“Δεν υπάρχει πραγματική δημοκρατία, αν δεν υπάρχει ισότητα μεταξύ των φύλων”. Αυτό επισήμανε μεταξύ άλλων η Ευρωπαία Επίτροπος Ισότητας κ. Helena Dalli κατά την κεντρική της ομιλία στην εκδήλωση «Προς μια Κοινωνία Ισότητας των φύλων: Τι πρέπει να αλλάξει στην Ελλάδα σήμερα», την οποία διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδας (ΣΒΕ).
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΑΓΚΑ
Η κα. Dalli στο πλαίσιο της ομιλίας της αναφέρθηκε στις ενέργειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενίσχυση της ισότητας των φύλων αλλά και στην πρόοδο της Ελλάδας στον τομέα αυτό. Όπως είπε, η χώρα μας έχει κάνει θετικά βήματα τα τελευταία χρόνια καθώς ανέβηκε φέτος στην 24η θέση ανάμεσα στα 27 κράτη-μέλη της Ευρώπης (ή αλλιώς στην 4η θέση από το τέλος) στον δείκτη EIGE αλλά ακόμη έχουμε δρόμο. “Η ΕΕ βασίζεται σε αρχές μεταξύ των οποίων είναι και η ισότητα στα δύο φύλα που την προωθούμε σε όλες τις δραστηριότητες. Αφορούν το δημόσιο αλλά κυρίως τον ιδιωτικό τομέα. Υπάρχουν λίγα μόνο κράτη-μέλη της ΕΕ που έχουν πετύχει σε μεγάλο ποσοστό την ισότητα.”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ειδικότερα, στην Ελλάδα το ποσοστό απασχόλησης των γυναικών στις ηλικίες 20-65 ετών φτάνει το 50%, ενώ στην Ευρώπη απασχολείται το 70% του γυναικείου φύλου.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει, σύμφωνα με την κα. Dalli, να στηρίζει την προσπάθεια για την ισότητα, δίνοντας έμφαση στα ταλέντα, τις γνώσεις και τις δεξιότητες των γυναικών. “Οφείλουμε να υιοθετήσουμε προσεγγίσεις που θα ενισχύσουν την πρόσληψη των γυναικών, ακόμη και σε ηγετικές θέσεις τις οποίες σήμερα καταλαμβάνουν σε μεγάλο ποσοστό το αντρικό φύλο. Σημαντικό να δοθούν περισσότερες δυνατότητες για την αγοράς εργασίας και να επαναπροσδιορίσουμε την επαγγελματική και οικογενειακή ζωή”, πρόσθεσε η Ευρωπαία Επίτροπος περιορίζοντας έτσι τον πρωταρχικός της ρόλο στη φροντίδα του σπιτιού και της οικογένειας που έχει θεσπιστεί στην κοινωνία. Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι οι γυναίκες κατέχουν μόλις το 7% των ηγετικών θέσεων, στον τομέα της ενέργειας.
Ως πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση ανέφερε την θέσπιση νομοθεσίας με διαφανή κριτήρια αμοιβών με στόχο να μην υπάρχει μεροληψία αλλά ισότητα στο σύστημα αμοιβών. Τόνισε δε την ανάγκη για την από κοινού συνεργασία ώστε να ενδυναμωθεί ο ρόλος των γυναικών στην αγορά εργασίας. Η αντιμετώπιση μάλιστα αυτών των ανισοτήτων θα ενισχύσει τη συμμετοχή των γυναικών στις κοινωνίες αλλά και την οικονομική ανθεκτικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σημειώνεται ότι μετά την εισαγωγική τοποθέτηση της προέδρου του ΣΒΕ, Λουκίας Σαράντη, ακολούθησε πάνελ συζήτησης με ομιλητές την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, η οποία μίλησε για την προώθηση της Ισότητας μέσω των βασικών πυλώνων του Εθνικού Σχεδίου για το δημογραφικό, την Καθηγήτρια Οικονομικών Αντιγόνη Λυμπεράκη, την Γενική Διευθύντρια Επικοινωνίας και Στρατηγικής του Ομίλου Μυτιληναίος Βίβιαν Μπουζάλη και ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά, Πλάτων Τήνιος.
Η κα Ζαχαράκη επισήμανε επίσης ότι τα μέτρα που υιοθετούνται έχουν στόχο την ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής. Στη συνέχεια, η κα Λυμπεράκη αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον ηλικιακό ρατσισμό που αντιμετωπίζουν κυρίως οι εργαζόμενες γυναίκες. Από την πλευρά του ο κ. Τήνιος υποστήριξε ότι τα δύο φύλα πρέπει να μοιράζονται όσα έχουν σχέση με την κοινή τους ζωή ενώ η κα Μπουζάλη έκανε αναφορά στην σκληρή δουλειά που απαιτείται για να εξελιχθεί η γυναίκα στην επαγγελματική της ζωή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου