... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

Θλιμμένοι κωμικοί: Ανάμεσα στην ψύχωση και τη δημιουργικότητα - έρευνα

Θλιμμένοι κωμικοί: Ανάμεσα στην ψύχωση και τη δημιουργικότητα - έρευνα

Οι ασυνήθιστες προσωπικότητες που συνδέουν τυχαίες σκέψεις και αυθόρμητα, μη λογικά μυαλά μπορούν να κάνουν «την καλύτερη πλάκα» σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε ομάδα ερευνητών του πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Μια έρευνα που γίνεται ξανά επίκαιρη μετά τον ξαφνικό θάνατο του αγαπημένου ηθοποιού Ρόμπιν Γουίλιαμς, εξηγεί εν μέρει την θλίψη που μπορεί να καταλάβει ανθρώπους με πηγαίο και δημιουργικό χιούμορ.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο στο Βρετανικό Περιοδικό Ψυχιατρικής (British Journal of Psychiatry) και παρουσιάστηκε από την βρετανική εφημερίδα The Guardian.
Σύμφωνα με τα ευρήματά της, ένας από τους παράγοντες που οδηγούν σε αυτόν τον παράδοξο συνδυασμό γέλιου και θλίψης είναι τα υψηλά επίπεδα ψυχωτικών χαρακτηριστικών που παρουσιάζουν οι κωμικοί.

Η έρευνα βασίστηκε σε δείγμα 500+ κωμικών από την Αγγλία, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία και 350+ ηθοποιών που περιέγραψαν την προσωπικότητά τους και τις πεποιθήσεις τους, όταν συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο που μετρούσε ψυχωτικά χαρακτηριστικά σε ανθρώπους που τους απασχολεί κάποια διανοητική ασθένεια. Τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν με τις γενικότερες νόρμες του πληθυσμού.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι ηθοποιοί, στη μεταβλητή που αφορούσε σε τύπους ψυχωτικών χαρακτηριστικών της προσωπικότητας, έδειξαν ότι διαφέρουν από το «συνηθισμένο» σε τρεις από τις τέσσερις κλίμακες. Οι κωμικοί, όμως, «ανέτρεψαν» και τις τέσσερις, ενώ οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι οι κωμικοί παρουσίασαν υψηλά ποσοστά στην εσωστρεφή ανηδονία, που θα μπορούσε να περιγραφεί ως μειωμένη ικανότητα απόλαυσης δραστηριοτήτων και κοινωνικών επαφών και στον εξωστρεφή αυθορμητισμό, που αναφέρεται σε περιπτώσεις παρορμητικής και αντικοινωνικής συμπεριφοράς.

«Τα δημιουργικά χαρακτηριστικά που χρειάζονται για την παραγωγή χιούμορ είναι σε εντυπωσιακό βαθμό όμοια με εκείνα που χαρακτηρίζουν το γνωστικό τύπο ανθρώπων με ψύχωση – τόσο σε περιπτώσεις σχιζοφρένειας όσο και διπολικής διαταραχής», σημειώνει ο καθηγητής Γκόρντον Κλάριτζ, που είναι και ένας από τους συγγραφείς του σχετικού άρθρου που δημοσιεύτηκε στο Βρετανικό Περιοδικό Ψυχιατρικής.
«Μολονότι η σχιζοφρενική ψύχωση από μόνη της μπορεί να είναι καταστροφική για το χιούμορ, σε μικρότερο βαθμό μπορεί να αυξήσει την ικανότητα των ανθρώπων να συνδέουν περίεργα ή ασυνήθιστα πράγματα ή να σκέφτονται «έξω από τα καλούπια», προσθέτει ο Κλάριτζ, καταδεικνύοντας την χρυσή ισορροπία ανάμεσα στην ψυχική διαταραχή και τη δημιουργικότητα.

Ο απόλυτος δεσμός ανάμεσα σε ψυχωτικά χαρακτηριστικά και στο χιούμορ θα ήταν, όμως, παραπλανητικός, τονίζουν οι ειδικοί. Μια σειρά παραγόντων επιβεβαιώνει ή και διαμορφώνει αυτή τη σχέση.

Η απόλαυση της δημιουργικής εκδοχής της θα πρέπει να συνοδεύεται και από κοινή προσπάθεια για την αποτροπή της τραγικής κατάληξή της.
http://www.newsbomb.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: