... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Τετάρτη 3 Απριλίου 2024

Η 5η γυναικοκτονία του 2024 στην Ελλάδα

 



Δεν τόλμησε να προβάλλει την μύτη του ο Απρίλης κι οι παλιοί γνώριμοι, οι γυναικοκτονίες, ξανάρχισαν… Η 5η γυναικοκτονία για φέτος σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας 1η Απριλίου έξω από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων (!) Όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ της Lifo, “o 39χρονος γυναικοκτόνος, επιτέθηκε στην πρώην σύντροφό του [την 28χρονη Κυριακή Γρίβα] μαχαιρώνοντάς την έξω από το αστυνομικό τμήμα της περιοχής, όπου είχε μεταβεί για να τον καταγγείλει συνοδευόμενη από φιλικό της πρόσωπο. Σύμφωνα με όσες πληροφορίες έχουν γίνει γνωστές μέχρι τώρα, ο δράστης είχε στήσει καρτέρι και την περίμενε να βγει από το τμήμα προκειμένου να της επιτεθεί.”

Ποιό ήταν το παρασκήνιο αυτού του επαναλαμβανόμενου εγκλήματος αυτή τη φορά; Το θύμα, μια 28χρονη γυναίκα ακολούθησε τις σωστές οδηγίες, μετά από τον χωρισμό της με τον 39χρονο δράστη, ήδη από το 2020, καθώς είχε καταθέσει μήνυση εναντίον του πρώην συντρόφου της για βιαιοπραγία και βιασμό κι είχαν επιδικαστεί ασφαλιστικά μέτρα.

Η θεωρητική βάση της γυναικοκτονίας άλλωστε είναι ότι ο δολοφόνος θεωρεί τη γυναίκα κτήμα του, ότι του ανήκει και δεν μπορεί να διανοηθεί ότι έχει δικαίωμα να τον χωρίσει.

Όταν χθες εκείνη τον είδε να την περιμένει έξω από το σπίτι της, ως οποιοσδήποτε πολίτης του κράτους, θεώρησε ότι πρέπει να καταγγείλει το περιστατικό στην αστυνομία, όπως και έκανε, με τη συνοδεία φίλου της. Η κρίσιμη λεπτομέρεια; Το θύμα είχε ζητήσει περιπολικό για να τη μεταφέρει σπίτι της φοβισμένη καθώς ήταν από την παραβίαση των ασφαλιστικών μέτρων, όμως οι αστυνομικοί της είπαν ότι “δεν υπήρχε κάποιο διαθέσιμο”.

Η μοιραία στιγμή, φεύγοντας από το τμήμα, αφού πρώτα έφυγε ο φίλος της, την ώρα που πήγαινε να αποχωρήσει, της επιτέθηκε ο δράστης με αποτέλεσμα λίγα μέτρα κοντά στο φυλάκιο των αστυνομικών να την τραυματίσει και να αυτοτραυματιστεί στο λαιμό. Ο δράστης κατόπιν διακομίστηκε στο νοσοκομείο Γεννηματάς, όπου και νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση, η γυναίκα όμως κατέληξε…

Ναι, σε αυτό το κράτος ζούμε. Κι ενώ οι βιαιοπραγίες γενικότερα αυξάνονται, η αστυνομία μοιάζει ανήμπορη να τις αντιμετωπίσει αποτελεσματικά για πολλούς και διάφορους λόγους, εντείνοντας το αίσθημα ανασφάλειας στον πολίτη. Σε ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Γιάννη Σουλιώτη, είχε γραφεί πως “Το πλέγμα μέτρων και αλλαγών [για την ΕΛΑΣ] επεξεργάζεται ήδη σιωπηρά μια επιτροπή […] Μία από τις πιο φιλόδοξες αλλαγές είναι η δημιουργία μιας κεντρικής υπηρεσίας ασφαλείας, στην οποία θα υπαχθούν τμήματα, υποδιευθύνσεις αλλά και διευθύνσεις της ΕΛ.ΑΣ. που σήμερα λειτουργούν ανεξάρτητα και δίχως να συνεργάζεται η μία με την άλλη. […] Αλλαγές προωθούνται και στη δομή της Διεύθυνσης Προστασίας Επισήμων, με σκοπό να απελευθερωθούν αστυνομικοί και να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα του Σώματος. Η επιτροπή θα εισηγηθεί, τέλος, τροποποιήσεις και στη διαδικασία μεταθέσεων και προαγωγών στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ.”

Ήδη από το 2016 είχαν αποδεσμευτεί 800 αστυνομικοί από τη φύλαξη επίσημων προσώπων και 80 οχήματα, ενώ φέτος ανακοινώθηκε ότι αποδεσμεύονται άλλοι 1500 αστυνομικοί. Πού είναι όλοι αυτοί τώρα; Όταν περιπολικά δεν είναι διαθέσιμα και έξω από φυλάκια αστυνομικών τμημάτων συμβαίνουν απόπειρες δολοφονίας και εν τέλει δολοφονίες, τότε κάτι δεν έχει γίνει σωστά. Πότε λοιπόν, άραγε; Το στοίχημα παίζεται στην καθημερινότητα.

Εάν είστε επιζώσα ενδο-οικογενειακής ή άλλου είδους έμφυλης βίας ή αν στο περιβάλλον σας υπάρχει θηλυκότητα που υφίσταται κάτι από τα παραπάνω, τηλεφωνήστε για βοήθεια και συμβουλευτική στην υπηρεσία Εθνικής Εμβέλειας «Γραμμή SOS»: 15900. Μπορείτε επίσης να αποστείλετε mail στο sos15900@isotita.g

Δεν υπάρχουν σχόλια: