... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Η φρίκη ενός γάμου καταλήγει σε φόνο

Η 14χρονη Ουασίλα υποχρεώθηκε να παντρευτεί τον 35χρονο Ουμάρου Σάνι, χωρίς κανείς να της ζητήσει τη γνώμη ούτε να ακούσει τις διαμαρτυρίες της. Μια εβδομάδα μετά, ο άντρας κάλεσε φίλους του να γιορτάσουν τον γάμο και εκείνη έριξε ποντικοφάρμακο στο ρύζι που τους πρόσφερε βλέποντας τον άντρα (που θεωρούσε δικαίωμά του να τη βιάζει) και τρεις φίλους του να πεθαίνουν. Η Ουασίλα παραδόθηκε μόνη της στην αστυνομία ομολογώντας το έγκλημά της και δεν έπαψε να λέει ότι το έκανε γιατί υποχρεώθηκε να παντρευτεί έναν άντρα που δεν αγαπούσε.

Παρότι ο νόμος απαγορεύει να παντρεύονται τα κορίτσια πριν από τα 18 τους, το 50% των κοριτσιών στις αγροτικές περιοχές της Νιγηρίας παντρεύονται πριν από αυτήν την ηλικία και κανένας άντρας δεν έχει ποτέ καταδικαστεί επειδή παραβίασε αυτή τη νομοθεσία. Οι γάμοι ανήλικων κοριτσιών είναι συνήθεις ιδίως στον φτωχό μουσουλμανικό Βορρά, όπου οι αριθμοί τους αυξάνουν σε περιόδους ξηρασίας, αφού μέσω αυτών οι γονείς έχουν ένα λιγότερο στόμα να θρέψουν και συγχρόνως παίρνουν τα χρήματα της προίκας που πληρώνει ο γαμπρός για την αγορά του κοριτσιού.

Οι ανήλικες νύφες δεν είναι μόνο πιο ευάλωτες στην οικογενειακή βία αλλά και βιώνουν δύσκολους τοκετούς, συχνούς θανάτους λόγω επιπλοκών, σοβαρά προβλήματα υγείας όπως ακράτεια, μολύνσεις και διάτρηση της μήτρας. Καθώς ο ισλαμικός νόμος επιτρέπει στους άντρες να έχουν… μόνο τέσσερις συζύγους, συχνά όταν εμφανίσουν τα πρώτα προβλήματα υγείας μετά τις πολλαπλές γέννες, οι άντρες τους τις χωρίζουν ώστε να μπορούν να παντρευτούν άλλη… υγιή έφηβη. Πολλές καταλήγουν στον δρόμο. Κι άλλες, σαν την Ουασίλα, στη φυλακή. Κατηγορούμενη για φόνο εκ προμελέτης και κατά συρροή, απειλείται με θανατική καταδίκη. Χωρίς κανείς να αναλογίζεται ποιος τρόμος και ποια φρίκη μπορεί να οδηγήσει ένα δεκατετράχρονο κορίτσι σε φόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: