... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Δευτέρα 6 Ιουλίου 2020

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Οικογενειακή επανένωση για παιδιά προσφύγων και μεταναστών - πρότυπα και πολλά υποσχόμενες πρακτικές

Family reunification for refugee and migrant children – Standards ...


Ο Ειδικός Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα για τη Μετανάστευση και τους Πρόσφυγες, πρέσβης Drahoslav Štefánek, παρουσιάζει το εγχειρίδιο «Οικογενειακή επανένωση για παιδιά προσφύγων και μεταναστών - πρότυπα και πολλά υποσχόμενες πρακτικές». Το εγχειρίδιο εστιάζει στην επανένωση οικογενειών με παιδιά, με ιδιαίτερη έμφαση στα ασυνόδευτα και χωριστά παιδιά προσφύγων και μεταναστών. Ο σκοπός του εγχειριδίου είναι να ενθαρρύνει τις συζητήσεις στα κράτη μέλη σχετικά με πιθανές ή ήδη υπάρχουσες λύσεις για εμπόδια και προκλήσεις στην αποκατάσταση των οικογενειακών δεσμών.

«Ελλείψει βιώσιμων συμφωνιών μετεγκατάστασης, η οικογενειακή επανένωση παραμένει μια εφικτή νομική οδός για την αποσυμφόρηση εγκαταστάσεων σε χώρες πρώτης γραμμής και για την προώθηση αποτελεσματικών διαδικασιών ασύλου σε ολόκληρη την ήπειρο. Είναι ένα ζωτικό εργαλείο για να διασφαλιστεί ο σεβασμός των δικαιωμάτων των παιδιών και των καλύτερων συμφερόντων τους », δήλωσε ο Ειδικός Εκπρόσωπος.

Για να σηματοδοτήσει την έναρξη της έκδοσης, ο Ειδικός Εκπρόσωπος διοργάνωσε ένα διαδικτυακό σεμινάριο. Ο Χρήστος Γιακουμόπουλος, Γενικός Διευθυντής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Κράτος Δικαίου του Συμβουλίου της Ευρώπης, δήλωσε: «Η οικογενειακή επανένωση επιτρέπει σε άτομα που έχουν φύγει να ξαναρχίσουν μια φυσιολογική ζωή. Είναι επομένως εξίσου ευεργετικό για τα άτομα και για τις πολιτικές κοινωνικής ένταξης των κρατών. Πολύ συχνά, ωστόσο, πρακτικά εμπόδια εμποδίζουν την πρόσβαση στις διαδικασίες οικογενειακής επανένωσης. Το εγχειρίδιο που κυκλοφόρησε σήμερα εξετάζει συγκεκριμένους τρόπους για να ξεπεραστούν αυτά τα εμπόδια. Πιστεύω ότι θα ενισχύσει τα θεμέλια για καλές δράσεις στον τομέα - δράσεις που απαιτούνται επειγόντως ».

Η Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Dunja Mijatović, έκανε μια βασική ομιλία, στην οποία τόνισε ότι «τα κράτη πρέπει να θέσουν την οικογενειακή επανένωση στο επίκεντρο των πολιτικών ασύλου και μετανάστευσης. Η οικογενειακή επανένωση αποτελεί πράγματι βασικό στοιχείο για την προστασία των δικαιωμάτων των προσφύγων και των μεταναστών, ιδίως των παιδιών, και για την προώθηση των κοινωνιών χωρίς αποκλεισμούς. "

Δεν υπάρχουν σχόλια: