... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Πέμπτη 22 Ιουλίου 2021

Η βία είναι βία! Ζήτα βοήθεια!

                           

Η γυναικοκτονία είναι η πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας και, ως φαινόμενο, παρουσιάζει μία ανησυχητική αύξηση το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα.

Η σεξουαλική και έμφυλη βία αναφέρεται σε κάθε πράξη που διαπράττεται ενάντια στη θέληση ενός ατόμου και οφείλεται σε έμφυλες νόρμες και άνισες σχέσεις εξουσίας. Περιλαμβάνει πράξεις που προκαλούν σωματική, συναισθηματική ή ψυχολογική και σεξουαλική βία, καθώς και άρνηση πόρων ή πρόσβασης σε υπηρεσίες. Η έμφυλη βία περιλαμβάνει επίσης απειλές τέτοιων πράξεων και εξαναγκασμό, ενώ οι επιπτώσεις της είναι ολέθριες και ενδέχεται να συνοδεύουν δια βίου το θύμα.

Η αντιμετώπιση του φαινομένου, όπως και κάθε μορφής διακρίσεων λόγω φύλου, είναι ένα ζήτημα που αποτελεί κυρίαρχο στόχο του ΚΜΟΠ – Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας. Μέσα από μία σειρά δράσεων, η οργάνωση στέκεται απέναντι σε οποιασδήποτε μορφής βία, σε κάθε πράξη που προσβάλλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και αντιβαίνει προς την αρχή της ισότητας των φύλων. Με γνώμονα την απρόσκοπτη στήριξη στον συνάνθρωπο, το ΚΜΟΠ υλοποιεί μια σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων που επιχειρούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το φαινόμενο στη ρίζα του.

Μία από αυτές τις δράσεις διεξάγεται στο πλαίσιο του έργου we too, το οποίο στοχεύει στην ψυχική ενδυνάμωση των επαγγελματιών πρώτης γραμμής προκειμένου να διαχειρίζονται πιο αποτελεσματικά το άγχος που πηγάζει από την ενασχόλησή τους με υποθέσεις σεξουαλικής και έμφυλης βίας. Παραλλήλως στοχεύει στην ενίσχυση τους ώστε να αναπτύξουν σχέσεις εμπιστοσύνης με θύματα και επιζήσασες τέτοιων ειδεχθών πράξεων, αλλά και να τις υποστηρίξουν στην προσπάθειά τους να ανακάμψουν από τα τραύματά τους.

Η έρευνα που διεξάγεται στο πλαίσιο του we too βρίσκεται σε εξέλιξη, ωστόσο ένα μέρος των αποτελεσμάτων της είναι ήδη διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του έργου. Σύμφωνα με τα έως τώρα ευρήματα, το 38% των δολοφονιών γυναικών διαπράττονται από άνδρα ερωτικό σύντροφο, ενώ το 27% των γυναικών ηλικίας 15-49 ετών που βρίσκονται σε σχέση αναφέρουν ότι έχουν υποστεί κάποια μορφή σωματικής ή/και σεξουαλικής βίας από τον ερωτικό τους σύντροφο.

Για τις ανάγκες του ίδιου σκοπού το ΚΜΟΠ και το Generation 2.0 για τα Δικαιώματα, την Ισότητα και την Ετερότητα δημιούργησαν βίντεο, το οποίο στοχεύει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σεξουαλική και έμφυλη βία σε βάρος γυναικών προσφύγων και μεταναστριών. Το βίντεο περιλαμβάνει χρήσιμες πληροφορίες για τις πιθανές εκδηλώσεις της βίας και τις διαθέσιμες υπηρεσίες υποστήριξης στην Ελλάδα, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα ότι «η βία παραμένει βία» ακόμα κι αν προέρχεται από τον πατέρα, τον άντρα, έναν συγγενή, έναν φίλο ή τον εργοδότη μίας γυναίκας.

Το ΚΜΟΠ, υποστηρίζοντας ένθερμα την άποψη ότι ο σεβασμός και η ισότητα των φύλων είναι αξίες που πρέπει να καλλιεργούνται από την παιδική ηλικία των ανθρώπων, δημιουργεί και συμμετέχει σε δράσεις και προγράμματα που έχουν δημιουργηθεί αποκλειστικά για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση παιδιών και εφήβων πάνω στο θέμα. Ένα από αυτά είναι το Live Without Bullying, μια πρωτοποριακή πλατφόρμα παροχής δωρεάν online συμβουλευτικής υποστήριξης σε μαθητές, γονείς και καθηγητές, που δημιουργήθηκε με στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση του ενδοσχολικού και διαδικτυακού εκφοβισμού. Εκτός από την παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης, δίνει τη δυνατότητα σε παιδιά και εφήβους να γνωρίσουν τρόπους για το πως μπορούν να σταματήσουν το bullying και να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και τους άλλους με τον πιο σωστό και ασφαλή τρόπο, μέσω ενός διαδραστικού παιχνιδιού, του «Γίνε πρεσβευτής κατά του bullying».

Επιπλέον το ΚΜΟΠ – Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας, συνεργάζεται με το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο προκειμένου να υλοποιήσει το έργο Ed.G.E – Educating Children and Young People On Gender Equality, το οποίο στοχεύει στην ενίσχυση και επιμόρφωση παιδιών και νέων για θέματα Έμφυλης Ισότητας. Η υλοποίηση του έργου γίνεται μέσω πολιτιστικών δραστηριοτήτων και εργαλείων, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν διαδικτυακά παιχνίδια και εφαρμογές που βασίζονται στην τέχνη αλλά και μέσω της συμμετοχής παιδικών μουσείων και σχολείων.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε  στο 210 3637547.

Δεν υπάρχουν σχόλια: