντιρρησίες συνείδησης .

Η Νορβηγία με το νόμο αυτό γίνεται η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα ή κράτος μέλος του ΝΑΤΟ που επεκτείνει εν καιρώ ειρήνης την υποχρεωτική στράτευση για όλους τους πολίτες της ανεξάρτητα από το φύλο τους. Γενικά η τάση στην Ευρώπη είναι η αντίστροφη, δηλαδή η σταδιακή κατάργηση της στρατιωτικής θητείας.

Εκτός Ευρώπης, το Ισραήλ έχει θεσπίσει επίσης την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία για τους άνδρες και τις γυναίκες.

Οι γυναίκες στη Νορβηγία είχαν δικαίωμα να υπηρετούν στον στρατό σε εθελοντική βάση από το 1976. Σήμερα φθάνουν το 10% των στελεχών των νορβηγικών ενόπλων δυνάμεων.
http://www.tanea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: