Στις 17 Μαρτίου 2021, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας επικύρωσε την απαγόρευση του ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων, γεγονός που αποτελεί σπουδαία νίκη για τα δικαιώματα των γυναικών.
Μία στις πέντε γυναίκες και κορίτσια 15-49 ετών από την αφρικανική χώρα, έχει υποστεί την επίπονη διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως αναφέρει ο ΟΗΕ.
Η Κένυα έκρινε παράνομο τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων πριν από δέκα χρόνια, με την πράξη να οδηγεί σε φυλάκιση 3 ετών και πρόστιμο 2.000 δολαρίων.
Ωστόσο, πολλές κοινότητες αρνούνταν να υπακούσουν στον νόμο. Αντίθετα, θεωρούν την αναχρονιστική και αποτρόπαια πρακτική, απαραίτητη για να γίνουν τα κορίτσια άξιες σύζυγοι.
Πριν λίγες ημέρες, γιατρός που θεωρούσε αντισυνταγματικό τον νόμο άσκησε έφεση καθώς πιστεύει ότι «παραβίαζε το δικαίωμα της γυναίκας στην εξάσκηση των πολιτιστικών της πεποιθήσεων και της αυτοδιάθεσης του σώματός της». Η έφεσή του, όμως, απορρίφθηκε.
«Το δικαστήριο αναγνώρισε το δικαίωμα των γυναικών και των κοριτσιών σε πολιτιστικό πλαίσιο και θα περάσει καιρός μέχρι να επικυρωθεί το έργο μας και να ενημερωθούν όλες οι κοινότητες, αλλά και οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν την κουλτούρα ως μέσο για τη διαιώνιση του ακρωτηριασμού», ανέφερε η Φέλιστερ Γκιτόνγκα, επικεφαλής του προγράμματος για να μπει τέλος στις επικίνδυνες πρακτικές της Equality Now.
Η δικαστικός Λίντια Ατσόντ δήλωσε πως πολλές γυναίκες που επιβίωσαν, είπαν ότι δεν είχαν δώσει τη συγκατάθεσή τους για την κλειτοριδεκτομή, κάτι που καταδεικνύει την πίεση που δέχονται από κανόνες που δε θα έπρεπε καν να υφίστανται.
«Θεωρούμε πως ο νόμος κατά του ακρωτηριασμού δεν καταπατά το συνταγματικό δικαίωμα των γυναικών στην αξιοπρέπεια. Δεν μπορούμε να το θεωρήσουμε καν έθιμο, καθώς βλάπτει τις γυναίκες και τα κορίτσια, άρα παραβιάζει την αξία και την αξιοπρέπειά τους», δήλωσε στη συνέχεια.
Ο ακρωτηριασμός των γεννητικών οργάνων απειλεί 4 εκατομμύρια κορίτσια κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, και πραγματοποιείται σε περισσότερες από 30 χώρες της Αφρικής, αλλά και σε μέρη της Ασίας και της Μέσης Ανατολής. Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, τα θύματα αιμορραγούν μέχρι θανάτου ή χάνουν τη ζωή τους από μολυσματικές ασθένειες, ενώ πολλές γυναίκες που επιζούν, υποφέρουν από χρόνιους πόνους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου