... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Καισαρικές με εισαγγελική εντολή .Σοβαρή παραβίαση σύμφωνα με τη Χάρτα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

.
Της Χριστίνας Πάντζου

Τη στιγμή που η Αντελίρ Κάρμεν Λέμος έφερνε στον κόσμο το τρίτο της παιδί, έξι πάνοπλα μέλη στης στρατιωτικής αστυνομίας της Βραζιλίας εισέβαλαν στο σπίτι της και την έσυραν βίαια σε κλινική όπου, παρά τη θέλησή της, την υπέβαλαν σε καισαρική. Η Αντελίρ, που είχε γεννήσει τα δύο πρώτα της παιδιά με καισαρική παρότι δεν συνέτρεχε ιατρικός λόγος, είχε αρνηθεί να κάνει και τρίτη επέμβαση. Ανένδοτοι οι γιατροί, προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη πετυχαίνοντας μια εισαγγελική εντολή βίαιης προσαγωγής της 29χρονης. Η πρωτοφανής απόφαση προκάλεσε διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις της χώρας, ενώ την περασμένη Παρασκευή οργανώθηκαν και μπροστά στις πρεσβείες της Βραζιλίας σε διάφορες πόλεις του κόσμου.

Η κυβέρνηση σοκαρισμένη εξέφρασε την αλληλεγγύη της στην Αντελίρ, τονίζοντας ότι η ιατρική βία που συναντούν οι γυναίκες πρέπει να σταματήσει άμεσα και πως μια καισαρική χωρίς συναίνεση συνιστά σοβαρή παραβίαση των δικαιωμάτων κάθε εγκύου, όπως ορίζονται άλλωστε από τη Χάρτα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Υγεία του ΟΗΕ.

Η απόφαση έφερε ξανά στο προσκήνιο μια συζήτηση που είχε ανοίξει η ίδια η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ), τονίζοντας πως ενώ μόνο στο 15% των τοκετών υπάρχουν επιπλοκές που δικαιολογούν χειρουργική επέμβαση παρατηρείται κατάχρηση των επιλεκτικών καισαρικών, αυτών δηλαδή που γίνονται χωρίς να συντρέχουν ιατρικοί λόγοι. Αντίθετα από ό,τι διαφημίζεται, αυτή η πρακτική δεν στερείται κινδύνων, επισημαίνει η ΠΟΥ, καθώς δεκαπλασιάζει την πιθανότητα το νεογέννητο να νοσηλευτεί σε μονάδα εντατικής θεραπείας ή σε θερμοκοιτίδα, ενώ σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Ελέγχου Νόσων των ΗΠΑ αυξάνει τη θνησιμότητα των νεογνών κατά 2,9 φορές.

«Οι καισαρικές διαφημίζονται ως μοντέρνες, ασφαλείς και ανώδυνες σε σχέση με την υποτιθέμενη πρωτόγονη, οδυνηρή, δυσάρεστη εμπειρία της φυσιολογικής γέννας. Οταν έγκυες δηλώνουν σε ιδιωτικές κλινικές ότι θέλουν φυσιολογικό τοκετό τις τρομοκρατούν ότι όταν έρθει η ώρα δεν θα υπάρχει κρεβάτι, γιατί όλα κρατούνται για προγραμματισμένους τοκετούς. Και κάποιοι γιατροί ζητούν επιπλέον χρήματα για φυσιολογικές γέννες γιατί… τους χαλάνε το πρόγραμμα. Ετσι η Βραζιλία έχει τις περισσότερες καισαρικές στον κόσμο: 80-90% στις ιδιωτικές κλινικές και κάπου 50% στις δημόσιες», εξηγεί η Σιμόνε Ντινίζ, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο.

Αποδοτικά χειρουργεία…

Αυτό που στην πραγματικότητα συμβαίνει είναι ότι έχει συντελεστεί μια βιομηχανική ιατρικοποίηση απόλυτα φυσιολογικών διαδικασιών όπως είναι η κύηση και ο τοκετός. Με το πρόσχημα της ιατρικής αυθεντίας εκμεταλλεύονται τις αγωνίες των γυναικών ώστε να τις οδηγήσουν σε αχρείαστες επιθετικές χειρουργικές επεμβάσεις εκ των προτέρων προγραμματισμένες, που επιτρέπουν στις κλινικές να «οργανώνουν» πιο αποδοτικά τα χειρουργεία τους σαν να ήταν γραμμή παραγωγής και να κερδίζουν πολλά περισσότερα από όσα θα χρέωναν σε έναν απλό φυσιολογικό τοκετό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: