... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Τετάρτη 20 Μαΐου 2020

Μάστιγα η ενδοοικογενειακή βία στην Τουρκία


Στην Κων/πολη υπεγράφη η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Ωστόσο, συντηρητικές δυνάμεις στην Τουρκία ζητούν την κατάργησή της με πρόφαση την «προστασία της οικογένειας».
Πρωτοφανή έξαρση σημείωσε την περασμένη χρονιά η βία εναντίον των γυναικών στην Τουρκία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η αποτρόπαια δολοφονία της 20χρονης φοιτήτριας Σερέν Εντσντεμίρ, που προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις στην κοινή γνώμη. Η πρωτοβουλία «Σταματήστε τις δολοφονίες γυναικών» κατέγραψε συνολικά 474 δολοφονίες για το 2019, αριθμός που ξεπερνά κάθε προηγούμενο.
Ωστόσο, η υπερσυντηρητική πλεονότητα των Τούρκων φαίνεται να αδιαφορεί για το πρόβλημα. Αυτό αποδεικνύεται από τη δημόσια συζήτηση για τη «Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης». Ήταν η πρώτη διεθνής συνθήκη «για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών» υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία υπεγράφη στην Κωνσταντινούπολη το 2014 με σκοπό να περιορίσει τη βία- και ιδιαίτερα την ενδοοικογενειακή βία- εναντίον των γυναικών και να πρωθήσει την ισονομία των δύο φύλων. Η Τουρκία ήταν η πρώτη χώρα που υπέγραψε τη σύμβαση, επικυρώνοντάς την με νομοσχέδιο «για την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών και την προστασία της οικογένειας».
πηγή:in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: