... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Τετάρτη 29 Μαΐου 2024

Η νέα έκθεση του EIGE «Οικονομική ανεξαρτησία και ισότητα των φύλων: ένωση των σημείων για το εισόδημα, τον πλούτο και την εξουσία»

 

Οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης παρατηρούν αυτήν τη στιγμή μια αυξανόμενη και ανησυχητική τάση που βλέπει τους παραδοσιακούς ρόλους των φύλων να δοξάζονται ενώ αμφισβητεί την ανάγκη για  οικονομική ανεξαρτησία των γυναικών .

Η νέα έκθεση του EIGE «Οικονομική ανεξαρτησία και ισότητα των φύλων: ένωση των σημείων για το εισόδημα, τον πλούτο και την εξουσία»  προσφέρει μια συναρπαστική προοπτική για το γιατί η οικονομική ανεξαρτησία παραμένει κρίσιμη για τις γυναίκες και τους άνδρες. Και σε τι πρέπει να εστιάσουμε για να κατανοήσουμε και να μετρήσουμε την έννοια.

«Τι σημαίνει να είναι κανείς οικονομικά ανεξάρτητος καθ' όλη τη διάρκεια της ενήλικης ζωής του; Χρειαζόμασταν έναν πιο πλούσιο ορισμό και αυτό παρέχουμε σε αυτήν την έκθεση. Είναι σημαντικό όχι μόνο να κατανοήσουμε το εισόδημα, αλλά και τον πλούτο και τη δυναμική της εξουσίας και του ελέγχου μέσα στα νοικοκυριά», λέει ο διευθυντής του EIGE Carlien Scheele. 


Τα γεγονότα: ανισότητες μεταξύ των φύλων και οικονομική ανεξαρτησία

  • Κατά μέσο όρο στην ΕΕ, οι γυναίκες σε σχέσεις κερδίζουν ένα τρίτο λιγότερα από τα κέρδη του συντρόφου τους – αυτό συνδέεται με μειωμένη διαπραγματευτική δύναμη και επιρροή στη λήψη αποφάσεων.
  • Η συνολική διαφορά αποδοχών μεταξύ των δύο φύλων είναι 36,2 %. Αξιολογεί τη συνδυασμένη επίδραση των ωριαίων αποδοχών, του μηνιαίου μέσου όρου των ωρών αμοιβής και του ποσοστού απασχόλησης. 
  • Κατά μέσο όρο, το 7 % των γυναικών δηλώνουν ότι ο σύντροφός τους τους απαγορεύει να εργαστούν ή/και ελέγχει τα οικογενειακά οικονομικά και τα έξοδά τους. *

Η έκθεση ορίζει την οικονομική ανεξαρτησία όσον αφορά το εισόδημα, τον πλούτο και τη δύναμη και τον έλεγχο. Αυτή η προσέγγιση ρίχνει φως στο ιστορικό κενό γνώσης σχετικά με την οικονομική ανεξαρτησία και τη δυναμική των φύλων, προσφέροντας πληροφορίες για το status quo και λύσεις για ένα πιο δίκαιο μέλλον. Η έκθεση αναπτύχθηκε για την υποστήριξη της τρέχουσας βελγικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Διαβάστε την πλήρη έκθεση σχετικά με την «Οικονομική ανεξαρτησία και ισότητα των φύλων: ένωση των κουκκίδων για το εισόδημα, τον πλούτο και την εξουσία», η οποία αποτελεί τη βάση για τα συμπεράσματα του Συμβουλίου EPSCO στις 7 Μαΐου 2024.


https://eige.europa.eu/newsroom/news/whats-gender-equality-got-do-financial-independence

Δεν υπάρχουν σχόλια: