... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Τρίτη 31 Μαρτίου 2020

Η ισότητα των φύλων ξεκινά από εσένα: Εννέα τρόποι να διατηρήσετε τον ακτιβισμό σας από τον καναπέ σας


Η πανδημία #COVID-19 δεν είναι μόνο θέμα υγείας. Είναι ένα βαθύ σοκ για τις κοινωνίες και τις οικονομίες μας. Έχει αλλάξει δραστικά την καθημερινή ζωή όπως γνωρίζουμε. Και ενώ είμαστε όλοι μαζί, όπως συμβαίνει σε οποιαδήποτε κρίση ή πανδημία, οι γυναίκες επηρεάζονται από το COVID-19 με διαφορετικούς και λιγότερο ορατούς τρόπους.
Καθώς ο καθένας έχει το δικό του ρόλο να επιβραδύνει την εξάπλωση του COVID-19 ασκώντας κοινωνική απομόνωση και απομόνωση, μοιράζουμε μερικούς από τους καλύτερους τρόπους που γνωρίζουμε για την υποστήριξη της ισότητας των φύλων στα σπίτια σας και στον κόσμο, χωρίς να αφήνετε την δική σας ασφάλεια στο σπίτι ή στον καναπέ σας.

1. Μοιραστείτε τη φροντίδα στο σπίτι
Από το μαγείρεμα και τον καθαρισμό, μέχρι τη λήψη νερού και καυσόξυλων ή τη φροντίδα των παιδιών και των ηλικιωμένων, οι γυναίκες πραγματοποιούν τρεις φορές περισσότερο απλήρωτη οικιακή και φροντίδα από τους άνδρες. Ενώ όλο και περισσότεροι άνθρωποι και οικογένειες απομονώνονται στα σπίτια τους για να σταματήσουν την εξάπλωση του COVID-19, οι ευθύνες φροντίδας είναι σε υψηλό επίπεδο. Είτε υποστηρίζει τα παιδιά μέσω εξ αποστάσεως μάθησης είτε υποστηρίζει ηλικιωμένους και ευάλωτους συγγενείς, μαγειρεύοντας, καθαρίζοντας και τρέχοντας τα νοικοκυριά μας - είναι για όλους μας να μοιραζόμαστε τη φροντίδα.
Βεβαιωθείτε ότι όλοι στο σπίτι σας κάνουν το δικό τους μέρος για να μοιραστούν καθημερινά το πρόσθετο βάρος της απλήρωτης εγχώριας και φροντίδας εργασίας.

2. Γνωρίστε τα γεγονότα COVID-19

Ενώ όλοι προσαρμόζουμε τους νέους κανόνες και επεξεργαζόμαστε το άγχος και την ανησυχία που αισθανόμαστε, είναι τόσο σημαντικό να γνωρίζουμε όλα τα γεγονότα και να σταματήσουμε την εξάπλωση της παραπληροφόρησης.
Αποκτήστε τα στοιχεία σας από αξιόπιστες πηγές και ιατρικούς εμπειρογνώμονες.
Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με το λόγο για τον οποίο το φύλο έχει σημασία στην απάντηση του COVID-19 και να ενημερωθείτε για τις πληροφορίες και τις αναλύσεις από τις γυναίκες του ΟΗΕ από το Focus μας: Θέματα ισότητας των φύλων στην απάντηση του COVID-19.
Και μάθετε περισσότερα από τα Ηνωμένα Έθνη εδώ: https://www.un.org/en/coronavirus

3. Διαβάστε, παρακολουθήστε, ακούστε και μοιραστείτε τις ιστορίες των γυναικών

Κρατήστε τον εαυτό σας ασφαλές, πολυάσχολο και φεμινιστικό ενώ μένετε στο σπίτι. Διαβάστε ένα φεμινιστικό βιβλίο που αντικατοπτρίζει την εμπειρία των γυναικών σε όλο τον κόσμο. Ακολουθούν οι συστάσεις μας για να ξεκινήσετε. Βρείτε παρουσιάσεις, podcasts, λογαριασμούς κοινωνικών μέσων και ταινίες που οδηγούν, γράφονται ή παράγονται από γυναίκες. Ελέγξτε τη συλλογή μας "Επειδή έβλεπε" στο Netflix που γιορτάζει τις ιστορίες που έχουν εμπνεύσει τις γυναίκες που μας εμπνέουν.

4. Συζητήστε για την ισότητα των φύλων με την οικογένειά σας

Η κοινωνική απομάκρυνση σημαίνει ότι το σπίτι γίνεται σχολείο για πολλές οικογένειες σε όλο τον κόσμο. Προσθέστε το φεμινισμό στο πρόγραμμα σπουδών. Συζητήστε για την ισότητα των φύλων με τους φίλους και την οικογένειά σας - ειδικά τα παιδιά, τα αγόρια και τα κορίτσια.

Μιλώντας στα παιδιά σας σχετικά με την ισότητα μεταξύ όλων των φύλων και τι πρέπει ακόμα να γίνει για να φτάσουμε σε έναν ισότιμο κόσμο, τους ρυθμίζετε για να οδηγήσετε το δρόμο για ένα καλύτερο μέλλον για όλους.

5. Συνέχιση της δραστηριότητάς σας στο διαδίκτυο

Σε όλο τον κόσμο, οι γυναίκες πλήττονται δυσανάλογα από τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης του κοροναϊού, γεγονός που επιδεινώνει τις υφιστάμενες ανισότητες μεταξύ των φύλων. Συνεχίστε να μιλάτε για τα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα των φύλων, προσχωρώντας στην εκστρατεία της Οργάνωσης για την Ισότητα των Γυναικών και εκφράζοντας τη δέσμευσή σας για ένα ισότιμο μέλλον στα κοινωνικά μέσα, χρησιμοποιώντας το #GenerationEquality. Μπορείτε να κατεβάσετε δροσερά GIF, συνθήματα και άλλα μέσα στο πακέτο κοινωνικών μέσων.
Μπορείτε επίσης να βρείτε ενημερωτικές κάρτες δεδομένων, οπτικά και βίντεο σχετικά με τον # coronavirus και τα μηνύματα αλληλεγγύης στο πακέτο κοινωνικών μέσων ενημέρωσης # COVID19 των γυναικών του ΟΗΕ.

6. Δώστε την αιτία

Οι γυναίκες έχουν πληγεί από το COVID-19, καθώς αποτελούν το 70% των εργαζομένων στον τομέα της υγείας και του κοινωνικού τομέα παγκοσμίως και βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της απάντησης.
Περισσότερες γυναίκες εργάζονται στην άτυπη οικονομία και τις θέσεις εργασίας με χαμηλότερες αμοιβές και έχουν λιγότερα μέσα για να προσαρμοστούν στις διαταραχές των μέσων διαβίωσής τους. Όταν τα νοικοκυριά τίθενται υπό πίεση, η ενδοοικογενειακή βία συνήθως ανεβαίνει, όπως και η σεξουαλική εκμετάλλευση. Το COVID-19 κινεί παρόμοιες τάσεις αυτή τη στιγμή.
Η UN Women εργάζεται για να υποστηρίξει όλες τις γυναίκες στην πρώτη γραμμή της καταπολέμησης αυτής της πανδημίας. προώθηση ευέλικτων εργασιακών ρυθμίσεων για γυναίκες που επιβαρύνονται με περίθαλψη · και να δοθεί προτεραιότητα στις υπηρεσίες για την πρόληψη της ενδοοικογενειακής βίας λόγω φύλου. Τώρα και εσείς μπορείτε να τους βοηθήσετε.

7. Εκπαιδεύστε τον εαυτό σας
Η κοινωνική απομάκρυνση και η αυτοκατανόηση σημαίνουν περισσότερο χρόνο για μάθηση. Από την ισότητα των φύλων σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης έως υποδομές, πάρτε ένα από τα ελεύθερα και αυτο-ρυθμιζόμενα online μαθήματα του ΟΗΕ.
Μπορείτε επίσης να κάνετε εικονικές περιηγήσεις και να δείτε online εκθέματα από τα πιο διάσημα μουσεία σε όλο τον κόσμο από το Musée d'Orsay στο Παρίσι στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο, το Μουσείο Βαν Γκογκ στο Άμστερνταμ, το Guggenheim στη Νέα Υόρκη και πολλά περισσότερα. Ενώ είστε σε αυτό, εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία για να μάθετε για γυναίκες καλλιτέχνες που έχουν παραβλεφθεί καθ 'όλη την ιστορία και εξακολουθούν να υποτιμούνται.
Μπορείτε ακόμη να μάθετε για τα βασικά ορόσημα στο κίνημα των γυναικών, την πρόοδο και την ώθηση και τις φωνές και τις προσδοκίες γυναικών ηγετών από κάθε γωνιά του κόσμου στο online εκθέμαμά μας "Generation Equality: The Time is Now!"
Μπορείτε να βρείτε κάποια έμπνευση για δημιουργικούς τρόπους να περάσετε το χρόνο σας στο σπίτι μέσα από την τέχνη!

8. Κάντε το μέρος σας, σώζοντας ζωές

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να παραμείνετε συνδεδεμένοι με την κοινότητά σας ενώ παραμένετε φυσικά χώρια. Πρακτική κοινωνική αλληλεγγύη, με φυσική απόσταση! Ό, τι περνάτε από τώρα, ξέρετε ότι υπάρχει κάποιος άλλος που διέρχεται παρόμοιες εμπειρίες, προσπαθώντας να προσαρμοστεί σε αυτό το νέο φυσιολογικό. Υποστήριξη των γύρω σας και διαμονή κοντά στην κοινότητά σας μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε δυνατοί βοηθώντας τους άλλους. Εδώ είναι μόνο πέντε τρόποι που μπορείτε να κάνετε το κομμάτι σας:


9. Προσέξτε την ψυχική σας υγεία
Η ιεράρχηση της ψυχικής υγείας είναι σημαντική σε περιόδους υψηλού άγχους. Ορίστε τον εαυτό σας μια υπενθύμιση για να κάνετε ένα διάλειμμα από τις ειδήσεις. Βρείτε στιγμές ευτυχίας συνδέοντας τους φίλους και την οικογένειά σας, χαλαρώνοντας και ασκώντας την προσοχή.
Καθώς η πανδημία COVID19 κρατά τους περισσότερους από μας μακριά από τους αγαπημένους μας, είναι απολύτως φυσιολογικό να αισθάνεστε ανήσυχοι, απομονωμένοι ή συντριμμένοι με επαγγελματικές ή οικογενειακές ευθύνες.
Θυμηθείτε, δεν είστε μόνοι. Είμαστε σε αυτό μαζί. Θα το πετύχουμε μαζί.


Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η ισότητα των φύλων έχει σημασία στην απάντηση του COVID-19, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του UN Women και εγγραφείτε στο newsletter μας.

Η UN Women καλεί τις κυβερνήσεις και τους υπεύθυνους για τη λήψη αποφάσεων να ενσωματώσουν μια προοπτική των φύλων στις απαντήσεις τους αναγνωρίζοντας τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζονται οι γυναίκες και απαντώντας σε βασικά ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι απαντήσεις και οι πολιτικές τους θα επηρεάσουν τις γυναίκες και τα κορίτσια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: