... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022

Γυναικοκτονίες και έμφυλη βία: Ο Αύγουστος μέχρι τώρα

 


1η Αυγούστου: Άλλη μία γυναικοκτονία σημειώνεται στη χώρα, αυτή τη φορά στη Ζάκυνθο, όπου ένας 51χρονος σκοτώνει τη σύζυγό του, μετά από καυγά. Ο δράστης είχε ξυλοκοπήσει τη γυναίκα και μετά της κατάφερε πολλαπλά χτυπήματα με μαχαίρι στον θώρακα και στον λαιμό. Η γυναίκα κατέληξε στο νοσοκομείο της Ζακύνθου, υποκύπτοντας στα τραύματά της. Ο δράστης συνελήφθη και προφυλακίστηκε.

1η Αυγούστου: Δίνονται στη δημοσιότητα τα στοιχεία του 50χρονου αστυνομικού και προπονητή βόλεϊ Ευστράτιου Μυρογιάννη, ο οποίος κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση 14χρονης στη Λέσβο.

2 Αυγούστου: Στραγγαλίζεται η 17χρονη Νικολέτα στο Περιστέρι. Για μέρες και επειδή ο σύντροφός της διαφεύγει της σύλληψης και άλλη μαρτυρία δεν υπάρχει, το έγκλημα δεν αναφέρεται ως γυναικοκτονία. Προφανώς και τώρα γνωρίζουμε πώς κόπηκε το νήμα της ζωής της ανήλικης, μετά και την ομολογία του δράστη που συνελήφθη και προφυλακίστηκε.

5 Αυγούστου: Εντοπίζεται  η 45χρονη που είχε εξαφανιστεί στα Κάτω Πατήσια – Καταγγέλλει απαγωγή και βιασμό.

8 Αυγούστου:  32χρονη κατήγγειλε ότι τη βίασαν σε κατάσταση μέθης στο Ρέθυμνο. Οι γιατροί του Ιατρικού Κέντρου του νησιού προχώρησαν στην καταγγελία και ακολούθησαν δύο συλλήψεις

9 Αυγούστου: 26χρονη γυναίκα απειλείται με κατσαβίδι από τον σύντροφό της. Συλλαμβάνεται ο 36χρονος και ακολουθεί το παράδοξο που περιγράφεται εδώ… 

9 Αυγούστου: Σημαίνει συναγερμός στη Χίο, όταν γυναίκα τηλεφωνεί στην Αστυνομία και καταγγέλλει ότι ο πρώην σύντροφός της βρισκόταν έξω από το σπίτι της οπλισμένος με μια καραμπίνα και απειλούσε να τη σκοτώσει. Αμέσως κινητοποιήθηκαν οι αστυνομικοί του τοπικού τμήματος, οι οποίοι εντόπισαν τον ένοπλο άνδρα σε μια δημοτική οδό δίπλα στο σπίτι της γυναίκας, έχοντας στην κατοχή του το όπλο με τέσσερα φυσίγγια. Μετά από σχετική διαπραγμάτευση από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Χίου, ο δράστης παρέδωσε στους αστυνομικούς την καραμπίνα, ενώ στην κατοχή του βρέθηκε επίσης, μαχαίρι συνολικού μήκους 27,5 εκατοστών.

10 Αυγούστου: Σημειώνεται επίθεση το απόγευμα της Τετάρτης σε 49χρονη στον εργασιακό της χώρο με καυστικό υγρό. Μεταφέρεται σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο και οι γιατροί εκφράζουν ανησυχίες για την αποκατάσταση της όρασής της, καθώς έχει σοβαρά εγκαύματα στο πρόσωπο στην περιοχή των ματιών. Λίγο αργότερα συλλαμβάνεται για την επίθεση ο πρώην σύζυγός της.

Είναι πλέον κάτι περισσότερο από προφανές ότι με περίπου 1 περιστατικό την ημέρα -είτε μιλάμε για γυναικοκτονία, είτε για έμφυλη ή ενδο-οικογενειακή βία- οι διαστάσεις του φαινομένου χρήζουν σοβαρής, άμεσης αντιμετώπισης, ξεκινώντας από επίσης σοβαρές αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα.

https://ampa.lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: