... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Τρίτη 4 Αυγούστου 2020

Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης: Τι είναι και γιατί μας ενδιαφέρει

σύμβαση της Κωνσταντινούπολης
Πηγή εικόνας: The European Women Lawyers Association (EWLA)

Το Συμβούλιο της Ευρώπης δήλωσε ότι ανησυχεί πως η δεξιά κυβέρνηση της Πολωνίας σκοπεύει να αποχωρήσει από μια διεθνή συνθήκη-ορόσημο, την «Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης», που αποσκοπεί στην πρόληψη της βίας κατά των γυναικών. Mε έδρα το Στρασβούργο, όντας μία ξεχωριστή ενότητα από την ΕΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης δεν έχει δεσμευτικές αρμοδιότητες, αλλά συγκεντρώνει 47 κράτη μέλη με σκοπό την διατύπωση συστάσεων όσον αφορά δικαιώματα και την δημοκρατία στην κάθε χώρα της Ευρώπης.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Πολωνίας, Zbigniew Ziobro, δήλωσε ότι ξεκινάει την προετοιμασία της επίσημης διαδικασίας αποχώρησης από τη «σύμβαση της Κωνσταντινούπολης», η οποία επικυρώθηκε το 2015. Η συνθήκη αυτή είναι το πρώτο δεσμευτικό μέσο στον κόσμο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, από τον βιασμό έως τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων.

Υποστήριξε ότι η «σύμβαση της Κωνσταντινούπολης» παραβίασε τα δικαιώματα των γονέων και «περιέχει στοιχεία ιδεολογικού χαρακτήρα, καθώς διαστρεβλώνει τους παραδοσιακούς ρόλους των φύλων».

Ένα από τα σημαντικότερα σημεία κριτικής είναι ότι η «σύμβαση της Κωνσταντινούπολης» ορίζει τον όρο «φύλο» ως «τους κοινωνικά κατασκευασμένους ρόλους, συμπεριφορές, δραστηριότητες και χαρακτηριστικά που μια δεδομένη κοινωνία θεωρεί κατάλληλους για γυναίκες και άνδρες».

Κάποιοι θεώρησαν ότι αυτός ο ορισμός είναι πολύ ευρύς και φοβούνται ότι θα μπορούσε να ερμηνευτεί για να επιτρέψει τη «δημιουργία» του όρου «τρίτο φύλο», στις στερεοτυπικά παραδοσιακές κοινωνίες.

Δεν υπάρχει ρητή μνεία των όρων «intersex» και «transgender» στη «σύμβαση της Κωνσταντινούπολης». Οι χώρες που έχουν υπογράψει, ωστόσο, υποχρεούνται να αποφεύγουν οποιαδήποτε διάκριση βάσει του φύλου ή της σεξουαλικής ταυτότητας και η σύμβαση απαιτεί επίσης από τα υπογεγραμμένα μέλη να συμπεριλάβουν διδακτικό υλικό στα σχολεία σχετικά με τους μη-στερεοτυπικούς ρόλους των φύλων. Αυτό περιστασιακά θεωρείται ως μία απόπειρα επιβολής ενός φιλελεύθερου, δυτικού τρόπου ζωής σε πιο παραδοσιακές και συντηρητικές κοινωνίες.

Το κυβερνών κόμμα PiS και τα κόμματα του συνασπισμού στην Πολωνία είναι στενά συνδεδεμένα με την Καθολική Εκκλησία και η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να προωθήσει τις παραδοσιακές οικογενειακές αξίες της.

Ο Πρόεδρος Andrzej Duda επανεκλέχθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα μετά από μια εκστρατεία στην οποία χαρακτήρισε την προώθηση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ ως μία «ιδεολογία» πιο καταστροφική και από τον κομμουνισμό.

Σύμφωνα με την Jelena Drenjanin, εκπρόσωπο του Κογκρέσου για την Ισότητα των Φύλων, η «σύμβαση της Κωνσταντινούπολης» είναι το πρώτο νομικά δεσμευτικό μέσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το οποίο παρέχει ένα ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο για την πρόληψη της βίας, την προστασία των θυμάτων και τον τερματισμό της ατιμωρησίας/αθώωσης των δραστών (δήλωση στις 30 Ιουλίου 2020).

Η προκείμενη αποχώρηση της Πολωνίας από την σύμβαση καθώς και οι απειλές για αποχώρηση της Τουρκίας έχουν σηκώσει πλήθος αντιδράσεων.

Σύμφωνα με την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (PACE), η «σύμβαση της Κωνσταντινούπολης» είχε ήδη απτό αντίκτυπο, καθώς έχουν εισαχθεί υψηλότερα νομοθετικά και πολιτικά πρότυπα στο εθνικό δίκαιο αρκετών χωρών και έχει καταφέρει να ευαισθητοποιήσει την συμπεριφορά απέναντι στα θύματα και την κοινωνία εν γένει.


Πηγές άρθρου:

Agence France-Presse in Strasbourg, 26 Jul 2020 “Council of Europe ‘alarmed’ at Poland’s plans to leave domestic violence treaty” ανακτήθηκε από theguardian.com

BBC, 25 July 2020 “Istanbul Convention: Poland to leave European treaty on violence against women” ανακτήθηκε από bbc.com

CONGRESS STRASBOURG, 31 JULY 2020“Challenging the Istanbul Convention is a serious setback for women’s rights”:Jelena Drenjanin “ανακτήθηκε από coe.int


Δεν υπάρχουν σχόλια: