... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Δευτέρα 6 Ιουλίου 2020

UNFPA report :Ενάντια στη θέλησή μου - Αψηφώντας τις πρακτικές που βλάπτουν τις γυναίκες και τα κορίτσια και υπονομεύουν την ισότητα


Κάθε χρόνο, εκατομμύρια κορίτσια υπόκεινται σε πρακτικές που τους βλάπτουν σωματικά και συναισθηματικά, με την πλήρη γνώση και τη συναίνεση των οικογενειών, των φίλων και των κοινοτήτων τους, σύμφωνα με το State of World Population 2020, που κυκλοφόρησε σήμερα από την UNFPA, τη σεξουαλική και την οργανισμός αναπαραγωγικής υγείας. Τουλάχιστον 19 επιβλαβείς πρακτικές, που κυμαίνονται από το σιδέρωμα του μαστού έως τη δοκιμή παρθενίας, θεωρούνται παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με την έκθεση UNFPA, η οποία επικεντρώνεται στις τρεις πιο διαδεδομένες: ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων, γάμος παιδιών και ακραίες προκαταλήψεις εναντίον των θυγατρικών υπέρ γιοι.

«Οι βλαβερές πρακτικές εναντίον κοριτσιών προκαλούν βαθύ και μόνιμο τραύμα, ληστεύοντάς τους το δικαίωμα να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους», λέει η Εκτελεστική Διευθύντρια της UNFPA, Dr. Natalia Kanem.

Φέτος, περίπου 4,1 εκατομμύρια κορίτσια θα υποστούν ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων. Σήμερα, 33.000 κορίτσια κάτω των 18 ετών θα αναγκαστούν σε γάμους, συνήθως σε πολύ μεγαλύτερους σε ηλικία άνδρες. Επίσης, μια ακραία προτίμηση για τους γιους έναντι των θυγατρικών σε ορισμένες χώρες τροφοδότησε την επιλογή φύλου που προκαλεί το φύλο ή την ακραία παραμέληση που οδηγεί στο θάνατό τους ως παιδιά, με αποτέλεσμα 140 εκατομμύρια «αγνοούμενες γυναίκες».

Ορισμένες επιβλαβείς πρακτικές εξαφανίζονται σε χώρες όπου ήταν πιο διαδεδομένες. Ωστόσο, λόγω της αύξησης του πληθυσμού σε αυτές τις χώρες, ο αριθμός των κοριτσιών που υπόκεινται σε αυτές θα αυξηθεί στις επόμενες δεκαετίες, εάν δεν ληφθεί επείγουσα δράση.

Χώρες που έχουν επικυρώσει διεθνείς συνθήκες, όπως η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, έχουν καθήκον να τερματίσουν τη βλάβη, είτε επιβάλλονται στα κορίτσια από μέλη της οικογένειας, θρησκευτικές κοινότητες, παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, εμπορικές επιχειρήσεις ή κρατικά ιδρύματα. Πολλοί απάντησαν με νόμους, αλλά οι νόμοι από μόνοι τους δεν είναι αρκετοί.

Δεκαετίες εμπειρίας και έρευνας δείχνουν ότι οι βασικές προσεγγίσεις από τη βάση προς τα πάνω είναι καλύτερες στην αλλαγή, αναφέρει η έκθεση UNFPA. «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα αντιμετωπίζοντας τις βασικές αιτίες, ειδικά τους κανόνες που μερολαβούν το φύλο. Πρέπει να κάνουμε καλύτερη δουλειά υποστηρίζοντας τις προσπάθειες των κοινοτήτων για να κατανοήσουμε το φόρτο που αυτές οι πρακτικές παίρνουν τα κορίτσια και τα οφέλη που αποκομίζουν σε ολόκληρη την κοινωνία με τη διακοπή τους », λέει ο Δρ Kanem.

Οι οικονομίες και τα νομικά συστήματα που τα υποστηρίζουν πρέπει να αναδιαρθρωθούν ώστε να διασφαλίζονται ίσες ευκαιρίες σε κάθε γυναίκα, προσθέτει η έκθεση. Η αλλαγή των κανόνων για την κληρονομιά της ιδιοκτησίας, για παράδειγμα, μπορεί να εξαλείψει ένα ισχυρό κίνητρο για τις οικογένειες να ευνοήσουν τους γιους έναντι των θυγατέρων και να βοηθήσουν στην εξάλειψη του παιδικού γάμου.

Ο τερματισμός του παιδικού γάμου και του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων παγκοσμίως είναι εφικτός μέσα σε 10 χρόνια, αυξάνοντας τις προσπάθειες να κρατήσουν τα κορίτσια στο σχολείο περισσότερο και να τους διδάξουν δεξιότητες ζωής και να εμπλέξουν άνδρες και αγόρια σε κοινωνικές αλλαγές. Επενδύσεις συνολικού ύψους 3,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως έως το 2030 θα τερματίσουν αυτές τις δύο επιβλαβείς πρακτικές και θα τερματίσουν τον πόνο 84 εκατομμυρίων κοριτσιών, σύμφωνα με την έκθεση.

Ενώ έχει σημειωθεί πρόοδος στον τερματισμό ορισμένων επιβλαβών πρακτικών παγκοσμίως, η πανδημία COVID-19 απειλεί να αντιστρέψει τα κέρδη. Μια πρόσφατη ανάλυση αποκάλυψε ότι εάν οι υπηρεσίες και τα προγράμματα παραμείνουν κλειστά για έξι μήνες, άλλα 13 εκατομμύρια κορίτσια μπορεί να αναγκαστούν να παντρευτούν και 2 εκατομμύρια περισσότερα κορίτσια ενδέχεται να υποστούν ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων από τώρα έως το 2030.

«Η πανδημία καθιστά τη δουλειά μας πιο δύσκολη και πιο επείγουσα, καθώς πολλά περισσότερα κορίτσια τώρα διατρέχουν κίνδυνο», λέει ο Δρ Kanem. «Δεν θα σταματήσουμε έως ότου τα δικαιώματα, οι επιλογές και τα σώματα όλων των κοριτσιών είναι πλήρως δικά τους».

Against my will - Defying the practices that harm women and girls and undermine equality 

https://reliefweb.int/report/

Δεν υπάρχουν σχόλια: