... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Πέμπτη 15 Απριλίου 2021

Καραντίνα Κακοποίηση: Ο ψεύτικος ιστότοπος ομορφιάς της Πολωνίας βοηθά τα θύματα κατάχρησης lockdown

 
                                 


Η πλειονότητα αυτών που φτάνουν είναι γυναίκες και κάτω των 30 ετών. Η κακοποίηση μπορεί να είναι σωματική ή ψυχολογική και στα χέρια ενός συντρόφου ή συγγενή. Μεταξύ 10% και 20% των περιπτώσεων είχε ως αποτέλεσμα κλήσεις προς την αστυνομία.

Καραντίνα Κακοποίηση: Ανησυχώντας για αναφορές για αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας κατά τη διάρκεια του κλειδώματος, η Πολωνή έφηβος Krysia Paszko δημιούργησε έναν ιστότοπο που ισχυρίζεται ότι είναι κατάστημα καλλυντικών ενώ στην πραγματικότητα προσφέρει σε θύματα κακοποίησης μυστική βοήθεια.



“Εμπνεύστηκα από αυτήν τη γαλλική ιδέα, όπου πηγαίνοντας στο φαρμακείο και ζητώντας τη μάσκα με τον αριθμό 19, θα μπορούσατε να δείξετε ότι ήσασταν θύμα κακοποίησης”, δήλωσε η μαθήτρια του γυμνασίου της Βαρσοβίας στο AFP.

Η 18χρονη αποφάσισε ότι η Πολωνία θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιήσει κάποιο είδος κώδικα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν οι οικογένειες έχουν καταληφθεί από άγχος, με λιγότερη ιδιωτικότητα και περισσότερη κακοποίηση.

Κατά το πρώτο κλείδωμα που ξεκίνησε τον Μάρτιο του περασμένου έτους, το Κέντρο για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, μια πολωνική ΜΚΟ, παρατήρησε αύξηση κατά 50% των κλήσεων προς την τηλεφωνική γραμμή ενδοοικογενειακής βίας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε επίσης μια αύξηση στην Ευρώπη. Η Paszko δημιούργησε τη σελίδα Facebook Rumianki i Bratki (Chamomiles and Pansies) τον Απρίλιο του 2020.

Με φωτογραφίες με σαπούνι λεβάντας και μάσκες προσώπου καθαρισμού με φασκόμηλο, το κατάστημα φαίνεται πραγματικό. Αλλά αντί για πωλητές, στην άλλη πλευρά της οθόνης υπάρχει μια εθελοντική ομάδα ψυχολόγων από το Κέντρο Δικαιωμάτων των Γυναικών.

“Αν κάποιος παραγγείλει και δώσει τη διεύθυνσή του, αυτό είναι ένα σήμα για εμάς ότι απαιτείται αστυνομική επέμβαση εκείνη τη στιγμή”, δήλωσε η Πάστκο. Όσοι θέλουν απλώς να μιλήσουν θα ζητήσουν περισσότερες πληροφορίες για το προϊόν, οδηγώντας τους ψυχολόγους να υποβάλουν κωδικοποιημένες ερωτήσεις όπως, “πώς ανταποκρίνεται το δέρμα του ατόμου στο αλκοόλ ή απαιτούνται επίσης καλλυντικά για παιδιά”. –

«Υπό συνεχή παρακολούθηση» –

Μέχρι στιγμής η ομάδα έχει βοηθήσει περίπου 350 άτομα, προσφέροντας κυρίως δωρεάν νομικές συμβουλές και σχέδια δράσης. Η Πάστσκο είπε ότι όσο περισσότεροι περιορισμοί υπάρχουν, και είναι πιο δύσκολο να φύγουμε από το σπίτι και να δούμε ακόμη και έναν φίλο, τόσο περισσότεροι άνθρωποι μας γράφουν.”

«Και συχνά οι επιτιθέμενοι θα γίνουν πιο δραστήριοι όταν οι καιροί είναι δύσκολοι, όταν υπάρχουν περισσότερες λοιμώξεις, περισσότεροι περιορισμοί, περισσότερος πανδημικός φόβος».

Η πλειονότητα αυτών που φτάνουν είναι γυναίκες και κάτω των 30 ετών. Η κακοποίηση μπορεί να είναι σωματική ή ψυχολογική και στα χέρια ενός συντρόφου ή συγγενή. Μεταξύ 10% και 20% των περιπτώσεων είχε ως αποτέλεσμα κλήσεις προς την αστυνομία.

“Θυμάμαι αυτήν τη μια νεαρή γυναίκα που ήταν υπό συνεχή παρακολούθηση από τον σύντροφό της και μπορούσε να μας γράψει μόνο όταν έλουζε το παιδί της”, δήλωσε η Πάστσκο.

Η γυναίκα είχε προηγουμένως προσπαθήσει να διακόψει τη σχέση, αλλά ο αλκοολικός, καταχρηστικός σύντροφός της αρνήθηκε να αποχωρήσει. Η Πάστσκο είπε ότι χάρη στην παρέμβαση της ομάδας της, η αστυνομία ήρθε και «την έκανε να παραδώσει τα κλειδιά του, ενημερώνοντάς τον για τις συνέπειες αν επέστρεφε». «Ευτυχώς αυτό ήταν το τέλος της παρενόχλησης».

– Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης – Για τις προσπάθειές της, η Paszko κέρδισε το Βραβείο Πολιτικής Αλληλεγγύης της ΕΕ, ένα βραβείο 10.000 ευρώ (12.000 $) για πρωτοβουλίες Covid. Η Πάστσκο είπε ότι το πρόβλημα της ενδοοικογενειακής κακοποίησης στην Πολωνία “παραγνωρίζεται κάπως και παραμελείται … Χρειάζεται περισσότερη κυβερνητική υποστήριξη”.

Αναφέρθηκε στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, μια διεθνή συνθήκη ορόσημο για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Πολωνίας ανακοίνωσε πέρυσι ότι ξεκίνησε τη διαδικασία αποχώρησης από τη συνθήκη, υποστηρίζοντας ότι περιείχε διατάξεις που υπονομεύουν τις συντηρητικές οικογενειακές αξίες και είναι “ιδεολογικής φύσης”.

Το σχέδιο προκάλεσε κατακραυγή στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Την περασμένη εβδομάδα, νομοθέτες από το κυβερνών συντηρητικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη και ακροδεξιοί βουλευτές ψήφισαν υπέρ ενός σχεδίου νόμου για την παραίτηση από τη διεθνή συνθήκη.

Το έστειλαν στην επιτροπή αφού ξεπέρασαν όσους ήταν υπέρ της Σύμβασης. Ξεκίνησε από τον υπερ-συντηρητικό οργανισμό Ordo Iuris. Το νομοσχέδιο «Ναι στην Οικογένεια, Όχι στο Φύλο» προτείνει μια εναλλακτική σύμβαση για την απαγόρευση της άμβλωσης και του γάμου των ομοφυλοφίλων.

https://www.healthweb.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: