Την έκθεση πεπραγμένων του για το 2019 δημοσίευσε το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρό του, κ. Koen Lenaerts, «τo 2019 ήταν για το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης μια χρονιά που σημαδεύτηκε από επετείους και μεγάλες αλλαγές: τη δέκατη επέτειο από την έναρξη ισχύος της Συνθήκης της Λισσαβώνας, η οποία προσέδωσε ισχύ πρωτογενούς δικαίου στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ένωσης, τη δέκατη πέμπτη επέτειο της «μεγάλης διεύρυνσης» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την τριακονταετηρίδα του Γενικού Δικαστηρίου και, κυρίως, την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης της δικαιοδοτικής δομής της Ένωσης, δυνάμει της οποίας κάθε κράτος μέλος έχει δύο δικαστές στο Γενικό Δικαστήριο.
Ένα ιδιαιτέρως ευχάριστο γεγονός έλαβε χώρα στις 19 Σεπτεμβρίου 2019: με τα εγκαίνια του τρίτου πύργου εορτάστηκε η περάτωση της πέμπτης επέκτασης του Μεγάρου του Δικαστηρίου, η οποία κατέστησε δυνατή τη συγκέντρωση ολόκληρου του προσωπικού του θεσμικού οργάνου κάτω από την ίδια στέγη για πρώτη φορά μετά από 20 έτη.
Χαίρομαι επίσης και για το άνοιγμα του θεσμικού μας οργάνου προς το κοινό, όπως αποτυπώνεται στην πρωτοφανή επιτυχία της ημέρας «Ανοιχτές Πόρτες», στην εμβάθυνση του Δικαστικού Δικτύου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στον εμπλουτισμό του ιστοτόπου του θεσμικού οργάνου, όπου παρέχεται πρόσβαση, σε όλες τις διαθέσιμες γλώσσες, στις αιτήσεις προδικαστικής αποφάσεως που υποβλήθηκαν από τους δικαστές των κρατών μελών, καθώς και στα σημειώματα και τις μελέτες που συντάχθηκαν από τη Διεύθυνση Έρευνας και Τεκμηρίωσης του Δικαστηρίου.
Σε επίπεδο στατιστικών, το 2019 ήταν εξαιρετικό για διάφορους λόγους. Ο συνολικός αριθμός των 1 739 υποθέσεων που περατώθηκαν από τα δύο δικαιοδοτικά όργανα πλησιάζει το ιστορικό υψηλό του 2018.
Το ίδιο το Δικαστήριο έκρινε έναν άνευ προηγουμένου αριθμό υποθέσεων (865 το 2019 έναντι 760 το 2018). Ο δε συνολικός αριθμός των υποθέσεων που εισήχθησαν (1 905) είναι ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί έως σήμερα. Μεταξύ των υποθέσεων αυτών παρατηρείται ο μεγαλύτερος αριθμός προδικαστικών υποθέσεων που εισήχθησαν σε διάστημα ενός έτους (641), γεγονός που μαρτυρεί την αυξανόμενη εμπιστοσύνη των εθνικών δικαστηρίων στο δικαιοδοτικό σύστημα της Ένωσης. Πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι την 1η Μαΐου 2019 άρχισε να εφαρμόζεται ο μηχανισμός της προηγούμενης έγκρισης της εξέτασης ορισμένων αιτήσεων αναιρέσεως. Θα παράσχει στο Δικαστήριο τη δυνατότητα να αξιοποιεί καλύτερα τους πόρους του προς το συμφέρον των πολιτών. Στις σελίδες της επισκόπησης αυτής του έτους 2019, ο αναγνώστης θα διακρίνει επίσης τις προσπάθειες που κατέβαλαν τα δύο δικαστήρια προκειμένου να μειωθεί η μέση διάρκεια των δικών (15,6 μήνες το 2019 έναντι 18 μηνών το 2018) στο πλαίσιο της άοκνης επιδίωξης μιας αποτελεσματικής και ποιοτικής δικαιοσύνης.
Τέλος, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι το 2019 υπήρξε έτος ταραχώδες για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Κλιματική αλλαγή, μεταναστευτική κρίση, ανησυχίες για τις επιθέσεις στις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου... τόσα θέματα που απαιτούν, και σε δικαιοδοτικό επίπεδο, κατάλληλες λύσεις, προσαρμοσμένες στους σκοπούς και στα ιδεώδη του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, και που θα συνεχίσουν να έχουν άμεσο αντίκτυπο στις διαφορές οι οποίες άγονται ενώπιον του Δικαστηρίου και του Γενικού Δικαστηρίου.
Τούτο καταδεικνύει τον κεντρικό ρόλο των δικαιοδοτικών αυτών οργάνων για την προώθηση της Ένωσης δικαίου και των θεμελιωδών αξιών στις οποίες στηρίζεται».
Δείτε αναλυτικά την έκθεση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου