... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021

Εργασιακός εκφοβισμός: Έρχεται σήμα ισότητας στις επιχειρήσεις



Το φαινόμενο του mobbing, της ηθικής και ψυχολογικής παρενόχλησης, βρέθηκε στο επίκεντρο της διαδικτυακής εκδήλωσης που διοργάνωσαν το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών (EEA) και η Επιτροπή Γυναικείας Επιχειρηματικότητας του ΕΕΑ.

Για το φαινόμενο αυτό, την εφαρμογή πολιτικών πρόληψης και αντιμετώπισής του, αλλά και νομοθετικής ρύθμισης για την προστασία των θυμάτων, καθώς και για την ψυχολογική στήριξη στα θύματα εργασιακού εκφοβισμού, τοποθετήθηκε η υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα, η οποία δήλωσε ότι το κράτος, σύμφωνα με το Σύνταγμα, έχει την υποχρέωση της προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών, όπως είναι η ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας.

Όπως είπε, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, έχει ήδη ανακοινώσει, ότι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή, η Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης. Παράλληλα, η κ. Συρεγγέλα σημείωσε ότι σχεδιάζεται η υλοποίηση μέσα από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, ενός επιμορφωτικού προγράμματος για θέματα διαφορετικότητας, που θα απευθύνεται σε εργοδότες και σε εργαζόμενους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

«Επίσης, υλοποιούμε ήδη το έργο για την εφαρμογή σήματος ισότητας στις επιχειρήσεις που υιοθετούν πολιτικές ίσης μεταχείρισης και ίσων ευκαιριών στα στελέχη τους, ανεξαρτήτως φύλου. Εισάγουμε ακόμη ειδικό κεφάλαιο στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο για άδειες πατρότητας, πατρικές γονικές άδειες και άδειες φροντιστών» συμπλήρωσε η υφυπουργός Εργασίας.

Μεταξύ άλλων, η κ. Συρεγγέλα αναφέρθηκε και στο σχέδιο δράσης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Έδωσε έμφαση στις γραμμές υποστήριξης που λειτουργούν, ενώ ανέδειξε και την αξία της παιδείας. Όπως τόνισε, το πρόγραμμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, το οποίο εφαρμόστηκε πιλοτικά κατά τη φετινή χρονιά, θα επεκταθεί σε όλα τα σχολεία από το επόμενο σχολικό έτος.

Σύμφωνα με την κ. Συρεγγέλα, ιδιαίτερα σημαντική είναι και η συμβολή του Δικτύου Δομών της γενικής γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, «στο οποίο μπορεί να καταφύγει οποιαδήποτε γυναίκα η οποία είναι θύμα οποιασδήποτε μορφής παρενόχλησης ή βίας. Διαθέτουμε 42 συμβουλευτικά κέντρα, 20 ξενώνες φιλοξενίας και την 24ωρη γραμμή SOS 15900. Στόχος είναι η υποστήριξη των γυναικών θυμάτων βίας, αλλά και πολλαπλών διακρίσεων, με ολοκληρωμένες υπηρεσίες συμβουλευτικής υποστήριξης, ψυχολογικής, κοινωνικής, νομικής και εργασιακής ενδυνάμωσης. Παράλληλα, υλοποιούμε δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο» υπογράμμισε.

Τέλος, η κ. Συρεγγέλα τόνισε τη σημασία της εργασιακής επανένταξης των γυναικών θυμάτων έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, υπενθυμίζοντας ότι έχει αυξηθεί η μοριοδότησή τους στα προγράμματα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ).

Από την πλευρά της, η βουλευτής Β' Αθηνών και πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής της Βουλής για την Ισότητα, τη Νεολαία και τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, 'Αννα Καραμανλή, δήλωσε ότι η παρενόχληση δεν πρέπει να υφίσταται και να γίνεται αποδεκτή σε κανέναν εργασιακό χώρο, διαπιστώνοντας ωστόσο, ότι ο εργασιακός εκφοβισμός κρατάει πολλά χρόνια και αυξάνεται με δραματικούς ρυθμούς. «Η αποκάλυψη ενός τέτοιου γεγονότος θέλει πολύ θάρρος και απαιτεί μεγάλη ψυχική δύναμη. Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να εξασφαλιστούν όλα τα εχέγγυα για την ενθάρρυνση της αποκάλυψης, θεσπίζοντας το απαραίτητο πλαίσιο για την αντιμετώπιση θεμάτων κοινωνικού στιγματισμού» σχολίασε.

Στο σημείο αυτό, η κ. Καραμανλή σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός εξήγγειλε σήμερα μία σειρά πρωτοβουλιών, που στόχο έχουν να αποτρέψουν φαινόμενα βίας και κακοποίησης και ανακοίνωσε μέτρα για αυστηροποίηση των ποινών, με στόχο την αποτροπή τέτοιων φαινομένων. «Ο πρωθυπουργός τόνισε την αναγκαιότητα να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο το νομοθετικό πλαίσιο και ανακοίνωσε συγκεκριμένες παρεμβάσεις για τους χώρους εργασίας, καθώς θεσπίζονται υποχρεωτικοί κώδικες δεοντολογίας σε κάθε επιχείρηση, με προβλέψεις για ορθή εργασιακή συμπεριφορά και κυρώσεις σε όσους δεν τις τηρούν» υπογράμμισε η κ. Καραμανλή. Για πρώτη φορά μάλιστα, θεσπίζεται η δυνατότητα της υποχρεωτικής διαθεσιμότητας του φερόμενου ως θύτη, με αναστολή αποζημίωσης, μέχρι τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Όπως ανέφερε, αυτές οι παρεμβάσεις δεν εξαντλούνται μόνο στον ιδιωτικό τομέα, αλλά θεσπίζεται ειδικό πειθαρχικό παράπτωμα παρενόχλησης στο χώρο εργασίας στο Δημόσιο.

Παράλληλα, η κ. Καραμανλή έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη διαδικτυακή πλατφόρμα metoogreece.gr, που ανακοινώθηκε σήμερα από τον πρωθυπουργό και δίνει τη δυνατότητα σε θύματα σεξουαλικής ή εξουσιαστικής βίας στην εργασία και σε κάθε είδους περιβάλλον, να καταγγείλουν την κάθε μορφής κακοποίηση.

Όπως σημείωσε, η κυβέρνηση, πέραν των σημερινών εξαγγελιών, έχει ήδη προωθήσει στην πράξη πολιτικές ισότητας, καθώς υλοποιούνται για πρώτη φορά δράσεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας των γυναικών θυμάτων βίας σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ, ενώ έχει εγκαίρως εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του Δικτύου Δομών της γενικής γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων με την παράταση της χρηματοδότησης, μέχρι και το τέλος του 2023.

«Επίσης, σε όλη τη χώρα, συγκροτήθηκαν και λειτουργούν 259 δημοτικές επιτροπές ισότητας, ενώ θα εφαρμοστεί το σήμα ισότητας στις επιχειρήσεις, καθώς για πρώτη φορά στην Ελλάδα 'τρέχει' ένα πρόγραμμα επιβράβευσης επιχειρήσεων που ευαισθητοποιούνται και επενδύουν στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ της εργασιακής και της οικογενειακής ζωής και στην προώθηση της ισότητας των δύο φύλων» συμπλήρωσε η κ. Καραμανλή, επισημαίνοντας ότι στη χώρα μας υπάρχει και ενισχύεται ένα σημαντικής έκτασης νομοθετικό υπόβαθρο για την αντιμετώπιση της παρενόχλησης στους χώρους εργασίας.

https://www.naftemporiki.gr/

Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, θεώρησε ιδιαίτερα σημαντικό να σπάσει η σιωπή. «Οφείλουμε να στείλουμε παντού το μήνυμα ότι τα θύματα εργασιακού εκφοβισμού θα στηριχθούν ποικιλοτρόπως. Κανείς δεν πρέπει να αισθάνεται μόνος του» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Γυναικείας Επιχειρηματικότητας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Χριστίνα Φυτέα, σχολίασε ότι το mobbing αφορά ένα μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων, «όπως αποδεικνύουν στατιστικά οι μελέτες». Ενδεικτικά, ανέφερε ότι σύμφωνα με έρευνες, το 8% των εργαζομένων υπήρξε θύμα εκφοβισμού, ενώ το 74% των ατόμων που είχαν υποστεί παρενόχληση αναγκάστηκαν να απουσιάσουν από την εργασία τους, ή ακόμα και να την διακόψουν από έναν μήνα έως και δύο χρόνια.


Δεν υπάρχουν σχόλια: