Μισθολογικές διαφορές, καταπάτηση προβλεπόμενων από τον νόμο δικαιωμάτων όπως το επίδομα μητρότητας, «απαγόρευση» εγκυμοσύνης, περιορισμένη δυνατότητα ανέλιξης. Παγιώνεται αντί να εξασθενεί το φαινόμενο των διακρίσεων λόγω φύλου στους χώρους εργασίας τα χρόνια της κρίσης. Ακόμη και στις περιπτώσεις μαζικών περικοπών στις επιχειρήσεις, οι γυναίκες υφίστανται πρώτες τον πέλεκυ της απόλυσης.
Χαρακτηριστική είναι η υπόθεση που έφερε χθες στο φως ο Συνήγορος του Πολίτη. Δικαστικός επιμελητής κοινοποίησε σε γυναίκα, υπάλληλο σε ιδιωτική εταιρία από το 1976, την καταγγελία της σύμβασης εργασίας της με την αιτιολογία ότι σύντομα συμπλήρωνε το 55ο έτος της ηλικίας της και συνεπώς είχε τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης ως μητέρα ανηλίκου. Η ίδια δεν είχε εκδηλώσει επιθυμία συνταξιοδότησης. Η εργοδότρια ισχυρίστηκε στον Συνήγορο του Πολίτη ότι στο πλαίσιο ομαδικών απολύσεων που έκανε προχώρησε σε καταγγελίες συμβάσεων εργασίας με κοινωνικά κριτήρια, αρχίζοντας από τους εργαζομένους για τους οποίους η απώλεια εργασίας θα ήταν λιγότερο επαχθής. Ωστόσο, από έρευνα του Συνηγόρου απεδείχθη ότι ουδείς άνδρας εργαζόμενος στην εταιρεία, της ίδιας ηλικίας και με τα ίδια κριτήρια (αριθμό ενσήμων, ανήλικο τέκνο), δεν βγήκε υποχρεωτικά στη σύνταξη και ότι προφανώς ακολουθήθηκαν άλλα κριτήρια γι’ αυτούς. Σύμφωνα με το σχετικό πόρισμα της ανεξάρτητης αρχής, η ενέργεια της εταιρείας συνιστά διάκριση λόγω φύλου.
Οι σχετικές αναφορές που έφτασαν στον Συνήγορο του Πολίτη το 2013 ήταν κατά 25% αυξημένες σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά (σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα). Οι διακρίσεις εις βάρος των γυναικών δεν εκφράζονται πάντα με την απόλυση αλλά και με την προσβολή της προσωπικότητάς τους. Υπάλληλος γραφείου σε εμπορική εταιρεία είχε καταγγείλει στην Επιθεώρηση Εργασίας ότι αμέσως μόλις ενημέρωσε τον εργοδότη ότι είναι έγκυος, εκείνος της ανακοίνωσε ότι λήγει η συνεργασία τους. Η εργαζόμενη προσήλθε την επόμενη ημέρα στη δουλειά αφού είχε ενημερωθεί ότι αυτή η πράξη είναι παράνομη. Εκτοτε ο εργοδότης την ανάγκαζε να ανεβαίνει στο γραφείο της από τις σκάλες αφού το ασανσέρ προορίζεται μόνο για τους πελάτες, ενώ προέβη και σε μείωση μισθού. Αργότερα της απηύθυνε και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς σχετικά με την αλλαγή στην εμφάνισή της, ενώ έπαψε να της αναθέτει οποιαδήποτε εργασία.
Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση του Συνηγόρου «Φύλο και Εργασιακές Σχέσεις», πολλές γυναίκες απολύονται κατά την άδεια μητρότητας ή επιστρέφοντας διαπιστώνουν ότι έχει προσληφθεί άλλος εργαζόμενος στη θέση τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου