Ήταν ένα ακόμη βίντεο συζυγικής βίας, που έκανε τον γύρο του κόσμου σε όλα τα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα και ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών. Αυτή τη φορά όχι μόνο για τον θύτη, αλλά και εναντίον του θύματος.
Ήταν το βίντεο που κατέγραψε η κάμερα του ασανσέρ ενός ξενοδοχείου, το οποίο εμφανίζει τον αμερικανό ποδοσφαιριστή Ray Rice να χτυπά την γυναίκα του με μανία και να την σέρνει έξω από το ασανσέρ, σκηνή που ξεσήκωσε την κοινή γνώμη στα social media, όχι μόνο για τον εκτός ελέγχου Ray Rice, αλλά κυρίως προς το θύμα, με ένα κεντρικό ερώτημα που διατυπωνόταν με διαφορετικούς τρόπους στα εκατομμύρια tweets: «Γιατί η Janay, ανέχεται αυτή τη βία και δεν έχει εγκαταλείψει τον διάσημο ποδοσφαιρικό αστέρα;» Ενα λογικοφανές επιχείρημα που όμως στερείται, όπως αποδείχθηκε αργότερα, από την βαθύτερη κατανόηση των ψυχολογικών συσχετισμών που υπάρχουν μεταξύ θύτη και θύματος μέσα σε μία «συντροφική» σχέση.
Έτσι, δεν άργησε να εμφανιστεί και ένα άλλο ρεύμα στα social media: Αυτό των θυμάτων, όπως η Janay, τα οποία με αφορμή το tweet της Beverly Gooden και μότο το #WhyIStayed ομολόγησαν, για πρώτη φορά τόσο ανοιχτά και επώνυμα, τι πραγματικά βιώνει μία γυναίκα που κακοποιείται από τον άνδρα της και γιατί είναι σημαντικότερο να την βοηθά παρά να την κατηγορεί κανείς.\
Το news247.gr σε συνεργασία με το invitromagazine σας παρουσιάζει 15 tweets γυναικών που απαντούν στο #ΓιατίΈμεινα:
@Bevely Gooden
Προσπάθησα να φύγω μία φορά, ύστερα από ένα βίαιο σκηνικό, και με κλείδωσε μέσα. Κοιμήθηκε μπροστά στην πόρτα όλο το βράδυ. Έμεινα, λοιπόν, και εγώ επειδή ο παπάς της εκκλησίας μου είπε ότι ο Θεός μισεί τα διαζύγια. Δεν σκέφτηκα ότι ο Θεός μπορεί και να μισεί την βία. Χρειάστηκε να προγραμματίζω την απόδρασή μου για μήνες, μέχρι να βρω ένα μέρος να πάω και χρήματα για τα μεταφορικά.
@Evil Mom
Μου έμαθε ότι ήμουν άχρηστη, ήταν το καλύτερο που μπορούσε να κάνει. Μου πήρε 25 χρόνια για να το ξεμάθω.
Το ζευγάρι στη συνέχεια τραβήχτηκε στα δικαστήρια
Κατά μάνα κατά κύρη κατά γιος και θυγατέρα. Έτσι πίστευα ότι πρέπει να είναι τα πράγματα.
@LadyGrim
Έμεινα γιατί με είχε απομονώσει από τους φίλους και την οικογένειά μου και δεν είχα να στραφώ σε κανέναν όταν ξεκίνησε η κακοποίηση.
@ElizabethPlank
Δεν είναι η μία μέρα που σε χτυπάει, είναι η κάθε μέρα που κάνει ό,τι μπορεί για να σε μειώσει.
Έμεινα γιατί με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι θα αυτοκτονούσε.
@KayaBoGrabibber
Γιατί το διαζύγιο είναι «ντροπή».
@Rae
Μετά την πρώτη φορά που με χτύπησε, υποσχέθηκα να κάνω υπομονή 5 χρόνια μέχρι να μεγαλώσει η κόρη μου. Έφυγα, όμως, όταν η κόρη μου σε ηλικία 4 ετών προσπάθησε να αυτοκτονήσει.
Παρόλο που μόνο εγώ έφερνα λεφτά στο σπίτι για το μεγαλύτερο διάστημα του γάμου μου, τα πάντα ήταν στο δικό του όνομα. Δεν είχα δικό μου λογαριασμό και κανέναν για να δανειστώ χρήματα.
@JayneFagan
Έμεινα γιατί δεν ήξερα πια ποια είμαι.
Είχα μάθει ότι ο γάμος διαρκεί για πάντα. Δεν ήθελα να έχω αποτύχει.
@SafeHorizon
Πολλά θύματα οικογενειακής βίας πιστεύουν ότι έχουν κάνει και εκείνα κάτι και έχουν προκαλέσει αυτή την κατάσταση.
@Dimitria
Έμεινα γιατί πίστευα πως αν τον αγαπούσα αρκετά θα σταματούσε να είναι βίαιος. Τελικά έφυγα όταν κατάλαβα ότι κάποια στιγμή θα με σκοτώσει.
@krinRosemary
Έμεινα γιατί μου είπε «κανείς δεν θα σε αγαπήσει ποτέ όπως εγώ.» Έφυγα γιατί συνειδητοποίησα ότι κανείς δεν έπρεπε ποτέ να με «αγαπήσει» όπως αυτός.
@Beatrice
Έμεινα γιατί ντρεπόμουν, ήμουν σε κατάσταση σοκ. Έφυγα γιατί… επέλεξα να ζήσω.
ΜΗΠΩΣ ΕΙΣΑΙ ΘΥΜΑ ΒΙΑΣ;
Μήπως αναγνωρίζεις τη βία παντού εκτός από τον εαυτό σου; Δεν είναι πάντα εύκολο να αντιληφθείς ότι είσαι θύμα βίας. Δες, λοιπόν, πώς περιγράφονται οι μορφές της βίας και αναγνώρισε τα σημάδια της βίας που πιθανόν να βιώνεις:
Eνδοοικογενειακή Bία
Ως ενδοοικογενειακή βία ορίζεται κάθε είδους σωματική, σεξουαλική ή ψυχολογική βία που ασκείται σε βάρος του θύματος από τον πρώην ή νυν σύζυγο ή σύντροφο, καθώς και από μέλη της οικογένειάς του.
Κύριες εκφάνσεις της ενδοοικογενειακής βίας αποτελεί η βία μεταξύ συζύγων ή συντρόφων, οι επιθέσεις εφήβων προς τους γονείς, η κακοποίηση και εκμετάλλευση ανήλικων ή ηλικιωμένων μελών της οικογένειας.
Η βία μέσα στην οικογένεια μπορεί να εμφανίζεται με μορφές όπως είναι η ψυχολογική βία, η οικονομική εκμετάλλευση, η σωματική και η σεξουαλική κακοποίηση.
Από τις πιο συνηθισμένες μορφές ενδοοικογενειακής βίας είναι αυτή που εκδηλώνεται από τον (πρώην ή νυν) σύζυγο ή σύντροφο προς τη σύζυγο ή σύντροφο αντίστοιχα.
Βιασμός
Βιασμός είναι ο εξαναγκασμός ατόμου, με σωματική βία ή με απειλή σπουδαίου και άμεσου κινδύνου, σε συνουσία ή σε άλλη ασελγή πράξη ή σε ανοχή της (άρθρο 336 παράγραφος 1 του Ποινικού Κώδικα).
Ο βιασμός είναι το πιο αποτρόπαιο έγκλημα. Είναι ένα έγκλημα εξουσίας και επιβολής που προσβάλλει βάναυσα την προσωπικότητα και την αξιοπρέπεια του θύματος.
Σεξουαλική Παρενόχληση
Η σεξουαλική παρενόχληση είναι η εκάστοτε συμπεριφορά σεξουαλικού περιεχομένου ή άλλη έμφυλη συμπεριφορά, η οποία παραβιάζει την αξιοπρέπεια γυναικών και ανδρών στον χώρο εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της συμπεριφοράς των προϊσταμένων και των συναδέλφων.
Είναι μια ανυπόφορη παραβίαση της αξιοπρέπειας των εργαζομένων ή των εκπαιδευομένων και είναι απαράδεκτη στις περιπτώσεις που:
Μια τέτοια συμπεριφορά είναι ανεπιθύμητη, αθέμιτη και προσβλητική.
Εργοδότες ή συνάδελφοι χρησιμοποιούν την απόρριψη ή την αποδοχή μιας τέτοιας συμπεριφοράς εκ μέρους ενός προσώπου ως βάση για μια απόφαση που επηρεάζει την πρόσβαση του εργαζομένου στην επαγγελματική κατάρτιση, στην εργασία, στη συνέχιση της απασχόλησης, στην προαγωγή, στο μισθό ή και σε άλλες συνθήκες εργασίας.
Τέτοιου είδους συμπεριφορά δημιουργεί ένα κλίμα εργασίας εκφοβιστικό, εχθρικό ή ταπεινωτικό για το εν λόγω άτομο.
Η σεξουαλική παρενόχληση συνδέεται με ένα ανασφαλές, αβέβαιο και επικίνδυνο ψυχοκοινωνικά εργασιακό περιβάλλον.
Trafficking
Μια σύγχρονη μορφή δουλείας
Ο επίσημος ορισμός του trafficking αντλείται διεθνώς από το «Πρωτόκολλο των Ηνωμένων Εθνών για την Αποτροπή Καταστολή και τη Τιμωρία της Παράνομης διακίνησης Προσώπων με σκοπό τη Σεξουαλική και Οικονομική Εκμετάλλευση ιδιαίτερα Γυναικών και Παιδιών» και αφορά τη στρατολόγηση, μεταφορά, μετακίνηση, εγκατάσταση , ή παραλαβή προσώπων, μέσω απειλής, ή χρήσης βίας, ή άλλων μορφών εξαναγκασμού, της απαγωγής, του δόλου, της εξαπάτησης, της κατάχρησης της δύναμης, της κατάχρησης μιας τρωτής ή ευάλωτης θέσης, της προσφοράς ή της αποδοχής οικονομικού ή άλλου οφέλους για την επίτευξη της σύμφωνης γνώμης ενός προσώπου το οποίο ασκεί έλεγχο ή εξουσία επί άλλου προσώπου για το σκοπό της εκμετάλλευσης.
Η εκμετάλλευση περιλαμβάνει την εκμετάλλευση της πορνείας ή άλλες μορφές σεξουαλικής εκμετάλλευσης, την εξαναγκαστική εργασία, ή παροχή υπηρεσιών, τη διαμόρφωση συνθηκών σκλαβιάς, ή τη λήψη σωματικών οργάνων. Ο ορισμός αυτός είναι γνωστός ως «Πρωτόκολλο του Palermo» (2000) ή «Πρωτόκολλο του Trafficking».
Μήπως λοιπόν είσαι θύμα:
ενδοοικογενειακής βίας;
βιασμού;
σεξουαλικής παρενόχλησης;
trafficking;
Κατείγγειλε την βία : Που μπορείς να απευθυνθείς;
Η ΓΡΑΜΜΗ SOS 15900
Η Γραμμή SOS 15900 είναι µια υπηρεσία εθνικής εµβέλειας που δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες θύµατα βίας ή σε τρίτα πρόσωπα να επικοινωνήσουν άµεσα µε ένα φορέα αντιµετώπισης της έµφυλης βίας. Τη γραμμή στελεχώνουν ψυχολόγοι και κοινωνιολόγοι που παρέχουν άμεση βοήθεια σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά βίας σε 24ωρη βάση, 365 µέρες το χρόνο. Ταυτόχρονα υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικής επικοινωνίας των γυναικών µέσω της διεύθυνσης e-mail: sos15900@isotita.gr.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου