Το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας (ΚΕ.ΜΕ.Α.) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη διεξάγει επιστημονική έρευνα για να «χαρτογραφήσει» το αδίκημα της ενδοοικογενειακής βίας κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού λόγω Covid-19
Το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας (ΚΕ.ΜΕ.Α.) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη διεξάγει επιστημονική έρευνα για να «χαρτογραφήσει» το αδίκημα της ενδοοικογενειακής βίας, κατά τη διάρκεια των περιορισμών, που επιβλήθηκαν, λόγω της πανδημίας Covid-19, στη χώρα μας.
Σκοπός της έρευνας είναι να εντοπίσει την έκταση και τις μορφές που έχει λάβει το αδίκημα στην Ελλάδα, αν δηλαδή οι δείκτες της ενδοοικογενειακής κακοποίησης έχουν αυξηθεί/μειωθεί κατά τη διάρκεια της περιόδου απομόνωσης εξαιτίας του Covid-19, καθώς δεν υπάρχουν πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία.
Η έρευνα απευθύνεται κυρίως σε γυναίκες από 16 χρόνων και άνω, που διαμένουν στη χώρα και θα διενεργηθεί στο διαδίκτυο με τη συμπλήρωση ενός ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου. Τα παραπάνω δεδομένα θα τύχουν επεξεργασίας με σκοπό την διεξαγωγή της έρευνας με τίτλο «Ενδοοικογενειακή Κακοποίηση Κατά τη Διάρκεια της Απομόνωσης λόγω του Covid-19 στην Ελλάδα».
Μπορείς να συμμετέχεις στην έρευνα εδώ
Οι γυναίκες άνω των 16 ετών που μένουν στην Ελλάδα και συμφωνούν να λάβουν μέρος, υπογράφουν τη φόρμα συναίνεσης και συμπληρώνουν τη διαδικτυακή έρευνα.
Η όποια απόφασή τους να αποσυρθούν κατά τη διάρκεια της έρευνας, ή να μη συμμετέχουν, δε θα τις επηρεάσει με κανένα τρόπο.
Αν επιθυμούν να αποσύρουν τα δεδομένα τους κατά τη διάρκεια της μελέτης ή κατά την ολοκλήρωσή της, μπορούν να το κάνουν απλά χωρίς να υποβάλλουν την έρευνα.
Όλες οι αποκαλυπτικές πληροφορίες θα παραμείνουν εμπιστευτικές, εκτός αν οι γυναίκες υποδείξουν ότι οι ίδιες ή οποιοσδήποτε άλλος διατρέχει κίνδυνο σοβαρής βλάβης. Σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί αυτές τις πληροφορίες να φτάσουν σε αρμόδιο προσωπικό.
Κανείς δεν έχει πρόσβαση στα δεδομένα εκτός από τους ερευνητές και τα δεδομένα θα αποθηκευτούν σε υπολογιστές με κωδικό ασφαλείας στο Πανεπιστήμιο του Χάντερσφιλντ .
Μετά το πέρας της έρευνας και συλλογής δεδομένων οι απαντήσεις των ερωτηματολογίων θα κοινοποιηθούν και στο Κέντρο Μελετών Ασφάλειας (ΚΕ.ΜΕ.Α) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, σύμφωνα με την έγκριση του Συμβουλίου Ηθικής του Πανεπιστημίου του Χάντερσφιλντ.
Για τη διεξαγωγή της συνεργάζονται ερευνήτριες του Βρετανικού Πανεπιστημίου Huddersfield και ειδικότερα η Καθηγήτρια Μαρία Ιωάννου (εκπρόσωπος του Research Centre Secure Societies Institute, UK) και η Δρ Κάλλη Τζάνη-Πεπελάση, καθώς και το Εργαστήριο του τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, «Αποκαταστατική Δικαιοσύνη και Διαμεσολάβηση» Διευθύντρια του οποίου είναι η Καθηγήτρια Βασιλική Αρτινοπούλου.
Αναθέτουσα Αρχή είναι το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το ΚΕΜΕΑ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου