... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021

3 Δεκεμβρίου- Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

                                    

Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, την οποία καθιέρωσε ο ΟΗΕ το 1992. Με σκοπό οι κυβερνήσεις, οι οργανισμοί και οι κοινωνίες, να στρέψουν την προσοχή τους, στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ατόμων με αναπηρία.

Σήμερα στις 3 Δεκεμβρίου κάθε χρόνο, καθιερώθηκε να εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία από τον ΟΗΕ.

Η συγκεκριμένη ημερομηνία επιλέχθηκε μετά από γενική συνέλευση του ΟΗΕ το 1992 (Ιnternational day of persons with disabilities). Μάλιστα υπήρχε λόγος για τον οποίο επιλέχθηκε η τρίτη μέρα του Δεκέμβρη.



                  

Γιατί ο οργανισμός την ίδια ημερομηνία το 1982, είχε καθιερώσει το πρόγραμμα δράσης για τα ΑΜΕΑ. Αυτό το γεγονός με την σειρά του οδήγησε να υπογραφεί διεθνής σύμβαση για τα άτομα με αναπηρία, στις 30 Μαρτίου του 2007.

Την οποία η Κύπρος την κύρωσε το 2011 και η Ελλάδα τέσσερα χρόνια αργότερα (2012). Ο σκοπός της καθιέρωσης της ημέρας αυτής είναι οι κυβερνήσεις, οι οργανισμοί και οι κοινωνίες να επικεντρώσουν την προσοχή τους στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ατόμων με αναπηρία.

Όπως μάλιστα ενημερώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), περίπου το 15% του πλανήτη πάσχει από κάποιου είδους αναπηρία. Δηλαδή κοντά στο ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι. Έτσι σύμφωνα με την ίδια πηγή, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη μειονότητα που υπάρχει.

Ο κορονοϊός δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει και την σημερινή παγκόσμια μέρα. Γι’ αυτό το θέμα της σήμερα είναι: «Η ηγεσία και η συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία σε έναν χωρίς αποκλεισμούς, προσβάσιμο και βιώσιμο κόσμο μετά την πανδημία».

https://www.sportime.gr/extratime/kosmos/simera-h-pagkosmia-imera-atomon-me-anapiria/

Δεν υπάρχουν σχόλια: