... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Δευτέρα 12 Απριλίου 2021

To Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στη μάχη για ισότητα των φύλων

 



Μισθολογικές ανισότητες, δικαιώματα που αμφισβητούνται, υποεκπροσώπηση σε θέσεις εξουσίας. Οι αγώνες των γυναικών για ισότητα καλά κρατούν εδώ και πολλές δεκαετίες. Παρά τα βήματα προς τα μπρος που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, κανένας δεν αμφισβητεί πως πολλά είναι αυτά που πρέπει να γίνουν στο μέλλον. Η ισότητα των δύο φύλων παραμένει ζητούμενο σε όλη την Ευρώπη, αλλά πιο πολύ σε χώρες όπως η Κύπρος.

Από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση εφαρμόζει πολιτικές και λαμβάνει μέτρα που αφενός προάγουν την ισότητα των φύλων και αφετέρου συμβάλλουν στη δημιουργία μιας πιο κοινωνικής Ευρώπης. Άλλωστε η ισότητα των φύλων είναι κατοχυρωμένη στις Ευρωπαϊκές Συνθήκες από το 1957. Το άρθρο 153 της Συνθήκης για τη λειτουργία της ΕΕ επιτρέπει στην Ένωση να δρα στον ευρύτερο τομέα των ίσων ευκαιριών και της ίσης μεταχείρισης σε θέματα εργασίας και απασχόλησης και το άρθρο 19 δίνει τη δυνατότητα θέσπισης νομοθεσίας για την καταπολέμηση όλων των μορφών διακρίσεων, περιλαμβανομένων των διακρίσεων λόγω φύλου.

Παρόλα αυτά, οι αγώνες για ισότητα είναι καθημερινοί. Και αυτό γιατί όλα τα στοιχεία δείχνουν πως στους περισσότερους τομείς οι γυναίκες βρίσκονται σε μειονεκτικότερη θέση. Σύμφωνα με μελέτη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το ποσοστό απασχόλησης των γυναικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση φτάνει κατά μέσο όρο στο 67%, έναντι του 79% των ανδρών και αυξομειώνεται, ανάλογα το κράτος-μέλος. Για παράδειγμα σε Κύπρο, Ισπανία και Ιταλία τα ποσοστά απασχόλησης των γυναικών είναι κάτω του 55%, ενώ σε Γερμανία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Φινλανδία και Σουηδία άνω του 75%. Επίσης, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων (EIGE), η ΕΕ σημειώνει αργή πρόοδο στην ισότητα των δύο φύλων και με βάση τον σημερινό ρυθμό θα χρειαστούν 60 χρόνια για να επιτευχθεί πλήρης ισότητα.

Η ΕΕ έχει υιοθετήσει νομοθεσίες, εκδίδει συστάσεις, ανταλλάζει πληροφορίες και ορθές πρακτικές, ενώ παρέχει χρηματοδοτήσεις για την υποστήριξη εθνικών δράσεων. Οι έννοιες και οι αρχές της ευρωπαϊκής πολιτικής για την ισότητα των φύλων διαμορφώθηκαν από τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, τις δράσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τις νομοθεσίες που περνά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Παράλληλα, το τελευταίο εγκρίνει συχνά εκθέσεις πρωτοβουλίας σχετικά με θέματα φύλων ζητώντας να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες για την ενίσχυση της ισότητας. Το Ευρωκοινοβούλιο υπήρξε πάντα πολύ δραστήριο για την επίτευξη της ισότητας μεταξύ αντρών και γυναικών και διαθέτει μόνιμη επιτροπή που ασχολείται με τα δικαιώματα των γυναικών. 

Η ευρωπαϊκή νομοθεσία για την ισότητα των φύλων στην εργασία περιλαμβάνει:

• Κανόνες για την απασχόληση (συμπεριλαμβανομένης της ίσης αμοιβής, κοινωνικής ασφάλισης, βελτιωμένων συνθηκών εργασίας και προστασίας από απασχόληση).

• Κανόνες για την αυτοαπασχόληση.

• Κανόνες για τη μητρότητα, την πατρότητα και την άδεια πατρότητας.

Ένα θέμα που απασχολεί έντονα την ΕΕ είναι οι μισθολογικές ανισότητες που αφορούν στα δύο φύλα. Το θέμα γίνεται πιο επείγον, αφού η οικονομική κρίση που έχει ξεσπάσει εξαιτίας της πανδημίας πλήττει δυσανάλογα τις γυναίκες και οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερες ανισότητες ανάμεσα στα δύο φύλα. Είναι για αυτό το λόγο που οι ευρωβουλευτές καλούν τα κράτη-μέλη να συμπεριλάβουν στα εθνικά τους σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας στοχευμένες δράσεις για τη βελτίωση της ισότητας των φύλων. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά τη λήψη μέτρων για τη γεφύρωση του μισθολογικού χάσματος και της διαφοράς των συντάξεων μεταξύ αντρών και γυναικών, που το 2017 άγγιξαν το 14% και 35% αντιστοίχως. Ζήτησε, επίσης, τη λήψη μέτρων για την καταπολέμηση της φτώχειας στις γυναίκες, καθώς υπάρχουν περισσότερες γυναίκες που ζουν σε τέτοιες συνθήκες παρά άντρες. 

Αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε τον περασμένο μήνα πρόταση σχετικά με τη μισθολογική διαφάνεια, ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι γυναίκες και οι άνδρες στην ΕΕ λαμβάνουν ίση αμοιβή για όμοια εργασία. Συγκεκριμένα, η πρόταση, που έθεσε ως πολιτική προτεραιότητα η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προβλέπει μέτρα μισθολογικής διαφάνειας, όπως η πληροφόρηση των ατόμων που αναζητούν εργασία σχετικά με τις αμοιβές, το δικαίωμα πληροφόρησης σχετικά με τα επίπεδα αμοιβών για εργαζομένους που εκτελούν όμοια εργασία, καθώς και οι υποχρεώσεις των μεγάλων εταιρειών να υποβάλλουν στοιχεία σχετικά με το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων. Η πρόταση ενισχύει, επίσης, τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους οι εργαζόμενοι ώστε να διεκδικούν τα δικαιώματά τους και διευκολύνει την πρόσβαση στη Δικαιοσύνη. Οι εργοδότες δεν θα έχουν τη δυνατότητα να ζητούν από τα άτομα που αναζητούν εργασία το μισθολογικό ιστορικό τους και θα πρέπει να παρέχουν ανωνυμοποιημένα μισθολογικά δεδομένα κατόπιν αιτήματος των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι θα έχουν επίσης το δικαίωμα αποζημίωσης για μισθολογικές διακρίσεις.

Μέτρα για την κακοποίηση

Σημαντική ήταν η συμβολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και σε θέματα πρόληψης της βίας κατά των γυναικών. Πρόκειται για ένα ζήτημα με πολύ σοβαρές προεκτάσεις, καθώς, όπως δείχνουν τα στοιχεία, χιλιάδες γυναίκες κακοποιούνται κάθε χρόνο ενώ πολλές άλλες χάνουν τη ζωή τους από τη βία. Το ένα τρίτο των γυναικών στην ΕΕ έχουν βιώσει κάποια μορφή σωματικής ή και σεξουαλικής βίας από την ηλικία των 15 ετών. Έμφυλη βία ασκείται παντού, στο σχολείο, στην οικογένεια, στην εργασία, στο διαδίκτυο, στον δρόμο. 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει επανειλημμένως ζητήσει να χαραχθεί συνεκτική στρατηγική της ΕΕ για την ενίσχυση σχετικών πολιτικών. Επιθυμεί, επίσης, την προσχώρηση της ΕΕ στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης του Συμβουλίου της Ευρώπης και την επικύρωσή της από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Έχει, ακόμα, τονίσει την ιδιαίτερη ανάγκη καταπολέμησης συγκεκριμένων μορφών βίας, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής παρενόχλησης, της εμπορίας ανθρώπων, της καταναγκαστικής πορνείας γυναικών, του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων, της παρενοχλητικής παρακολούθησης στον κυβερνοχώρο (cyberstalking) και της διαδικτυακής βίας.

Λουκάς Φουρλάς: Επόμενος στόχος η μισθολογική ισότητα

Την πεποίθησή του ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συνεχίσει τους αγώνες για ισότητα μεταξύ αντρών και γυναικών εξέφρασε ο ευρωβουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Λούκας Φουρλάς. «Η ανισότητα των φύλων είναι ένα θέμα που δεν υφίσταται καν στο Ευρωκοινοβούλιο γιατί η ισότητα είναι μέρος της καθημερινότητας των ευρωβουλευτών, όπως και όλων των Θεσμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέσα από νομοθεσίες και ενέργειες όλων των πολιτικών ομάδων έχουμε διασφαλίσει πλήρως την ισότητα των φύλων μέσα στην ΕΕ.

                      

Αυτό το οποίο παλεύουμε αυτή τη στιγμή και πρέπει να το κερδίσουμε είναι την ίση αμοιβή για άντρες και γυναίκες. Δεν νοείται οι γυναίκες στην ΕΕ να υποαμείβονται σε σχέση με τους άντρες για την ίδια εργασία που διεκπεραιώνουν. Είναι ο αγώνας που δίνουμε και που οφείλουμε να τον κερδίσουμε. Αυτή τη στιγμή οι γυναίκες αμείβονται κατά 14% λιγότερο από τους άντρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και αυτό είναι απαράδεκτο». Όπως παραδέχεται ο Κύπριος ευρωβουλευτής, είναι ένας δύσκολος αγώνας, αφού πρέπει κατά κύριο λόγο να αλλάξουν οι νοοτροπίες που κυριαρχούν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Η ΕΕ, όπως εξήγησε, δεν μπορεί να επιβάλει σε ένα κράτος-μέλος το ύψος των αμοιβών, αλλά πρέπει να ενεργήσει με τέτοιο τρόπο ώστε να εξαλειφθούν τα εμπόδια που προάγουν τις μισθολογικές ανισότητες.

https://www.philenews.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: