... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024

Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: 134 χρόνια θα χρειαστεί για να κλείσει το έμφυλο χάσμα διεθνώς

 



Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF), το εκλογικό έτος 2024 παρουσιάζει μια μοναδική ευκαιρία για να σημειωθεί πρόοδος στην κάλυψη του παγκόσμιου χάσματος μεταξύ των φύλων.

Σε νέα έκθεση που δημοσιεύτηκε την περασμένη Τρίτη, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ανέφερε ότι, παρότι η παγκόσμια ανισότητα μεταξύ των φύλων μειώθηκε οριακά κατά το προηγούμενο έτος, αυτό έγινε με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι στο παρελθόν. Σύμφωνα με το WEF, εκτιμάται πλέον ότι θα χρειαστούν 134 χρόνια – ή πέντε γενιές – για να εξαλειφθεί το έμφυλο χάσμα παγκοσμίως, από 131 χρόνια το 2023.

Ωστόσο, ο φετινός «σαρωτικός» εκλογικός κύκλος θα μπορούσε να μειώσει το έμφυλο χάσμα, ενισχύοντας την εκπροσώπηση των γυναικών στη σφαίρα της πολιτικής, όπως ανέφερε ο μη κυβερνητικός οργανισμός.

«Δεν μπορούμε να περιμένουμε μέχρι το 2158 για την ισοτιμία: η ώρα για αποφασιστική δράση είναι τώρα», δήλωσε σε δελτίο Τύπου η Saadia Zahidi, διευθύνουσα σύμβουλος του WEF.



Η Παγκόσμια Έκθεση του World Economic Forum για το έμφυλο χάσμα, η οποία διανύει το 18ο έτος της, είναι ένας ετήσιος δείκτης που έχει σχεδιαστεί για τη μέτρηση της ισότητας των φύλων. Καταγράφει και συγκρίνει το χάσμα μεταξύ των φύλων σε τέσσερις τομείς: οικονομική συμμετοχή και ευκαιρίες, εκπαιδευτικά επιτεύγματα\επίπεδο, υγεία και επιβίωση και πολιτική ενδυνάμωση.

Η πολιτική συμμετοχή προσδιορίστηκε ως ένας τομέας με έντονες ανισορροπίες, παρά τις μέτριες βελτιώσεις σε ομοσπονδιακό και τοπικό επίπεδο. Ωστόσο, με περίπου το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού να έχει δικαίωμα ψήφου σε δεκάδες εκλογικές αναμετρήσεις φέτος, θεωρείται επίσης ένας τομέας με σημαντικές δυνατότητες, όπως μεταδίδει το CNBC.

«Με περισσότερες από 60 εθνικές εκλογές το 2024 και με τον μεγαλύτερο παγκόσμιο πληθυσμό στην ιστορία να ψηφίζει, η πολιτική εκπροσώπηση των γυναικών και το συνολικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων θα μπορούσαν να βελτιωθούν», αναφέρει η έκθεση.

Αυτό θα μπορούσε να συμβεί τόσο σε κορυφαίο επίπεδο, με περισσότερες ηγετικές θέσεις για γυναίκες, όσο και μέσω πολιτικών που έχουν σχεδιαστεί για την υποστήριξη και την ενδυνάμωση των γυναικών.

Την περασμένη εβδομάδα, το Μεξικό ψήφισε την πρώτη του γυναίκα πρόεδρο, την Κλαούντια Σεϊνμπάουμ, η εκστρατεία της οποίας περιελάμβανε δεσμεύσεις για τη μείωση της βίας κατά των γυναικών. Η εν λόγω εξέλιξη ήρθε μια μέρα αφότου η Ισλανδία εξέλεξε τη Halla Tomasdottir ως πρόεδρο μετά από μια επιχειρηματική καριέρα, η οποία περιελάμβανε τη βελτίωση της εκπροσώπησης των γυναικών στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

WEF: Η Ευρώπη παραμένει μπροστά στην ισότητα των φύλων

Το παγκόσμιο χάσμα μεταξύ των δύο φύλων ανέρχεται σήμερα στο 68,5%, σημειώνοντας βελτίωση κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με πέρυσι, κυρίως λόγω των μέτριων κερδών στην οικονομική συμμετοχή και τις ευκαιρίες.

«Παρά τα ορισμένα φωτεινά σημεία, τα αργά και σταδιακά κέρδη που επισημαίνονται στη φετινή έκθεση για το παγκόσμιο χάσμα μεταξύ των φύλων υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για ανανεωμένη παγκόσμια δέσμευση για την επίτευξη της ισότητας των φύλων, ιδίως στον οικονομικό και πολιτικό τομέα», δήλωσε η Zahidi.

Η Ισλανδία κατατάσσεται ως η χώρα με την μεγαλύτερη ισότητα μεταξύ των φύλων στον κόσμο για 15η συνεχή χρονιά και η μόνη χώρα που έχει καλύψει το 93,5% του χάσματος μεταξύ των φύλων.

Στην πρώτη δεκάδα ακολουθούν η Φινλανδία, η Νορβηγία, η Νέα Ζηλανδία, η Σουηδία, η Νικαράγουα, η Γερμανία, η Ναμίμπια, η Ιρλανδία και η Ισπανία. Παρότι καμία χώρα δεν έχει επιτύχει μέχρι στιγμής την πλήρη ισότητα των φύλων, οι δέκα πρώτες χώρες της κατάταξης έχουν καλύψει τουλάχιστον το 80% του χάσματός τους.

Η Ευρώπη συνεχίζει να ηγείται σε περιφερειακό επίπεδο, με βαθμολογία ισότητας των φύλων 75%, ελαφρώς μπροστά από τη Βόρεια Αμερική, όπου έχει καλυφθεί το 74,8% του χάσματος.

Η Λατινική Αμερική, η οποία κατατάσσεται στην τρίτη θέση με βαθμολογία 74,2%, έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη βελτίωση από κάθε άλλη περιοχή από την έναρξη του δείκτη.

Εν τω μεταξύ, σε Ανατολική Ασία και Ειρηνικό η βαθμολογία είναι 69,2%, ελαφρώς μπροστά από την Κεντρική Ασία με 69,1%, την Υποσαχάρια Αφρική με 68,4% και τη Νότια Ασία με 63,7%. Η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική κατατάσσονται στην τελευταία θέση με 61,7%.


https://www.weforum.org/publications/global-gender-gap-report-2024/

Δεν υπάρχουν σχόλια: