... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

Οι Ελληνίδες οι πιο... άνεργες της Ευρωπαϊκής Ένωσης!

Στην Ελλάδα, το ποσοστό των εργαζόμενων γυναικών που είναι πλήρους απασχόλησης καταγράφεται στο 43%, ενώ για τους άνδρες φτάνει στο 64%.

Γένους θηλυκού είναι η ανεργία στην Ελλάδα, με το ποσοστό των εργαζόμενων εκπροσώπων του "ασθενούς φύλου" για το 2020, να αναμένεται κατά πολύ χαμηλότερο του ευρωπαϊκού ποσοστού.
Σύμφωνα με το autodioikisi.gr, κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, μέλη του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων (EIGE) παρουσίασαν στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το ποσοστό των γυναικών ηλικίας 20-64 ετών που είναι απασχόλησης πλήρους ωραρίου βρισκόταν στο 54% στα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ το 2012, δηλαδή πολύ μακριά από το 75%, που είναι ο στόχος της Ένωσης για το 2020. Το αντίστοιχο ποσοστό για τους άνδρες φτάνει στο 72%.
Στην Ελλάδα, το ποσοστό των εργαζόμενων γυναικών που είναι πλήρους απασχόλησης καταγράφεται στο 43%, ενώ για τους άνδρες φτάνει στο 64%.
Το ποσοστό των γυναικών ηλικίας 15 – 64 ετών που απασχολούνται με μερική απασχόληση στις 28 χώρες-μέλη της ΕΕ το 2012, υπολογίζεται σε 76%, ενώ για τους άνδρες είναι 24%. Και στην Ελλάδα οι γυναίκες κυριαρχούν στη μερική απασχόληση.
Ο βασικός λόγος που δεν βρίσκουν δουλειά πλήρους απασχόλησης οι γυναίκες από 25-49 ετών σε ποσοστό 55%, είναι η φροντίδα της οικογένειας, ενώ για τους άνδρες το ανάλογο ποσοστό αγγίζει το 12%. Στις ηλικίες 50-64 ετών οι γυναίκες για την ίδια αιτία δεν βρίσκουν δουλειά σε ποσοστό 37% και οι άνδρες σε ποσοστό 19%. Στην αυτοαπασχόληση το ποσοστό των ανδρών στην ΕΕ είναι 18% και των γυναικών 10%. Στην Ελλάδα η αυτοαπασχόληση αφορά το 23% των γυναικών και το 37% των ανδρών.
«Υπάρχουν μια σειρά ζητήματα και μια σειρά προβλήματα τόσο για την Ελλάδα όσο και για άλλες χώρες. Για παράδειγμα η φύλαξη των παιδιών, κάτι που δεν μπορεί κανείς να δει εδώ, στο βαθμό που το βλέπει σε άλλες χώρες. Αν υπάρχουν δομές φύλαξης παιδιών τότε οι γυναίκες μπορούν να έχουν παρουσία στην αγορά εργασίας», τόνισε ο Jesper Schou Hansen.
Σύμφωνα με τον σύνθετο δείκτη ισότητας, που αφορά έξι τομείς, η Ελλάδα βρίσκεται στο 40%, ενώ η ΕΕ των 27 στο 54%.
Στον τομέα της απασχόλησης ο δείκτης ισότητας στην ΕΕ είναι 69,9%, ενώ στην Ελλάδα 59,7%.
Στον τομέα των χρημάτων, έσοδα και οικονομική κατάσταση, ο δείκτης ισότητας στην ΕΕ είναι 68,9%, ενώ στην Ελλάδα 63,3%.
Στον τομέα της γνώσης, ο δείκτης ισότητας στην ΕΕ είναι 48,9%, ενώ στην Ελλάδα στο 36,%.
Στον τομέα του χρόνου, φροντίδα οικογένειας, κοινωνικές δραστηριότητες, στην ΕΕ ο δείκτης ισότητας είναι 38,8% και στην Ελλάδα 17,4%.
Στην εξουσία, πολιτική και οικονομική, ο δείκτης ισότητας στην ΕΕ είναι 38%, ενώ στην Ελλάδα 24,4% και στον τομέα της υγείας ο δείκτης ισότητας στην ΕΕ είναι 90,1% και στην Ελλάδα 92,4%.
«Παρ' όλες τις προσπάθειες να εξαλειφθεί, το χάσμα υπάρχει ακόμα. Υπάρχει περιθώριο για πολλές προσπάθειες για να πολεμήσουμε αυτό το χάσμα, να υπάρχει μεγαλύτερη ισότητα μεταξύ των δύο φύλων. Με αυτό το στόχο θα αναληφθούν άμεσα δράσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», σχολίασε ο προϊστάμενος του τμήματος Τύπου και ΜΜΕ της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Carlos Martin Ruiz de Gordejuela.
Όπως τονίστηκε στη συνέντευξη Τύπου, η οικονομική ανεξαρτησία των γυναικών αντιπροσωπεύει μια μεγάλη οικονομική ευκαιρία και ώθηση για την οικονομική ανάπτυξη. Παρόλα αυτά, το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων προειδοποιεί για τις παγίδες που κρύβει κάποιες φορές η αυτοαπασχόληση, καθώς κάποιες μορφές της αποτελούν τρόπους αποφυγής σύναψης αληθινών εργασιακών συμβάσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: