... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020

Ένα νέο κεφάλαιο για την ισότητα των φύλων στην ΕΕ

Woman at job interview
                                                                            Photo credit: Adobe Stock

Η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου χρησιμεύει ως μια έντονη υπενθύμιση των συνεχιζόμενων ανισοτήτων μεταξύ των φύλων: η βία κατά των γυναικών και των γυναικοκτονιών παραμένει μια καθημερινή ζοφερή πραγματικότητα και η οικονομική ανεξαρτησία των γυναικών εξακολουθεί να είναι μια μακρινή φιλοδοξία.

Αυτό οφείλεται στον έντονο διαχωρισμό της αγοράς εργασίας, στην άνιση αμοιβή και στο γεγονός ότι το βάρος της εργασίας απλήρωτης φροντίδας πλήττει κυρίως τους ώμους των γυναικών.

Επιπλέον, οι γυναίκες παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αποκλεισμένες από τις θέσεις λήψης αποφάσεων στην πολιτική και την οικονομία, γεγονός που θα μπορούσε να παρουσιάσει τη δυνατότητα αλλαγής αυτών των διαρθρωτικών ανισοτήτων.
Η ΕΕ αποτέλεσε κάποτε κινητήρια δύναμη για τις πολιτικές για την ισότητα των φύλων, δίνοντας νέα ώθηση στα κράτη μέλη, εναρμονίζοντας τις προσπάθειές τους και ενισχύοντας έτσι τις προσπάθειές τους.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, οι κοινές μας προσπάθειες έχουν περιοριστεί σε μια απλή μάχη κατά της ανατροπής. Αντί να εργαστούμε για τη θέσπιση μέτρων για τη μείωση των διακρίσεων και των ανισοτήτων, βρήκαμε ότι πρέπει να δικαιολογούμε την ανάγκη για πολιτικές ισότητας των φύλων.

Το 2015, η ισχυρή μας απαίτηση για ένα κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο, η στρατηγική της ΕΕ για την ισότητα των φύλων, αγνοήθηκε.
Πολλά κράτη μέλη προσπάθησαν να εισαγάγουν νόμους που επιτίθενται και καταπιέζουν τα δικαιώματα των γυναικών και οι οδηγίες της ΕΕ παραμένουν κολλημένες στο Συμβούλιο (για παράδειγμα, η οδηγία για τις γυναίκες στα συμβούλια), ενώ άλλες υιοθετήθηκαν μόνο μετά την αποδυνάμωσή τους (όπως η οδηγία για την ισορροπία εργασίας- .

Χάρη στις έντονες μετακινήσεις πολιτών σε ορισμένα κράτη μέλη, δεν ήταν δυνατό να υιοθετηθούν οι ενδεχόμενες παλινδρομήσεις σε ορισμένες χώρες, για παράδειγμα όσον αφορά τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και τα δικαιώματα.

Οι απαιτήσεις για ολική ισότητα και πρόσθετα μέτρα για την επίτευξη αυτού δεν θα μπορούσαν να σιγήσουν. Ούτε θα μπορούσε να είναι η πολιτική βούληση.

Η νέα Ευρωπαϊκή Επίτροπος για την Ισότητα, Helena Dalli, πρότεινε νωρίτερα αυτό το μήνα το φιλόδοξο της σχέδιο για τα επόμενα πέντε χρόνια σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των ανισοτήτων και των διακρίσεων που υφίστανται μεταξύ γυναικών και ανδρών.


Το γεγονός ότι η πρόταση ήρθε κατά τις πρώτες 100 μέρες θητείας μπορεί να θεωρηθεί ως ένα σαφές πολιτικό μήνυμα για την υποστήριξη του αγώνα για την ισότητα των φύλων, ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Το σχέδιο, συμπεριλαμβανομένων των κοινών στόχων και των αναγκαίων μέτρων στον τομέα των δικαιωμάτων των γυναικών και της ισότητας των φύλων στην ΕΕ, ορίζει τα μέτρα για την εξάλειψη της βίας και των στερεοτύπων με βάση το φύλο, προκειμένου να διασφαλιστεί ισότιμη συμμετοχή και ευκαιρίες στην αγορά εργασίας.

Αυτό θα περιλαμβάνει τη διαφάνεια των αμοιβών, προκειμένου να καταστεί πραγματικότητα η ίση αμοιβή για ίση εργασία και να επιτευχθεί τελικά ισορροπία μεταξύ των φύλων στις θέσεις λήψης αποφάσεων.

Επιπλέον, υποστηρίζει την ιδέα των ίσων φροντιστών και των ίσων προσώπων, προτείνοντας μέτρα που επιτρέπουν στις γυναίκες και τους άνδρες να μοιράζονται ισότιμα ​​την αμειβόμενη και μη αμειβόμενη εργασία.

Η αρχή της ενσωμάτωσης της διάστασης του φύλου σε όλες τις πολιτικές της ΕΕ θα εφαρμοστεί μέσω της νεοσυσταθείσας Task Force for Equality και η Επιτροπή σχεδιάζει να παρακολουθεί στενά τις πολιτικές των κρατών μελών και τις επιπτώσεις τους στην ισότητα των φύλων, π.χ. σε τομείς όπως η φορολογία.

Χαιρετίζω ιδιαίτερα τη δέσμευση για την καταπολέμηση της μεροληψίας και των στερεοτύπων όσον αφορά το φύλο - έναν από τους κύριους λόγους για τις διακρίσεις. Η διατομεακή προσέγγιση, η οποία επικεντρώνει τις προσπάθειες στις γυναίκες και τους άνδρες σε όλη την ποικιλομορφία τους, είναι μια πολύ αναγκαία προσέγγιση προκειμένου να υπάρξει πραγματική διαφορά.

Επιπλέον, η στρατηγική έχει σχεδιαστεί ώστε να είναι συνεχώς επεκτάσιμη, με χώρο για πρόσθετα μέτρα και στόχους που ενδέχεται να προκύψουν τα επόμενα χρόνια.

Αυτό καθιστά ένα ευέλικτο μέσο, ​​ανοικτό στις νέες εξελίξεις και τις απαραίτητες αντιδράσεις και μέτρα.

Αυτή είναι και μια σαφής έκκληση προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη, καθώς και για τις οργανώσεις δικαιωμάτων των γυναικών: η στρατηγική δεν τίθεται σε πέτρα και οι εισφορές κατά τα επόμενα χρόνια θα είναι ευπρόσδεκτες. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εκμεταλλευόμαστε αυτή την ευκαιρία αμέσως.

Ως μέλος της επιτροπής για τα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα των φύλων, άρχισα πρόσφατα να επεξεργάζομαι μια έκθεση πρωτοβουλίας σχετικά με τη στρατηγική της ΕΕ για την ισότητα των φύλων, η οποία θα εξετάσει προσεκτικότερα τα μέτρα της για τον εντοπισμό άλλων πιθανών ενεργειών.

Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: η ίδια η προτεινόμενη στρατηγική μπορεί να είναι μόνο μια αρχή, λαμβάνοντας υπόψη την αντίδραση κατά των δικαιωμάτων των γυναικών και των πολιτικών για την ισότητα των φύλων που παρακολουθούμε σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Επομένως, η εφαρμογή της στρατηγικής πρέπει να είναι τόσο αποτελεσματική όσο και ολοκληρωμένη με το ίδιο το κείμενο. Δεν μπορούμε να χάσουμε άλλο χρόνο στον αγώνα για ισότητα. οι πολίτες μας υπολογίζουν σε εμάς.

Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης πρέπει να επικυρωθεί επειγόντως, ή - αν παραμείνει μπλοκαρισμένη - πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή άλλα νομικά μέτρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών το συντομότερο δυνατόν.

Χρειάζεται να καταβληθούν τα μέτρα διαφάνειας, προκειμένου να επιτευχθεί τελικά η υπόσχεση της ισότητας των αμοιβών που είχε ήδη πραγματοποιηθεί τον περασμένο αιώνα.

Η στρατηγική για την ισότητα των φύλων μπορεί να είναι μόνο η αρχή ενός νέου κεφαλαίου στην πολιτική της ΕΕ για την ισότητα των φύλων - ας το γεμίσουμε με τη ζωή.

Σχετικά με την Συγγραφέα
Η κ. Maria Noichl (DE, S & D) είναι εισηγήτρια της έκθεσης του Κοινοβουλίου σχετικά με τη στρατηγική της ΕΕ για την ισότητα των φύλων

Διαβάστε εδώ το άρθρο

Δεν υπάρχουν σχόλια: