... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021

Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων

 


Η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων, η οποία τέθηκε σε ισχύ την 1η Φεβρουαρίου 2008, αποσκοπεί: στην πρόληψη της εμπορίας ανθρώπων,  στην προστασία των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων, στη δίωξη των διακινητών ανθρώπων, και στην προώθηση του συντονισμού των εθνικών δράσεων και της διεθνούς συνεργασίας. 
■Η σύμβαση εφαρμόζεται για: όλες τις μορφές εμπορίας ανθρώπων, εθνικές ή διεθνικές, συνδεδεμένες ή μη με το οργανωμένο έγκλημα,  όλα τα θύματα της εμπορίας ανθρώπων (γυναίκες, άντρες και παιδιά), κάθε μορφή εκμετάλλευσης (σεξουαλική εκμετάλλευση, καταναγκαστική εργασία ή παροχή υπηρεσιών, δουλεία, σκλαβιά, αφαίρεση οργάνων, κλπ.). 
■Η επιπρόσθετη αξία της σύμβασης είναι η επικέντρωση της στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην προστασία των θυμάτων. Η σύμβαση ορίζει την εμπορία ανθρώπων ως παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και ακεραιότητας. Αυτό σημαίνει ότι οι εθνικές αρχές φέρουν ευθύνη εάν δεν λάβουν μέτρα για την πρόληψη της εμπορίας ανθρώπων, την προστασία των θυμάτων και την αποτελεσματική διερεύνηση των υποθέσεων εμπορίας ανθρώπων. 
■Η εμπορία ανθρώπων είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο που δεν γνωρίζει σύνορα και για αυτόν ακριβώς το λόγο, η σύμβαση αφορά όλες τις χώρες και είναι ανοιχτή προς όλες

Η σύμβαση εγκαθίδρυσε έναν ανεξάρτητο μηχανισμό εποπτείας για την αξιολόγηση της εφαρμογής των διατάξεών της. Αυτός ο μηχανισμός εποπτείας, ο οποίος θεωρείται ως μια από τις βασικές δυναμικές της σύμβασης, αποτελείται από δύο πυλώνες: την Ομάδα Εμπειρογνωμόνων για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων (GRETA) και την Επιτροπή των Συμβαλλομένων Μερών.

Η Ομάδα Εμπειρογνωμόνων για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων, GRETA, είναι υπεύθυνη για την αξιολόγηση της εφαρμογής της σύμβασης από τις χώρες που την έχουν επικυρώσει. Η GRETA αποτελείται από 15 ανεξάρτητους και αμερόληπτους εμπειρογνώμονες από τα υπογράφοντα κράτη. Προέρχονται από ποικίλα υπόβαθρα (νομικοί, αξιωματούχοι υπεύθυνοι για την επιβολή του νόμου, ψυχολόγοι, γιατροί, εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών κ.α.) και επιλέγονται βάσει της επαγγελματικής τους εμπειρίας στους τομείς που καλύπτει η σύμβαση. Η θητεία των μελών της GRETA είναι τετραετής και μπορεί να ανανεωθεί μόνο μια φορά.




Δεν υπάρχουν σχόλια: